Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kumpas sanığından ilginç ifadeler: Simitçi bile bilir

Kumpas sanığından ilginç ifadeler: Simitçi bile bilir

Askeri casusluk soruşturmasındaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

  • Ege Postası
  • 13.12.2017 - 14:46

İzmir'de, askeri casusluk soruşturmasındaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmaya bazı tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık eski doktor Mehmet Hakan Tırhış, örgütle bağlantısı olmadığını, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, 15 yıldır aynı GSM hattını kullandığını, FETÖ'cüler gibi sürekli GSM hattı değiştirmediğini belirtti. 

İhraç edilmeden önce göz doktoru olarak görev yaptığından çok sayıda hastasının kendisini aradığını dile getiren Tırhış, HTS kayıtlarındaki tespite göre, kendisini arayan 8 FETÖ'cü nedeniyle suçlandığını ifade ederek, "30 bin telefon görüşmesinde 8 FETÖ'cüyle görüşmem beni FETÖ'cü yapmaz." dedi. 

"Abdullah" kod adlı gizli tanığın hakkındaki verdiği ifadelerin somut gerçeklikten uzak olduğunu, 12 yıl öncesine dayanan beyanlarının hangi ruh haliyle söylendiğinin irdelenmesi gerektiğini savunan Tırhış, "Siyasi olarak AK Parti'ye yakınım. Aracımın plakasındaki harf grubunda 'AK' vardır. FETÖ'cü olsaydım bu plakayı kullanmaz ya da sonradan değiştirirdim. Hatta ben tutuklandığımda bazı hastane görevlileri, 'Hastane bir AK Partiliden daha kurtuldu.' yorumunda bulunmuş. Simitçi bile AK Partili olduğumu bilir." ifadelerini kullandı. 

Tutuklu sanık eski akademisyen Mustafa Yıldız, lehine olan delillerin iddianamede yer almadığını öne sürerek, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını ileri sürdü.

Yıldız, "ByLock kullanmadığımı her ifademde söyledim. Programı kullandığıma ilişkin tespitin nasıl yapıldığını bilmiyorum. ByLock tespitinde bazı yanlışların olduğunu yetkililerin söylemesine rağmen buna ilişkin suçlamayı anlamış değilim. Benimle ilgili ilk araştırmada hakkımda 'ByLock yok' denildi ancak sonra ByLock kullancısı olduğum açıklandı. Bu şüpheli bir durumdur." dedi. (AA)

SANIKLAR DİNLENDİ

İzmir’de, 'askeri casusluk soruşturması’ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin FETÖ/PDY’nin TSK içerisindeki yapılanmasına ilişkin 48'i tutuklu, 23'ü firari toplam 102 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına öğleden sonra da devam edildi.

Davanın öğleden sonraki duruşmasında tutuklu sanık Nurettin Yıldız, hiç tanımadığı bir sanığın ifadesi yüzünden yargılandığını söyledi. Görevinden ihraç edilmesinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı idari soruşturmanın ardından FETÖ ile bağlantısına ilişkin bir delil bulunmadığından göreve iade edildiğini belirten Yıldız, fakat tutuklu olduğu için açığa alındığını öne sürdü. Aynı davada tutuksuz yargılanan eski binbaşı Bülent Sevindik'in söylediği "Merzifon'daki görevim sırasında benimle ilgilenen Nurettin Yıldız'dı" sözleriyle ilgili de Yıldız, Sevindik'in kendini kurtarmak için  böyle bir ifade verdiğini ve bu yalan sözler nedeniyle 17 aydır tutuklu olduğunu söyledi.

Bank Asya’daki hesapları sorulan Yıldız, bu bankayı faizsiz bankacılık hizmeti verdiği için kullandığını belirtti. Yıldız, 2014 yılında ev alacağı parayı bu bankaya yatırdığını ve ev alırken de parayı bankadan çektiğini söyleyerek, “Kimseden talimat almadan Bank Asya'da hesap açtım ve buraya para yatırdım. FETÖ ya da Bank Asya'yla gönül bağım olsaydı, bu parayı çekmezdim. Basından öğrendiğim kadarıyla, FETÖ'cüler ev ve arabalarını satarak bu bankaya para yatırmıştır. Ben de bunların aksine ev almak için bankadan paramı çektim" şeklinde konuştu.

‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasını kabul etmeyen Yıldız, tutuksuz yargılanma istedi. Savunmalar sonrası tutukluluk incelemesine geçilmesinin ardından söz alan tutuklu sanıklar, tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Nafiz Koçak, Mehmet Hakan Tırhış, Güngör Özer, Erdoğan Ülke ve Cüneyt Öz'ün tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. (DHA)

İDDİANAMEDEN

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin sözde üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamalarına yer verildi.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 kişi müşteki olarak yer alıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.