Dolar 32,3342
%0.26
Euro 35,1125
%-0.03
Altın 2.308,770
%1.37
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru açıklaması

Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru açıklaması

Kültürpark Platformu üyeleri, Folkart tarafından Basmane Çukuru olarak bilinen alana yapılacak gökdelene onay verilmesine izin veren İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin de plan değişikliğini onayladığı ancak 21 Eylül tarihinde mahkemenin iptal kararı vermesiyle söz konusu alana inşaat yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru açıklaması

  • Ege Postası
  • 06.12.2017 - 13:54

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- Kültürpark’ta Kongre merkezi, Basmane’de Gökdelen, Gökdelende Belediye istemiyoruz' sloganıyla hareket eden Kültürpark Platformu adına konuşan İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Yeşim Şenyol Kocaer, sözkonusu alan önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Oda Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nce verilen inşaat ruhsatının mahkeme kararıyla geçerliliğini yitirdiğini belirterek, mahkeme kararına sahip çıktıklarını ve karara uyulması gerektiğini söyledi.

YEŞİM KOCAER: MAHKEME KARARINA SAHİP ÇIKIYORUZ VE…

Başkan Kocaer , “Sonuç olarak şimdi önünde durduğumuz bu parselde inşaat yapılması, mevcut imar durumu ile  mümkün değildir. Çünkü 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi nedeniyle bu parsel için Konak Belediyesi’nden alınmış olan inşaat ruhsatı artık geçerliliğini kaybetmiş, “yok hükmünde” bir belge niteliği kazanmıştır. Mahkeme kararına sahip çıkıyoruz ve konunun Kültürparkta olduğu gibi her sürecinde takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. Ve son olarak Kamuya ait olan bu alanın tekrar kamuya geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

BAŞKANIN ‘DAHA NE İSTİYORSUNUZ'’ AÇIKLAMASI RANT ODAKLI, ANTİ DEMOKRATİK ANLAYIŞIN DEVAMIDIR

Kültürpark’ın hemen karşısındaki alanın da doğal SİT alanı içerisinde olduğuna vurgu yapan TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer,  İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun alandaki pay oranlarını yüzde 30’a çıkardıkları şeklindeki açıklamalarını anımsatarak,  alanın kamu yararı gözetilmeden ve eşitlik ilkesi göz ardı edilerek rant odaklı ve anti-demokratik bir anlayışla planlandığını savundu.

ALAN KAMUDAN ALINIP SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Başkan Kocaer, platformun konuyla ilgili düşüncelerini, “Diğer yandan dönemin kent yöneticilerinin aldığı yanlış kararlarla kamunun elinden alınıp sermayeye peşkeş çekilmiş bu alana ilişkin yüzde 30’unun belediye hizmet binası olarak belirlenmesi alanının kamusal bir nitelik taşıyacağı anlamına gelmemektedir. Belediye yönetimi tarafından yüzde 30’a çıkarılmasını, zafer kazanmış kumandan edasıyla dile getirip, bizlere “Daha ne istiyorsunuz'” şeklinde hitap etmesi, sürecin başındaki rant odaklı anti-demokratik anlayışın halen devam ettiğini göstermektedir. Bölgenin Fuar alanından sonra en büyük parseli olan bu alan, kamu yararı içermeyen ve eşitlik ilkesine aykırı biçimde planlanmış ve ihaleler ile farklı firmalara geçerek uzun yıllardır rantın nasıl paylaşılacağı konusunda çaba harcanmıştır” şeklinde açıkladı.

İTİRAZLARIMIZ MAHKEME TARAFINDAN DA DOĞRULANDI

“Söz konusu proje ile kent kültüründen, tarihinden ve estetikten yoksun bir yapı ile alanın çevresini hem fiziki hem de sosyal anlamda dönüştürerek bir soylulaştırma, kimliksizleştirme projesini de içinde barındırmaktadır. Bu gökdelen sayesinde Basmane ve Çankaya bölgesi tümüyle benzeri bir yapılaşmaya açılarak kentin önemli bir tarihi alanı yağmalanacaktı” diyen Oda Başkanı Kocaer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Ayrıca uzun yıllar açık alan olarak kalmış, şimdi ise parselin çevresi tamamiyle ihaleyi alan inşaat firmasının reklamlarını içeren duvarla şantiye alanı olarak çevrelenmiş, belediyenin de hissedar olduğu böyle bir alana nasıl izin verildiği bilinmeyen bir şekilde firmanın reklam yaptığı bir duvar olarak kent merkezine saplanmıştır. Söz konusu mahkeme mararı göstermektedir ki, geçmişten beri devam eden rantiyeci anlayışla devam edilmesi mümkün değildir. İzmir’in tarihsel sürecinde önemli yeri olan Basmane bölgesinde, kamuoyu içinde bu kadar hassas bir alanın  tarihi, kültürel ve doğal varlıkların geleceğini tehlikeye atacak, kamu yararı taşımayan, çevresindeki doku ile bağdaşmayan “devasa” bir gökdelen projesi hükümsüz kalmış, bu süreçte yaptığımız itirazların mahkeme karşısında da doğruluğu ortaya çıkmıştır.”

BU ALAN KAMUDAN NASIL ALINDIYSA O ŞEKİLDE KAMUYA GEÇMESİ SAĞLANMALIDIR

Kültürpark Platformu adına konuşan Oda Başkanı Kocaer, önerilerini ise şu şekilde dile getirdi:

“Bu aşamadan sonra halkına ve kentine karşı sorumluluğu gereği ilgili belediye yetkililerinin bir an önce parsele ilişkin imar planının mahkeme kararı ile iptal edilmesini kamu yararı nezdinde fırsata çevirerek; koruma – kullanma dengesini gözeten, kamu yararını önceleyen, doğal ve tarihi sit statüsünde olan Kültürpark'ın doğası ve tarihi dokusu ile uyumlu, Basmane ve Kemeraltı bölgesinin dokusu ve yaşam biçimine uygun, bilimden ve adaletten yana, şehircilik ilke ve esaslarına uygun, demokratik katılımcı ve şeffaf bir anlayışla imar planı çalışmasına başlanmalıdır. Ve Kamuya ait olan bu alanın nasıl kamudan alındıysa o şekilde tekrar kamuya geçmesini sağlamalıdır.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.