Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark'ın geleceği masaya yatırıldı

Kültürpark'ın geleceği masaya yatırıldı

İzmir’in gözbebeği ve kent merkezindeki en büyük yeşil alan Kültürpark baştan sonra yenileniyor. Devrim niteliğinde yeniliklerin hayata geçirileceği Kültürpark’ın geleceğinin masaya yatırıldığı zirvede önemli açıklamalar yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Daha çok yeşil, daha az bina” sözü verdi. Kültürpark'ın geleceği masaya yatırıldı

  • Ege Postası
  • 13.05.2016 - 12:46

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Fuarİzmir’in açılışı ile birlikte yeniden tasarlanarak kapsamlı tadilata alınması öngörülen Kültürpark’ın geleceği masaya yatırıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen zirveye ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerini temsilcilerini ağırladı.  

KOCAOĞLU: DAHA ÇOK YEŞİL, DAHA AZ BİNA OLACAK

Kültürpark’ın geleceğinin ele alındığı zirvede hayata geçirilecek yenileme projesiyle ilgili detaylı bilgilendirme yapıldı. Düzenlenen toplantıda meslek odaları ile sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerini alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kültürpark’ı nasıl eski günlerinde döndürürüz fikrinin üzerinde çalışıyoruz. İEF’nin Kültürpark ile özdeşleşmesi sonrasında çok büyük bir gelişme kaydedildi. Ülkelerin de tanıtımını gerçekleştirdiği önemli bir konseptte devam etti. Hem İzmir’in hem de Türkiye’nin önemli bir fuarı olarak uzunca bir müddet gerçekleşti. İEF’nin eski günlerine dönmesi için çalışılırken, 2009 yılından bu yana Akdeniz Akademisi çatısı altında önemli faaliyetler yürütülüyor. Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil, daha az bina ve daha fonksiyonlu, İzmirlilerin doya doya kullandığı bir mekan olarak değiştirmek istiyoruz. Kültürpark’ın Kültürpark olduğu dönemde ne Mustafa Kemal Sahil Bulvarı vardı, ne de Kordon’daki yeşil alanlar vardı. İzmirliler için Gündoğdu Meydanı ve sahil bulvarı daha sonradan yeni cazibe merkezi oldu. Kültürpark’ı inovasyon ve tasarım ile öne çıkartmaya çalışacağız. İzmir Entarnasyonel Fuarı ilerleyen süreçte aynı zamanda bir gençlik şöleni olarak devam edecek” dedi.  

KÜLTÜRPARK KATILIMCI ANLAYIŞ İLE YENİDEN ELE ALINDI

“Yeni Kültürpark” projesinin mimarlarından Prof. Dr. İlhan Tekeli ise, Kültürpark’ın İzmir’le özdeşleşen bir yer olduğuna vurgu yaparak, “İzmirliler bu konuda çok hassas ve duyarlı. Fuar kavramının dünyada kazandığı yeni nitelik İzmir’de iyi bir biçimde çözüldü. İhtisas fuarları için yeni bir alan yapıldı. İzmir’in bu anlamdaki öncü iddiasını sürdüren bir yeni bir tesis ortaya koyuldu. Kültürpark’ın üzerindeki baskı da böylece azaldı. Ve Kültürpark’ın yeniden ele alınması gerekliliği ortaya çıktı. “İzmirdeniz” ve “İzmir Tarih” projesinde olduğu gibi katılımcı bir anlayış ile proje geliştiriyoruz. Gelen fikirleri mutfağımızda topladık. Ön hazırlığın ardından, anketler ile İzmirlilerin beklentilerini toplayıp geliştirmek için uğraştık. Fuarın kendi tarihi içinde yeşil alanların tahrip olduğu, binaların Kültürpark’ı yok ettiği ortamda bir yarışma açıldı. Katılımcı bir süreçle yarışmayı kazanan bu fikirleri geliştirmek istedik ve başarılı olan ekip bu süreçte öncü rol üstlendi. İzmirliler bu konuda biraz acele ediyorlar. Bu alan hem tarihi, hem de doğal sit durumunda, projenin kurulların onayından geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

