Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kurtulmuş, harita üzerinde açıkladı

Kurtulmuş, harita üzerinde açıkladı

‘Sonuç alıcı, etkin, kısa bir operasyon’

  • Ege Postası
  • 24.08.2016 - 16:38

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Fırat Kalkanı Harekâtı konusunda Al Jazeera’nin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş “Sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz” dedi. Kurtulmuş harekâtta ağırlıklı olarak İncirlik Hava Üssü’nün kullanıldığını söyledi. 

Türkiye'nin Carablus operasyonunu başlatırken uluslararası camia ile uluslararası koalisyon ile tam bir mutabakat halinde olduğunu beliren Kurtulmuş, "Yani uluslararası hukuka uygun bir operasyon sürdürülmektedir. Bizim amacımız Türkiye’nin ulusal güvenliğini sağlamaktır, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına destek olmaktır ve Türkiye’nin bu terör örgütlerinden özellikle de IŞİD’in saldırılarından emin bir hale gelmesinin temin etmektir" diye konuştu.

Kurtulmuş, harekatla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

Hedefler bellidir. Bu hedeflere ilk andan itibaren çok etkin taarruzda bulunulduğu TSK tarafından açıklanmıştır. Bu hedeflerin hepsi yok edilinceye ve Türkiye’ye tehdit oluşturmayıncaya kadar bu mücadele sürecektir.

Başından itibaren Fırat’ın batısına PYD güçlerinin geçmemesi konusunda Türkiye ile uluslararası koalisyon arasında bir mutabakat vardır. Ama bu mutabakata rağmen bu bölgede ciddi bir hareketlenmenin olduğu ve PYD güçlerinin zaman zaman Membiç bölgesindeki IŞİD varlığını da bir bahane olarak kullanarak Fırat’ın batısına geçtiğini biliyoruz.

Bizim Suriye ile ilgili söylediğimiz şu; biz Suriye’nin kuzeyinde bütün halkların özgür bir şekilde yaşamasından yanayız. Suriye’nin kuzeyinde Kürtler var, Araplar var, Türkmenler var diğer unsurlar var. Bir gücün ‘bu bölgede sadece ben olacağım, diğerleri olmayacak’ deme hakkı yoktur.

Dolayısıyla Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde 911 km. sınırı olan bir ülke olarak bu sınırın hemen altındaki bölgenin bütünüyle bir örgütün elinde olmasına rıza gösteremez. Bunu kabullenemez. Bunu sadece kendi ulusal güvenliği açısından değil, Suriye’nin bundan sonraki toprak bütünlüğü için de önemli olduğunu görür ve bu hassasiyetle hareket eder.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.