Dolar 32,6001
%0.39
Euro 34,7172
%-0.04
Altın 2.517,810
%1.34
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kritik MGK bugün toplanıyor

Kritik MGK bugün toplanıyor

Türkiye, IKBY’nin bağımsızlık referandumu sonrası ortaya çıkacak fiili durum karşısında alacağı kesin tavrı, bugün yapılacak MGK toplantısında kararlaştıracak. Referandumdan vazgeçilmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlarla ilgili tavsiye kararları Bakanlar Kurulu’na iletilecek

  • Ege Postası
  • 22.09.2017 - 07:10

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Erdoğan, bugün temaslarını tamamlayarak Ankara’ya gelecek. MGK’nın eylül olağan toplantısı, 15.00’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak. Ayın son haftası içinde 27 Eylül’de yapılması planlanmış olan toplantı, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılacak olan referandum nedeniyle öne çekilmişti. Toplantının en önemli Gündem maddelerinden birini ise, Kuzey Irak’taki referandum oluşturacak. 
MGK toplantısında, Barzani yönetimine karşı takınılacak tavır ve Türkiye’nin oluşacak yeni durum karşısındaki politikası belirlenecek. MGK’nın ardından Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısının yapılması bekleniyor. Bakanlar Kurulu’nda da MGK’da alınacak tavsiye kararları değerlendirilerek somut karara bağlanacak.

Adımlar değerlendirilecek

Toplantıda; Türkiye ile Irak arasındaki 1926 Ankara antlaşması ile çizilen 1946 antlaşması ile perçinlenen sınır antlaşmaları çerçevesinde atılacak diplomatik adımlar kapsamlı olarak değerlendirilecek. Irak sınırında fiilen bağımsız bir devletin kurulması durumunda, Lozan ve sınır antlaşmalarından kaynaklanan hukuksal haklar üzerinde durulacak. habur Gümrük Kapısı’nın kapatılıp kapatılmaması konusu da MGK’da değerlendiricek maddeler arasında yer alıyor. Kerkükpetrolünün Türkiye üzerinden piyasalara sevkinin kısıtlanması bir başka başlığı oluşturacak. Türkiye, her tür diplomatik temasta Barzani yönetimine karşı siyasi muhataplığı kaldırıp doğrudan Bağdat yönetimini muhatap alma yoluna da gidebilir. Bu konuların kapsamlı olarak MGK’da ele alınması bekleniyor.

Dicle Kalkanı ihtimali

TSK, daha önce terör örgütü PKK’nın yerleştiği ve ikinci Kandil olarak adlandırılan Sincar bölgesine askeri operasyon konusunda hazırlık yapmıştı. Bu bölgeye daha önce kapsamlı bir hava harekatı da düzenlenmişti. PKK’nın Irak-Suriye bağlantısını kesmek için Fırat Kalkanı benzeri Dicle Kalkanı olarak adlandırılabilecek yeni bir askeri operasyon seçeneği de toplantıda üzerinde durulan konulardan birini oluşturacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.