Dolar 32,3817
%0.2
Euro 35,0295
%-0.1
Altın 2.326,350
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ta işlem tamam!

Konak'ta işlem tamam!

Konak Belediyesi Ekim ayı 3’ünci meclis oturumunda, belediyenin 2014 mali yılı performans programı masaya yatırıldı. AK Parti grubu tarafından yetersiz olarak nitelen ve ret oyu alan bütçe raporu, CHP’nin kabul oyları sonrasında oy çokluğu ile kabul edildi. 222 milyon TL olarak belirlenen bütçe hakkında değerlendirme yapan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, eleştirilere kamuoyu anketlerinde çıkan rakamlar ile yanıt verirken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için halktan yoğun bir destek aldığını ve yapılan tüm yatırımların örnek birer proje olduğunu vurguladı.

  • Ege Postası
  • 09.10.2013 - 09:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan yönetiminde gerçekleşen meclis oturumunda ana gündem maddesi 2014 yılı bütçe rakamları oldu. AK Parti’den yoğun eleştiri alan ve kabul görmeyen bütçe raporu oy çokluğu ile kabul edildi. 222 milyon TL olarak belirlenen 2014 bütçesi ile ilgili bir konuşma yapan Başkan Tartan, “İnsanı ön plana alan belediyecilik örneği ve kucaklayıcı hizmet anlayışının bir ürünü” nitelemeleri yaparken, oturumun şok çıkışı ise AK Parti grubundan geldi. Geçtiğimiz günlerde Üçkuyular’da satıişı gerçekleşen benzin istasyondan elde edilecek gelirin belediye kasasına aktarılmasını talep eden AK Parti’li meclis üyeleri, yine aynı alanda yer alan ve belediyenin hissedarı olduğu arsanın Doğuş Holding’e satışından gelen 19 milyon TL’nin nereye harcandığını sordu.

“BELEDİYE ÜRETMİYOR, PROJE EKSİĞİKLİĞİ VAR”

Rapor hakkında söz alan ve belediye yatırımlarını yetersiz bulduğunu belirterek eleştirilerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Rıza Evcim, “Belediyenin proje eksiği var. Eskiden bütçede birçok proje görürdük. Ancak bu sefer sadece 10 adet yeni projeye yer verildiğini görüyorum. Ne yazık ki asıl çalışmayı yapması gereken Fen İşleri Müdürlüğü’müz geçen yıl pek bir çalışma yapmamış. Bir dahaki dönemde siz olursunuz ya da olmazsınız, ancak buradaki projeler büyük oranda mevcut alanların yenilenmesi ve tadilata yönelik projeler. Projede sermaye diye gösterilen rakamların toplamı 7 milyon 400 bin TL. Biz bu işleri yapıyoruz, ama personelimize toplam 14 milyon lira ödeyeceğiz. Projeden fazla personele para ödüyoruz. Biz yerel yönetimler olarak görev yaparken öncelikle vatandaşların yaşamını kolaylaştırmalı ve refahını arttırmalıyız. Ama elimizdeki örneklere bakınca görüyoruz ki, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılayamamışız, hayatlarını kolaylaştıramamışız” diyerek eleştirilerini dile getirdi.



AK PARTİ’DEN RET OYU

222 milyon TL olarak öngörülen bütçeyi,”Belediye bürokratlarının getirip önümüze koyduğu bir bütçe” olarak niteleyen Evcim, “Ben sizin vereceğiniz cevabı tahmin ediyorum. “Ben yatırımımı insana yaparım” diyebilirsiniz. Ancak, Konak fiziki değişime ihtiyaç duyuyor. Hizmet alımlarında ciddi bir artış beklentiniz var. Bu ciddi artışın da gerekçesini merak ediyorum. Sıkça eleştirdiğimiz konuların başında gelen sosyal yardımlarda, yani hane halkına yapılan transferlerde gelinen durum ise memnuniyet verici. Buradaki yükselişten memnuniyet duyduk. Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferlerde önemli bir yükseliş yaşamışız. Buradaki payların asıl ihtiyaç sahiplerine döneceğini düşünüyoruz. Bundan yana da memnunuz. Sermaye giderlerinde 34 840 bin TL’lik bir pay söz konusu ki, bu da bütçenin yaklaşık yüzde 15’ine tekabül ediyor. Bu rakam gerçekten çok az. Demek ki proje üretmemişsiniz. Bu az proje ile de bu rakamlar ortaya çıkıyor. AK Parti grubu olarak beklentilerimiz gerçekten karşılanmadığını belirtmek isterim. Bu eleştirilerimiz ışığında da AK Parti grubu olarak ret oyu veriyoruz” dedi.

