Dolar 32,4801
%-0.18
Euro 34,9530
%0.36
Altın 2.438,120
%0.62
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Krizdeki Yunanistan tarihi İzmir konsolosluğu binasını satıyor

Krizdeki Yunanistan tarihi İzmir konsolosluğu binasını satıyor

İflasla boğuşan Yunan devleti bütçe açıklarını kapatmak için yurtdışında sahip olduğu 30 gayrimenkulu acilen satışa çıkarıyor.

  • Ege Postası
  • 24.09.2012 - 00:12

İZMİR-Yunan medyası bu çerçevede Yunanistan’ın İzmir’de sahilde Atatürk caddesi 262 numaradaki tarihi konsolosluk binasını da satacağını bildiriyor. Etnos gazetesi 30 gayrimenkulden “acil satış” listesinde olanlar arasında İzmir, Berlin, Belgrad ve Brüksel’dekileri saydı. İzmir binası dışında satıştaki bazı önemli gayrimenkuller şöyle:

* İngiltere’nin başkenti Londra’da Holland Park, Kensington mevkiinde 1000 metrekarelik konsolosluk binası.

*Belçika’nın başkenti Brüksel’de eski Yunan büyükelçilik binası. Burayı Hırvatistan 2008’de 5.5 milyon euro’ya satın almak istemiş ancak Atina reddetmişti, şimdi değeri 4 milyon euro’ya düştü.

* Fransa’nın başkenti Paris’te Rue Auguste Vacquerie 17 adresli bina.

*Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Yunan büyükelçiliğinin sahibi olduğu 8 dönüm büyüklüğündeki arazi.

* Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da büyükelçilik olarak alınan ancak kullanılmayan 2.376 metrekare Barok stili bina.

* Almanya’nın başkenti Berlin’de eski elçilik binası.

10 temsilcilik kapanıyor

Öte yandan, Yunan Dışişleri Bakanlığı devletin kemer sıkma politikaları çerçevesinde ülkenin 10 yurtdışı temsilciliğini de hemen kapatma kararı aldı. Acilen kapatılacak Yunan temsilcilikleri şöyle:

“Wellington, Hanoi, Lima, Montevideo, Hartum büyükelçilikleri ile Atlanta, Los Angeles, Perth ve diğer iki şehirdeki konsolosluklar.”

Bunun yanı sıra uygulamanın ikinci aşamasında ise ülkenin Malta ve Lüksemburg gibi çok küçük AB ülkeleri, Baltık ülkeleri ve AB’ye yeni üye olan bazı merkezi Avrupa ülkelerindeki temsilciliklerinin kapanmasını öngörülüyor.

Etnos gazetesi, tasarruf çerçevesinde Yunanistan’ın Washington büyükelçiliğinin personel sayısının yüzde 50 azaldığını ve Yunan büyükelçinin artık özel sekreter ve özel şoföre sahip olmadığını, ‘ikinci derecede’ öneme sahip temsilciliklerin kapatılmasıyla da durumun bir nebze düzeltilmesinin amaçlandığını bildirdi.

 TARTAN: BİZ TALİBİZ

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Yunanistan'ın, İzmir'deki konsolosluk binasını satışa çıkardığını belirterek, "Binayı müze olarak kente kazandırmak amacıyla harekete geçtik. Binanın bedeli konusunda temaslarımız sürüyor" dedi.

Tartan, Yunanistan'ın ekonomik krizden dolayı 1. Kordon'daki ülkenin başkonsolosluk binasını satışa çıkardığını, kendilerinin de bu binaya talip olduğunu söyledi.

Tarihi binayı, "evrensel hoşgörü söylemine yakışır" şekilde butik müze haline getirerek kentin geleceğine armağan etmek istediklerini ifade eden Tartan, şöyle konuştu:

"Binayı kent kültüründe yaşatmayı düşünüyoruz. Bunun için hem bakanlıkların fonlarını hem de belediyelerin olanaklarını kullanmak istiyoruz. Savaşı çağrıştıran söylemlerden çok barışın peşinde olmalıyız. İzmir, bütün din ve kültürlerin sevgi ile yoğrulduğu bir kent. O bina olsa olsa 1922 Smyrna Dostluk ve Barış Müzesi olarak İzmir'e daha çok yakışır. Bu müzede o dönem İzmir'de yaşayan Türk, Yunan, Musevi bütün yurttaşların giysileri, fotoğrafları sergilenebilir. Gelenek, görenekleri, komşulukları, kardeşlikleri anlatılabilir. Binanın bedeli konusunda temaslarımız sürüyor."

Hakan Tartan, bir dönem Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğu olarak da kullanılan ve şu anda atıl durumda başka bir tarihi binayı da Türk-Alman Kültür ve Sanat Müzesi haline getirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.