Dolar 32,6473
%0.53
Euro 34,8191
%0.25
Altın 2.513,540
%1.17
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Küçük Menderes suya doyacak

Küçük Menderes suya doyacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Küçük Menderes Havzası'nda yaptırılan, Türkiye'nin ilk suni yer altı suyu besleme tesisinde çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında, Küçük Menderes Havzası'ndaki her parselin suya kavuşacağı ve 5 milyon 27 bin metreküp suyun yer altında depolanacağı bildirildi. Türkiye'nin ilk suni yer altı suyu besleme tesisi Tire'de yapılıyor

  • Ege Postası
  • 19.03.2019 - 12:02

Küçük Menderes Havzası, 3 bin 502 kilometrekarelik su toplama alanı ile Ege Bölgesi'nin en önemli tarım ve su kaynaklarına sahip yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Nüfusun 500 bine yaklaştığı Küçük Menderes Havzası'nda yaşayanların geçim kaynağı önemli oranda sulu tarıma dayanıyor. Havzadaki, ekilebilir ve sulanabilir tarım arazisi büyüklüğü ise yaklaşık 885 bin dekarlık bir alanı kapsıyor. Havzada yapılan çalışma çerçevesinde DSİ tarafından depolanabilir bütün yüzey suyu kaynakları projelendirildi. Beydağ Barajı ile sulamaya açılan 196 bin 500 dekar araziye ek olarak inşa halinde olan ve planlama çalışmaları tamamlanan 7 barajla birlikte, yöredeki sulanan alan miktarının 330 bin 310 dekara çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.

YER ALTI SUYU POTANSİYELİ YETERSİZ

Küçük Menderes Nehri Alt havzasında gerçekleştirilen hidrojeolojik etütlere göre ise, yer altından yılda 289 milyon metreküp su çekilebilecek potansiyel mevcut olmasına karşın 810 milyon metreküp su çekildiği tespit edildi. Aşırı çekimler sonucu yeraltı su seviyelerinin hızla düştüğü ve su taşıyan jeolojik birimlerde su kalmadığı belirlendi. Ancak havzada bulunan depolanabilir baraj ve göletler ile hidrojeolojik etütlerle ortaya konulan yer altı suyu potansiyelinin, 885 bin dekar tarım arazisinin tamamının sulama ihtiyacını karşılayamadığı anlaşıldı.

 

5 MİLYON METREKÜP SU YER ALTINA DEPOLANACAK

Küçük Menderes Havzası'nın su kaynaklarının geliştirilmesi kapsamında havzadaki depolanamayan (depolama olanağı bulunmayan) yüzey suyunun bir kısmının Tire'nin kırsal Eğridere ve Gökçen mahalleleri arazilerinde yapay besleme açık havuz yöntemi ile yeraltına süzdürmeye yönelik 4 yıl önce bir proje çalışması yapıldı. Bu projeyle, Gökçen Mahallesi'nde yer alan 1 milyon 430 bin metrekarelik bir Hazine arazisinde, Eğridere Çayı yakınında 4 bin 600 metre uzunluğundaki duvar ve tel çit ile çevrili alanda, işletmeye yönelik proje çalışması hazırlandı. Yağışlı aylar olan Aralık-Mayıs periyodunda 6 aylık sürede en düşük akımın bölgede 250 litre / saniye mertebesinde olduğu bölgede, Türkiye'nin ilk suni yer altı suyu besleme tesisi yapılması için çalışma başlatıldı. Çalışmalar sürerken, projeyle yer altına asgari 5 milyon 27 bin metreküp su depolanacağı ve yer altı su seviyelerinde önemli yükselişler sağlanarak çiftçilerin kuyularındaki pompaj elektrik enerjisi giderlerinde ciddi tasarruf sağlanacağı kaydedildi.

HAVZADAKİ SU YETERSİZLİĞİ MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERE YÖNELTTİ

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, havzadaki su yetersizliği ve suya olan yoğun talebin kendilerini yeni mühendislik çözümlerine yönelttiğini belirtti. Havzadaki su kaynaklarının geliştirilmesi maksadıyla baraj ve göletlerde depolanamayan yüzey suyunun bir kısmının yapay gölet-havuz yöntemi ile yer altı suyunu beslemesine yönelik bir proje geliştirdiklerini belirten Aydın, "Suni göletten, havuzlardan sızdırma yöntemiyle yer altına su depolanacak. Yer altı suyunun yapay beslenmesi olarak tanımladığımız ve ülkemizde ilk defa gerçekleştirilecek bu proje yer altı su kaynaklarının daha hızlı yenilenmesine, dolmasına olanak veriyor. Eğridere Çayı üzerinde Tire ve Gökçen'de ilk defa uygulanan proje ile yer altı suyu rezervuarlarının tabii yollarla beslenmesini çeşitli mühendislik sistemleriyle destekleyeceğiz" dedi.

İlki Tire'nin Gökçen Mahallesi'nde yapılan yer altı suyu besleme projesinin, Türkiye'nin su kaynaklarının geliştirilmesi açısından önemli projelerden biri olacağına dikkati çeken Genel Müdürü Mevlüt Aydın, "Su kaynakları kısıtlı ve yarı kurak bir bölgede olan ülkemizin, kısıtlı su kaynaklarının depolanması ve kullanılmasında bu projeler önemli bir rol üstlenecek" dedi.

Geçen 14 Mart'ta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte projenin çalışma sahasında incelemede bulunduklarını belirten Aydın, "Çalışmalar devam ediyor. Bu projeler ülkemizin yüzey ve yer altı sularının birlikte planlanmasına yönelik yeni bir bakış açısıyla Küçük Menderes gibi birçok havza ve ovada su yetersizliğinin çözümü ve su kaynaklarının geliştirilmesine son derece önemli katkılar sağlayacak" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.