ŞOK ÖNERİ: SATIŞTAN GELEN PARAYI BELEDİYE KASASINA AKTARALIM
Evcim’in ardından söz alan AK Parti’li Meclis Üyesi Yalçın Kocabıyık, ise eleştirilere hak verdiğini ancak, önceki yıllara oranla daha denk bir bütçe hazırlandığını belirterek, “Ben olayın siyasi tarafına bakmıyorum, bu mecliste siyaseti hep bir kenara bıraktım. Aynı sermaye olarak verdiğimiz taşınmazın MERBEL A.Ş.’nin malı olduğunu ve istediği gibi tasarrufta bulunabileceğini kabul ediyorum. Burada iletmeyi kendi kullanarak şirkete gelir sağlayabilirdi, ya da bunu üçüncü şahıslara satabilirdi. Bu tamamen şirketin ve sizin görüşlerine bağlıydı. Satıldı. Eğer madem satılması düşünülüyordu, niye Konak Belediyesi malı iken satmadı? Bu satış sanki Konak Belediyesi satıyormuş gibi yapıldı. Ve hiç kimsenin itiraz edemeyeceği bir şekilde bu satış gerçekleşti. Siz bunu önemsemediniz, orası da devlet kurumu dediniz ancak, bu satışı Konak Belediyesi yapmış olsaydı, belediye kasasına 4,5 milyon TL daha fazla para girecekti” dedi ve bir önerisini dile getirdi; “Bahse konu sermaye artırımı neticesinde böyle bir satış oluştu. Bugün MERBEL’in daha rantabl olması ve işçilerin problemlerinin çözülmesi ve şirketin kara geçirmesi noktasında, sermaye arttırdığımız paraların belediye bütçesine geri aktarılmasını öneriyorum. Bugün MERBEL A.Ş.’nin ihalesi hukuksal anlamda tartışılıyor. Eğer MERBEL’in ihaleyi alamaması durumunda birçok işçi arkadaşımız, emekçi, arkadaşımız işten ayrılma ya da emekliye ayrılma noktasına gelecektir. İşçi arkadaşlarımızın doğacak tazminat hakları için bu rakamın bir kısmının bloke edilmesini ve haklarının korunmasını talep ediyorum.”

EVCİM, ÜÇKUYLAR’DAKİ ARSADAN GELEN PARAYI SORDU

Üçkuyular’daki benzinlik satışının gündeme gelmesi ile birlikte yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Rıza Evcim, belediyeye ait taşınmazların satışına dikkat çekerek, “Hizmet binası ve idari bina sayısında kaybımız var. Belediyeye ait mülklerin toplam sayısı 5052 iken 4972’ye düşmüş. Burada 90 milyon TL’lik bir kaybımız var. Bunun açıklamasını isteyeceğim. Biz Üçkuyular’da daha önceden Karabağlar Belediyesi ve Balçova Belediyesi ile ortak olduğumuz bir parseli yine bu yıl içerisinde sattık. Buradan yaklaşık 19 milyon TL tutarında bir rakam gelir elde ettik. Karabağlar belediyesi de aynı şekilde burayı sattı ve kendine yepyeni bir bina aldı. Peki, biz buradan kendimize düşen para ile ne yaptı? Cari harcamalara mı harcadık, yoksa yeni bir gayrimenkul mü aldık'” diyerek belediyenin hissedar olduğu Üçkuyular’daki arsadan elde edilen gelirin nereye harcandığını Başkan Tartan’a sordu.

TARTAN ELEŞTİRİLERE ANKETLER İLE CEVAP VERDİ

Eleştirilere yerel seçim anketlerinde çıkan rakamları örnek göstererek ve kendisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi için halktan büyük bir destek aldığını belirterek cevap veren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, “4,5 yıldır sevgi ve saygı içerisinde, birbirimizi kırmadan, saygı sınırları içerisinde bir birliktelik yaşadık. Yerel yönetimler çok değişken, üretken ve hizmet sınırı olmayan bir yapı. Hem artılarımız, hem eksilerimiz oldu. Kamuoyu araştırmalarında yüzde 65 oranında bir destek söz konusu ise, bu bazı şeylerin de doğru yapıldığının göstergesidir. Yine Konak Belediye Başkanı olan ben Hakan Tartan, İzmir’de örneği görülmeyen bir şekilde Büyükşehir Belediye başkanlığı için düşünülen, önerilen, Aziz Kocaoğlu ile ismi öne çıkan biri haline geldiysem, bu da bir ölçüde önce insan felsefemin, insanı kucaklayan belediye anlayışımın ne kadar doğru olduğunun bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

