Dolar 32,3289
%0.24
Euro 35,0509
%-0.2
Altın 2.281,720
%0.18
Bist-100 9,00
%2.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ta 349 milyonluk bütçede yatırımlara %19 pay ayrıldı

Konak'ta 349 milyonluk bütçede yatırımlara %19 pay ayrıldı

Konak Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Konak Belediyesi’nin bütçesi konuşuldu, performans programı ele alındı ve bütçe oylamaya sunuldu. 349 milyonluk bütçede yatırımlara %19 pay ayrıldı

  • Ege Postası
  • 12.10.2017 - 19:29

Halide DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Konak Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesi 349 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Performans programının konuşulması, eleştiri ve önerilerin dinlenmesinin ardından oylamaya geçildi. Konak Belediyesi’nin yeni dönem bütçesinde yatırımların payı yüzde 19 oldu.

Bütçenin onaylanmasının ardından konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Bu bütçeyle hemşehrilerimize layık hizmetler sunmak bizim görevimiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Performans programının ele alınması sırasında söz alan AK Partili meclis üyeleri bütçeyi eleştirdi.

SAİT BAŞTAŞ: YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖRMEYE GÖREV SÜREMİZ YETMEYECEK

Reel olmayan bütçe hazırlandığı eleştirisinde bulunan AK Parti Konak Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Sait Baştaş, 2018 yılı bütçesinde yatırımların yetersiz olduğunu savunarak, “Hizmet binasıyla ilgili bir şey yok gündemde. Geçen gün sayın Aziz Kocaoğlu’na rastladım. ‘Karabağlar’dan kurtulduk Konak’tan kurtulmadık’ dedi başkan. Bütçede bir şey yok belediyenin hizmet binasıyla ilgili. Hangi oyun parklarını yaptık ki 2018’de devam etsin. 12 açık Pazar yeri var. 2016’da verdik soru önergesi. Bütçede 12 açık Pazar yerinden iki tanesi var. Yatırımların gerçekleştiğini görmeye görev süremiz yetmeyecek. Yoksul insanları yaşadıkları bölgelerle ilgili hiçbir şey yok” diye konuştu.

ERDOĞAN: GERÇEKÇİ VE REEL BİR BÜTÇE YOK

AK Partili meclis üyesi Tevfik Erdoğan da, gerçekçi ve reel bir bütçe hazırlanmadığı eleştirisinde bulundu. Erdoğan, eleştirilerini şöyle sıraladı: “349 milyon olarak planlanmış. Ancak gördük ki yine bu yıla yatırım programları ve sosyal planlar çok yetersiz. Sadece yapılması zorunlu belediyecilik anlayışıyla karşı karşıyayız. Konak halkına yapılacak yatırımları uzun uzadıya sıralayamıyoruz. Çünkü bütçe de yatırımlar da ortadadır. Gerçekçi, reel bir bütçe yok. Bütçe haricinde Konak’ın fiziki şartlarının iyileştirileceği bir bütçe görmemekteyiz. Performans programında hedeflenen programlara baktığınızda yollar, yeşil alanlar, parklar tamamlanmış gibi görünüyor. Kentsel dönüşümün bahsi bile geçmemektedir. Muhtarların dağ gibi sorunları olduğunu biliyoruz. Başarılı bir bütçe  hazırlanmış gibi görünse de önemli olan hayata geçmesidir. Misyon ve vizyonu olmayan, günübirlik bir bütçe ve program Konak’a yakışmamaktadır. Bu bütçeye red vereceğiz.”

SEMA PEKDAŞ: HİÇ BORCUMUZ YOK

Eleştirileri dinleyen Konak Belediyesi Belediye Başkanı Sema Pekdaş, borcu olmayan ve faiz ödemeyen bir belediye olduklarına dikkat çekerek,

“Bu bütçeyi tutturan arkadaşlara ben teşekkür ediyorum. Bugün muaccel borcu olmayan belediyeyiz. Vadeye yayılmış borçları olan, o da faize bağlı olmayan taksitlendirilmiş borcu olan ender belediyelerdeniz. Biz buna rağmen hiç borcumuz yok, işçimize asgari ücretin iki katını ve zamanında ödüyoruz, taahhütlerimizi zamanında yerine getiriyoruz. Konak Belediyesi tarihinde 30 trilyonluk kamulaştırma yaptık. 10 trilyonluk araç aldık. İhalelerimizi yapıyoruz. Bizim kamulaştırmalar dışında projeli yatırımlarımızın toplamı 35 milyon 200 bin lira proje dışı yatırımlar da 9 milyon 852 bin lira. Fen işleri yatırımları toplamı 45 milyon lira. Diğer yatırımlar 21 milyon lira. Yatırımın genel bütçeye oranı yüzde 18.94.  Yani yüzde 94. Hükümetin geçen yıl yatırımın bütçeye oranı yüzde 12 idi” dedi.

