Dolar 32,5883
%0.35
Euro 34,8412
%0.31
Altın 2.499,210
%0.59
Bist-100 9.662,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürel mirasları öğretecekler

Kültürel mirasları öğretecekler

İzmir'in Foça ilçesinde çocuklara ve devamında büyüklere; hergün gördükleri ancak ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmadıkları tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerin öğretilmesi amacıyla  'Geçmişten Günümüze Kültürel Mirasım' adı altında proje hayata geçirilecek.

  • Ege Postası
  • 11.02.2019 - 12:52

Projenin tanıtımı Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda, projenin kapsamı, kaynağı, paydaşları ve içeriği konusunda bilgiler verildi. Projenin koordinatörlüğünü üstlenen DEÜ Foça Reha Midilli Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Kozak'ın yönlendiriciliğinde yapılan toplantıya projenin fikir sahibi Boğaziçi Üniversitesi Uygulama Bilimleri Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Meral Korzay, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, ilçedeki Kozbeyli, Bedia Midilli, Reha Midilli, Bağarası ve Gerenköy İlkokulları'nın müdürleri Foça Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Oğuzhan Çakırefe, Arkeolog Ertan Aksoy, Turizmci - Yerel Tarih  Araştırmacısı Sebahattin Karaca İle bazı yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

'HER GÜN GÖRÜYORLAR NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR'

Açılışta konuşan Prof. Dr. Meral Korzay, İstanbul'da Beşiktaş ve Fatih ilçelerinde pilot olarak seçtikleri üç ilkokulda yaptıkları resimli anket çalışmasında çocukların çevrelerinde olan, hemen her gün gördükleri tarihi, kültürel ve doğal öğeler hakkında bilgi seviyelerini ölçtüklerini, sonuçların bu konuda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Korzay, şöyle dedi: "İlçelerin, evreleri itibariyle kültürel miraslarını tespit etmekle başladık. Çalışmayı, öğretme, belletme ve göstermeyle sürdürüyoruz. Bunuda ders anlatmak yerine özel olarak yazılmış, içeriklerine öğrenilmesi istenen değerlerin yerleştirildiği öyküler, masallar ve görsel öğelerle yapıyoruz. Semtlere ilçelere yönelik olarak hazırladığımız iki kitap, seslendirmesini televizyon sunucusu ve gazeteci Balçiçek İlter'in yaptığı sesli öyküler çocuklara ulaştı. Anlatılanlar düzenlenen kısa gezilerle çocuklara gösterildi. Çocuklar hep gördükleri öğeleri, bu kez ifade ettikleri anlamlarla, taşıdıkları bilgilerle, bilinçli bir gözle gördüler. Kafalarında yaşadıkları çevreyle ilgili olarak silinmez bir birikim oluşturuldu. Öykülerimizden bir diğeri yakında sanatçı Ayla Algan tarafından seslendirilecek. Şimdi bu projeyi ülkemizin her yerine yaygınlaştırmak istiyoruz. Her noktası tarih fışkıran, doğal güzellikleriyle öyküler yazdıran, yakın komşuların yanısıra Akdeniz kıyılarında kurdukları kentler ve ilişkileriyle adından söz ettiren Foçalılar'ın günümüzdeki temsilcilerini, çocukları yaşadıkları yerler hakkında bilgilerle donatmak istiyoruz. Projeyi ileri aşamada büyüklere yönelik olarak ta geliştirmeyi hedefliyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.