“YETİŞMEZSE BENDEN SONRAKİ BAŞKANA…”
Tartan proje hazırlarken ortak aklı referans aldığını kaydederek, “2014 yılında 222 milyon lira olarak öngörülen bütçenin dengeli, etkili, ve halka eli uzanan bir bütçe olduğunu düşünüyorum. Denk bir bütçe yaratmaya özen gösteriyoruz. Rakamlardaki oynamalar belediyecilik tekniği açısından kaynakların çeşitli yerlere transferi anlamına gelmektedir. Hem CHP’li hem de AK Parti’li arkadaşlarımın önerilerini ve değerlendirmelerini olabildiğince hayata geçirmeye çalıştım. Çok iyi şeyler yaptık” dedi. Başkan Tartan ayrıca belediyenin devam eden projelerine de değinerek, “Arkeo Park projesi aslında bizim işimiz değil. Konak Belediyesi olarak biz böyle bir sorumluluğu üstlenmeyebilirdik. Ama tıpkı camilere, okullara, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, İçişleri Bakanlığı’na yaptığım yardımlar gibi hizmet anlayışımızın kucaklayıcı ve devlet kurumları ile birlikte yürümesinden yanayım. Biz Kültür Bakanlığı’nın yapması gereken bir kazıyı yaklaşık 3,5 yılda 1,5-2 trilyonluk bir yatırım ile kent kültürüne kazandırmaya çalıştık. Ama bizim olanaklarımız, bir Kültür Bakanlığı ya da Büyükşehir Belediyesi kadar geniş değil. kazı çalışmaları büyük ölçüde bitti. Kısmet olur da, benim görev sürem içerisinde yetişirse, ben hizmete açmaya çalışacağım. Ama yetmezse de benden sonra gelecek başkan adına önemli bir hizmet olacaktır. Burası sonuçta kentin girişi olan önemli bir nokta ve güzel bir görüntü olacak” diye konuştu.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK BEDELLİ SATIŞI”
Konak Belediye Başkanı Tartan, eleştirilen bir başka nokta olan tadilat ve restorasyon çalışmalarına da “Yenilenen parklarımızın eski ve yeni halleri ortada. Onları yenilemek de bir kentsel dönüşüm. Bir takım rantiyeler, sadece cebini doldurma hevesi içerisinde olan insanların kentsel dönüşüm anlayışının karşısındayım. Benim kentsel dönüşümüm donatı alanları ile, yeşil alanları ile insanları mutlu kılan alanlar oranın ile donatılmasıdır” şeklinde karşılık verdi. Tartan, son günlerde sıkça tartışılan bir başka konu olan Üçkuyular’daki benzinlik satışına dair de, “Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedelli satışı gerçekleşmiştir. Sadece İzmir adına değil, İstanbul adına da bu böyledir. Bence herkesin bundan onur duyması gerekir. Çünkü, işletme ruhsatı olmayan bir yer, 2014 planlarında yeşil alan olarak öngörülen bir yer sonuçta işçi arkadaşlarımızın daha etkin ve verimli olmaları, belediye şirketimizin daha verimli olması için değerlendirilmiştir. Bununla ilgili bir de sürprizim var. Bayram süresince bununla ilgili değerlendirmelerimi kamuoyu ile paylaşacağım. Katılımcı bir anlayışla, meclis üyeleri, sanayiciler, sendika temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon ile bu paranın doğru değerlendirilmesi için bir çalışma yapacağım. İyisi ile kötüsü ile, gerginlikleriyle güzellikleri ile bir dönemi geride bırakıyoruz. Artık bundan sonrası yaptığımız hizmetlerin taçlandırılması sürecidir. Arka arkaya tamamlanan projelerimizi hizmete açacağız. Görev süremiz içindekileri bu dönem tamamlarız, diğerlerini de gelecek dönem tamamlarız. Bu bir bayrak yarışı. Herkes en iyiyi yapmak için Konak halkına hizmet edecektir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.