GERÇEKLEŞME ORANI ÇOK YÜKSEK BİR BÜTÇE YAPTIK

Pekdaş, faiz ödemeyen, faizsiz borçlarını da zamanında ödeyen bir belediye olmakla gurur duyduklarını dile getirerek, şu açıklamaları yaptı: 

“Konak Belediyesi ne harcıyorsa onu bütçeye yazmak zorunda. Bir kuruş bile harcıyorsa onu yazmak zorunda. Toplama çıkarma yapmayı biliyorsunuz değil m? Konak Belediyesi bir kamu kurumudur. Yürütme kurulu merkezi irade ve yerel yönetimlerden oluşur. Bir kamu kuruluşu olarak biz kamu kurallarına ve mevzuatına bağlı olarak iş yaparız. Bütçe harcarız. Harcadığımız bu bütçe kanunla belirlenen kalemlerden oluşur. Biz belediye meclisinde tespit ettiğimiz gelir kalemlerini de kanuna dayalı olarak tespit ederiz. Gelirlerin ne olduğunu belirleyen bir bütçe kanunu vardır. Ona dayanarak belediye meclisimiz kendi gelir ve giderlerini oluşturur. Belediyelerin bütçesi neden böyle şöyle derken öncelikle merkezi iradenin çıkardığı kanunlar ve belediyeye gönderdiği paylar ile kanunlardan kaynaklanan bir gelir kalemimiz olduğundan bahsedelim. Topladığımız vergilerle bu harcama ve hizmetleri yapıyoruz. Bizim görevimiz de kanuna uyun hazırladığımız bütçeyi hazırlamak. Bu bütçeyi hangi kalemlerde ve himmetlere harcayacağımızı da bütçe kararnameleriyle performans programlarıyla belirliyoruz. Öncelikle kendi gücümüze güvenmeliyiz. İller bankası parayı karşılıksız değil borç veriyor. Siz ona faiz veriyorsunuz. Ben kaynak yaratıyorsam parayı düzgün kullanmak ve faize harcamamak zorundayız. Borcunu tahahhüdünü zamanında ödeyen belediyeye herkes mal satıyor, ihalesine giriyor. Çok uyun fiyatlarla iş yaptırıyor. Bu nedenlerle borcunu zamanında ödeyen bir belediye olmaktan, faiz ödemeyen bir belediye olmaktan gurur duyuyoruz. Öncelikle kendi bütçesini idare etmeyi bilebilmeli bir belediye. Evet fazla personel parası ödüyoruz. En az 2 bin 550 lira alıyor personelimiz. Bu rakamlar bile yoksulluk rakamlarının altında. Ama asgari ücretin iki katı. Bundan onur duymuyoruz, üzülüyoruz. Keşke tüm rakamlar insan onuruna yakışır rakamlar olsa. Bizim bütçemiz gerçekleşebilir bir bütçedir. Sosyal projemiz, okullara yardım yatırımlarımız artmıştır. Bütün müdürlüklerimiz önümüzdeki yıl neler yapacaklar biliyor. Gerçekleşebilir bir bütçe hazırlanmıştır. Gerçekleşme oranı çok yüksek bir bütçedir. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

BİTTİĞİ AN KARARLIYIZ, ORAYA HİZMET BİNASI YAPACAĞIZ

Konak’ın hizmet binasının hala yapılamamış olması eleştirilerini de yanıtlayan Başkan Sema Pekdaş, yargılama sonuçlarının bitmesini beklediklerini, bitimi ardından Tepecik’te hizmet binası yapmaya kararlı olduklarını belirterek,

“Hizmet binasıyla ilgili yer tespiti yaptık. Konak’ın ortasıdır. Mülkiyeti de Konak Belediyesi’ne ait. Artık şehir içinde benzin istasyonu yok. Orayı kötüleştiren bir yerdi benzinlik. Kapalı Pazar yeri işlemiyor, insanlar açığa Pazar kuruyorlar. Oranın yeni bir fonksiyona ihtiyaç var. Bunların kalkmasını ve burada hizmet binası yapılmasını istedik. Yarışmayla tespit ettik. Projesi çizildi. Elimizde ruhsatı kesilmiş, ihalesi yapılıp kazması vurulacak bir iş var. Biz benzinliğin tahliyesi davasını kazandık. Yerel mahkemede yargılama başlayacak. İki ihtardan yürüyen davamız var. Bittiği an kararlıyız oraya hizmet binası yapacağız. Çok daha iyi bir yer aramıyoruz. Ruhsatı da kesilmiş hazır bir biçimde bekliyor” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.