PEKDAŞ: KÜLTÜRPARK KÜLLERİNDEN DOĞACAK

Kültürpark’a ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise çalışmadan ötürü emeğe geçenlere teşekkür etti ve “Fuar’ın asıl kimliğine uygun, İzmir’in kimliğine uygun bir çalışma oldu. Katılımcı bir süreçle proje hazırlandı. Fuar çevresindeki duvarların yıkılmasını istiyorduk. Ama halk çoğunluk olarak bu duvarların kalmasını istedi. Biz bir hayal kurduk. Yeni hayaller ile yeni dünyalar yarattık. Küllerinden doğmuş bir Kültürpark’ta tarihi yaşatacak izleri de burada kullanabiliriz. Elimizde önemli tarihi değerler mevcut. Demokratik, katılımcı bir süreç yaşandı” dedi ve Kültürpark’ın İzmir’in kimliğine yakışır bir eser haline geleceğini aktardı.

KÜLTÜRPARK’TA NELER YAPILACA? PROJEDE NELER VAR'

Hazırlıkları devam eden ve önümüzdeki süreçte Anıtlar Kurulu onayına sunulan yeni proje kapsamına göre, Kültürpark’taki yapı yoğunluğunu azaltılarak, yeşili arttırılacak, kültür ve sanat fonksiyonları kuvvetlendirilecek. Fuar alanının mevcut 5 tarihi kapısı aslına uygun düzenlenecek ve fuara yeni giriş çıkışlar açılacak. Yeni dönemde fuara araç girişi de son bulacak. İZFAŞ’a ait idari hizmet binası yerinde kalacak. Fuar Evlendirme Dairesi ve nikah salonu yenilenecek. Universiade Binası, fuar açık hava tiyatrosu, gençlik tiyatrosu gibi merkezler ufak çaplı tadilatlar sonrasında kullanılmaya devam edecek. Kültür ve Turizm Müzesi faaliyetlerine devam edecek. Fuarın tarihi belleği konumundaki payvonlar korunacak. Bazı pavyonlarda yapılacak yenilemelerin ardından açık bir etkinlik alanı olarak düzenlenecek, yeni bir açık hava sineması kazandırılacak.

YENİ BİSİKLET YOLLARI VE İLAVE GÖLETLER YAPILACAK

Fuarın tarihi yapılarından kaskatlı havuz da restore edilecek. Bazı pavyonlar sergi ve tanıtım amacıyla yeniden kullanıma açılacak. Mogambo Gece Kulübü, Göl Gazinosu, Ada Gazinosu gibi işletmeler restore edilerek yeniden kullanıma sunulacak. Mevcut göl genişletilecek, Atlas Pavyonu da yıkılarak yerine göl yapılacak ve etkinlik tepesi oluşturulacak. Altında da tekne maketi atölyesi ve mescit yer alacak. Atölyede üretilecek tekneler gölde yüzdürülecek. Lunapark revize edilecek çocuk ve gençlik etkinlik alanlarıyla modern bir oyun ve eğlence merkezi yapılacak. Kültürpark içerisinde yeni piknik alanları yaratılacak. Çevresinde tematik bahçeler, palmiye korusu, mini golf alanı, küçük çay bahçeleri yapılacak. Koşu yoluna ilave olarak yeni bisiklet yolu oluşturulacak.

İSMET İNÖNÜ SANAT MERKEZİ YERİNE AMFİ TİYATRO

Fuar holleri ve Celal Atik Spor Salonu’nun hacmi küçültülecek. Mevcut holler fuar ve sergi kompleksi olarak yeniden düzenlenecek. Yeni binalar yeşil çatılı olacak. İzmir Sanat Merkezi korunacak. İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi yıkılarak yerine amfi tiyatro yapılacak. Tenis Kulübü yerinde kalacak. Tescilli ağaçlar ve endemik türler korunarak, Kültürpark’taki yeşil doku artırılacak. Mevcut yeşil alan yoğunluğu 21 bin metrekare daha büyütülecek. Yeni seralar yapılarak koruluk alanlar oluşturulacak. Fuar içerisinde güneş enerjisi ile enerji üretimi sağlanacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.