Dolar 32,5982
%0.38
Euro 34,8047
%0.21
Altın 2.501,230
%0.67
Bist-100 9.434,00
%-0.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Körfez'de yine şok!

Körfez'de yine şok!

Büyük umutlarla alınan ve körfez seferlerine başlayan yeni gemilerde arıza çilesi bitmiyor. Önceki yıl eksikleri nedeniyle Yalova’ya geri gönderilen Çakabey ve Mayıs’ta kaza yapan Ahmet Priştina adlı arabalı vapurun ardından körfez filosunun 5’inci gemisi Dario Moreno da benzer kaderi paylaştı. Körfez'de yine şok!: Yeni gemiye 'Tuzlu' tamir faturası

  • Ege Postası
  • 27.08.2016 - 12:01

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZDENİZ filosunu katılan ve körfezdeki ulaşım devrimi kapsamında satın alınan 15 yeni karbon kompozit yolcu gemisi ve son teknolojiyle donatılan 3 yeni feribotta yaşanan aksilikler peşi sıra gelmeye devam ediyor.                                                                                                                                   

YENİ GEMİYE 23 BİN 400 LİRA TAMİR PARASI!

İzmir’in körfez filosunda ulaşım hizmeti veren yeni gemilerin kötü kaderine bir yenisi daha eklendi. Önceki haftalarda geçirdiği kaza sonrasında kızağa çekilen Dario Moreno adlı yeni karbon kompozit katamaran tipi yolcu gemisinde tamir faturası da tuzlu çıktı. 2015 yılında körfez filosuna katılan ve İzmirlilerin hizmetine giren 5’inci yolcu gemisinin motor pervanesinde meydana gelen teknik arıza sonucunda kızağa çekildiği ortaya çıktı. Konuya çözüm arayan ve geminin hızla tamir edilerek seferlere dönmesi için acil ihaleye çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 12 Ağustos tarihinde yeni bir hizmet alımı gerçekleştirdi. Henüz ilk yılında arızalanan yeni vapur için yaklaşık 100 bin liralık tamir masrafını gözden çıkartan Büyükşehir Belediyesi, 23 bin 400 lira bedelle geminin onarımını yaptırdı. Yaşanan bu arıza ve ortaya çıkan tamir masrafı ise adeta şok etkisi yarattı.

AKSİLİKLER PEŞİ SIRA GELDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale sürecinde sayısız sıkıntı yaşadığı ve iptal şokuyla karşılaştığı yeni vapurların alım sürecindeki aksilikler, hizmete girdikten sonra da devam etti. Gemi alımlarında aksiliklerin kurbanı olan Büyükşehir Belediyesi, filoya katılan ilk gemi Çakabey’i teknik kusurları ve ihale şartnamesine aykırı imal edildiği gerekçesiyle Yalova’da yüklenici firmaya ait tersaneye geri göndermiş, ardından İzmir’e gelen ikinci ve üçüncü vapurlarda da benzer sıkıntılar yaşanmıştı. Kötü hava koşullarında ve aşırı rüzgarda iskeleye yanaşmakta problem yaşadığı bilinen gemilerdeki sıkıntı bununla da sınırlı kalmazken, önceki yaz yine yeni gemilerden bir tanesi iskeleye yanaştığı esnada çarpma sonucu kaza yaşanmış ve dört vatandaş hafif şekilde yaralanmıştı. Yeni gemilerin alım sürecinde yaşanan bir diğer sıkıntı ise mevcut eski iskelelerin tadilatında yaşanmıştı. Pasaport Vapur İskelesi yenilendiği süreçte evdeki hesap çarşıya uymamış ve yapılan hesap hatası ve aksilikler yüzünden aynı yerde ikinci kez para harcanarak yenileme yapılmıştı.

YAŞANAN İLK VAKA DEĞİL

Dario Moreno adlı gemi gibi yine aynı şekilde, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle Mart ayında hizmete giren Ahmet Priştina adlı arabalı vapuru da daha ikinci ayında kaza yapmıştı. Bostanlı İskelesi'nde yanaştığı esnada yaşanan teknik arıza sonucu iskeleye çarpan feribot kızağa çekilerek bakıma alınmıştı. Şans eseri can ve mal kaybı yaşanmayan bu kazanın ardından gemide ciddi maddi hasar meydana gelirken, yaşananların faturası ise kabarık olmuştu. Geminin onarımı ve tadilatı amacı ile 30 Mayıs 2016 tarihinde ihaleye çıkan İZDENİZ, henüz 60 günü dahi doldurmayan arabalı vapurun onarımı için 42 bin lira para harcamıştı.

AK PARTİ’Lİ DOĞAN “CAN GÜVENLİĞİ VAR MI'” DİYE SORMUŞTU

Yalova’da imal edilen ve yüzde yüz yerli üretime sahip, tanesi yaklaşık 23 milyon liraya mal olan yeni gemilerle ilgili sıkıntıları meclis gündemine taşıyan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, önceki ay söz konusu gelişmeleri belediye meclisinin gündemine taşımış ve konuyla ilgili kritik uyarılarda bulunmuştu. Gemilerin yaşadıkları teknik sıkıntılar nedeniyle sık sık tamir parası ödendiğine dikkat çeken Doğan, “Filodaki gemilerin can güvenliği var mı diye sorarak, “Yeni gemilerimizin teknik açıdan kusurlu ve eksikli olmasına rağmen teslim alınmasını sıkça eleştirmiştik. İzmirlilerin parası ile alınan bu gemilerin ayıplı olmasına rağmen kabul edilmesinin kamu kaynaklarının boşa harcanması olarak nitelemiştik. Belediyenin bu hatası karşısında İzmirlilerin mağdur olduğunu da kamuoyunun dikkatine sunmuştuk. Acaba körfez filosundaki yeni araçlar güvenli m? Yoksa vatandaşlarımız bu gemilerle Allah'a emanet mi yolculuk ediyo? Hemşerilerimizin can ve mal güvenliği ihmal mi ediliyo? Rüzgarlı havalarda, olumsuz hava şartlarında ve kış mevsiminde iskeleye yanaşmakta zorluk yaşayan yeni yolcu gemilerinde kronikleşen bir üretim hatası var. Aynı gemiler İstanbul'da kazasız belasız çalışırken, İzmir'de neden bu tarz olaylarla karşılaşıyoru? Bizler yeni gemilerin de tıpkı eskileri gibi Konak'ta denize batıp heba olmasını istemiyoruz. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını rica ediyoruz” diyerek vatandaşların şikayetlerini dile getirmişti.

Büyükşehir: Arızanın Sebebi Üretim Hatası Değil

Gemide yaşanan hasarla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Dario Moreno adlı yolcu vapurundaki sıkıntının üretim hatasından kaynaklı olmadığını aktardı. Geminin Mordoğan Vapur İskelesi'ne yanaştığı esnada motor kısmına takılan hurda parçasından ötürü arıza yaşandığı ve geminin bunun ardından karaya çekilerek bakıma alındığı belirtildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.