Dolar 32,5722
%0.1
Euro 34,9600
%0.38
Altın 2.422,280
%-0.04
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kumpas sanıkları ifade verdi

Kumpas sanıkları ifade verdi

FETÖ mensuplarının, İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasıyla açılan davada, 90 sanığın yargılanmasına devam edildi

  • Ege Postası
  • 14.05.2019 - 15:39

İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturması kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasıyla açılan davada, 13'ü tutuklu 90 sanığın yargılanmasına devam edildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Özcan Karanfil, Askeri Casusluk soruşturmasında yaptığı bütün işlemlerin anayasaya uygun olduğunu savunarak hakkındaki suçlamaları reddetti. 

Karanfil, hakkındaki fişleme listesinde isminin "teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede" olanların yer aldığı "A5" kategorisinde bulunduğuna dair iddiayı reddederek, "A5 diye kim fişlemiş. Kim tarafından hazırlanmış bu liste, nasıl hazırlanmış. Her türlü manipülasyona açık sanal fişleme listesi. Bu bilgiler nasıl elde edilmiştir. Bu delili kabul etmiyorum. ByLock kullanmadım. Delil olarak gösterilen şeyler sakat delillerdir. Çocuklarımla ilgili sağlık problemlerim vardır. Tahliyemi talep ediyorum." beyanında bulundu.

Tutuksuz sanık Yasin Ç, Askeri Casusluk soruşturmasındaki ev aramalarında tutulan tutanaklarda herhangi bir kasıt olmadığını ve usulsüzlük yapmadığını savunarak her zamanki rutin işleyiş olduğunu iddia etti. 

Yasin Ç. hakkındaki suçlamaları reddederek, "Bu tutanaklar daha iyi tutulabilir miydi' gibi özeleştiri de yaptım. İhmalim var mıydı diye düşündüm. İhmal için kasıt olması lazım. Herhangi bir kastım olmamıştır. ByLock iddiasını kabul etmiyorum. Bir yanlışlık ve karışıklık olduğunu düşünüyorum." şeklinde savunma yaptı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuksuz sanık Müjdat K, ByLock kullandığı ve fişleme listesinde isminin "teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede" olanların yer aldığı "A5" kategorisinde bulunduğuna dair iddiayı kabul etmediğini söyledi. 

Fişleme listesinin nasıl ve kim tarafından hazırlandığını bilmediğini savunan Müjdat K, "Listeyi emniyete teslim eden gizli tanık Garson 'Bu listeden 40-50 kişiyi tanırım' diyor. Beni tanımıyor. İddia makamı bu fişlemeyi delil olarak gösteriyor. Söz konusu liste hukuki nitelikten yoksundur." diye konuştu. 

Tutuksuz sanık Muhammed Ali Ö. de ByLock kullanmadığını belirterek, "Bu davada 33 ay tutuklu kaldım. Vicdanları rahatlatacak bir karar bekliyoruz. Terörist olarak lanse edilmekten bıktım. Ben görevimi yaptım." ifadesini kullandı. 

Tutuksuz sanık Mükremin D. ise üzerine atılı suçların boyunu aşan vahim iddialar olduğunu ileri sürdü.

Terörist olmakla yargılandığını vurgulayan sanık, "Bu dosyada yaklaşık 30 gün çalışmışım. Bana ne yaptığımı söyleyin ben de kendimi savunayım. Sıralı amirlerimin dediğini yapmaktan başka birşey yapmadım. 33 ay içeride kaldım, beraatimi istiyorum." diye konuştu. 

Mahkeme heyeti duruşmanın yarın devam edilmesini kararlaştırdı. 

Dava ve iddianame 

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. 

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 şüpheli tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Dava dosyasındaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83'e, başka dosya nedeniyle de 91'e yükselmişti.

Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in dosyasının ayrılmasıyla sanık sayısı 90'a düşmüştü.  (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.