Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Koku sahilleri boşalttı

Koku sahilleri boşalttı

Bir süredir İzmir’in belirli bölgelerinde hissedilen, son günlerde kent geneline de yayılan ve sebebi körfeze kanalizasyon atıklarının boşaltılması olduğu öne sürülen kötü koku, akşam saatlerinde de devam etti. İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, mikrobiyolojik kirlilik olup olmadığını belirlemek için denizden numune aldıklarını, sonuçların iki gün içinde belli olacağını, bunu da İzmirlilerle paylaşacaklarını belirtti. Vatandaşlar evlerine kapandı

  • Ege Postası
  • 07.09.2018 - 08:26

Özellikle Körfez’e yakın bölgelerde hissedilen kötü kokunun kent geneline yayılması üzerine gün boyunca hem AK Parti'li siyasilerden hem de Büyükşehir’den gelen açıklamalar, İzmirlileri memnun etmedi. Söz konusu kokunun geçmemesi, körfeze yakın oturanların yanı sıra esnafı da mağdur etti.

Çiğli Atık Su Tesisi'nin çevresinde depolanan arıtma çamurlarından ve kanalizasyon altyapısının yetersizliğinden kaynaklandığı iddia edilen kötü koku, milyonlarca İzmirlinin yaşadığı kent merkezinin birçok yerinden duyuluyor. 

Sahil boyunca çay, kahve ve mısır gibi ürünler satarak geçimini sağlayan Mustafa Çevik, kötü koku yüzünden vatandaşların sahilde durmak istemediğini ve bu durumun kendisinin işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bizler de bu durumdan oldukça mağduruz. Kanalizasyon atıklarının körfeze boşaltıldığı söyleniyor. Bu duruma bir çare bulunması lazım. Hem gün hem de gece vakitlerinde burnumuzun direği sızlıyor" diyerek duruma tepki gösterdi.

'BALKONUMA ÇIKAMADIM'

Göztepe semtinde oturduğunu ve bir haftadır devam eden kötü kokunun iyiden iyiye arttığını belirten Lütfi Bilgen ise, "Gündüz vakti balkonumun kapısını açamadım. Evimin içine kadar giren bu koku hem beni hem de ailemi rahatsız etti" diye konuştu. Ahmet Piriştina zamanında bu tür koku problemlerinin çözüldüğünü vurgulayan Bilgen, "Umarım yine bu sorun çözülür, değilse yakında evimizde oturamaz hale geleceğiz" dedi.

Sahilde amatör olarak balık avlayanlardan Can Geresinli de, kendisinin geç vakitte sahile geldiğini, az da olsa koku hissettiğini belirterek, "Özellikle gündüz avlanan arkadaşlar bahsettiler kokudan. Ben de şu anda az da olsa hissediyorum ancak gündüz ki arkadaşların anlattıklarına bakılırsa o kadar fazla olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Üçkuyular Vapur İskelesi yakınında balık tutan 35 yaşındaki Mehmet Üner, sahil boyunca kötü kokuyu duyduğunu, kokudan duramadıklarını söyledi. 

Üner, "Göztepe sahilinde bir aydır kokudan balık tutamıyoruz. Güzel İzmir'de böyle koku istemiyoruz. Neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Başka şehirler her yönden güzelleşirken İzmir iyice kötüye gidiyor. Yetkililerden acilen bu kötü kokunun önlenmesini istiyoruz." diye konuştu.

TURİSTLERİ GÖRÜNCE UTANIYORUM

İzmir'e sürekli tatil için gelen Harun Kaya (36) da geceleri kaldığı otelin camını kokudan dolayı açamadığını belirtti.

Sokakta yürürken bile kötü kokuya maruz kaldığını dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

"Kanalizasyon kokusu gibi çok rahatsız edici bir şey. Koku akşam ya da sabaha doğru daha da yaygınlaşıyor. İzmir, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri. Bu kokunun vatandaşlara, kente verdiği zarar büyük. Kente turistler geliyor. Turistleri görünce utanıyorum. Ben bu kadar rahatsız oluyorsam eminim onlar da rahatsız oluyordur."

DENİZİN DİBİ GÖRÜNMÜYOR

 Körfezde balık tutan Atilla Okay da (55), kokunun her geçen gün arttığını, 20 gün önce denizdeki balıkların yüzeye çıktığını gördüklerini anlattı.

Kanalizasyon kokusuyla körfezde çeşitli atıkların olduğunu belirten Okay, "Belediyenin görevini tam yaptığını sanmıyorum. Biz buraya temiz hava almak için ailemizi getiriyoruz ama kokudan durulmuyor. Koku daha çok sabah artıyor. Denizin dibi görünmüyor." ifadelerini kullandı.

Ayşe Kuyucu da artık İzmir'de kötü koku solumak istemediklerini, yetkililerin bir an önce görevlerini yapmalarını istedi.

İKİ GÜN İÇİNDE BELLİ OLACAK

İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, mikrobiyolojik kirlilik olup olmadığını belirlemek için denizden numune aldıklarını, sonuçların iki gün içinde belli olacağını, bunu da İzmirlilerle paylaşacaklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kent genelindeki kötü koku ve sebebine ilişkin açıklama yapmadı. 

AK PARTİLİ VEKİLLERDEN TEPKİ

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, kötü kokuya ilişkin, "Bilim, teknoloji ve mühendislik hizmetlerinin geliştiği bu çağda İzmir Büyükşehir Belediyesinin bununla ilgili önlemler noktasındaki yetersizliğini kamuoyunun takdirine bırakıyorum." dedi. 

Nasır, kentte etkili olan kokuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün konuyu yakından takip ettiğini, kokuyu oluşturan nedenlerden birinin İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentin güneyi ve kuzeyinde bulunan atık su tesislerinin çevresinde depolanan arıtma çamurlarından kaynaklandığını söyledi. 

Rüzgarların kokuyu kente taşıdığını aktaran Nasır, şöyle konuştu:

"Özellikle rüzgarın Çiğli yönünden estiği zamanlarda koku tüm şehirde ağır olarak hissediliyor. Şehri etkileyen diğer koku kaynağı ise yaz aylarında atık su debisi düşen kanallarda biriken çamurun çürüme sonucu hidrojen ve sülfür gazı oluşturduğu bu gazın da rahatsız edici bir kokuya neden olduğu belirlenmiştir.

Bununla birlikte Kurban Bayramı sürecinde kanallara kan ve hayvan atıklarının ulaştığı bunların da kokuya neden olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Ayrıca şehrin farklı noktalarında yer alan ve denize ulaşan kanallarda kot farklarından dolayı kanallarda çamur biriktiği ve bu çamurların da yoğun koku oluşumuna katkısı olduğu tespit edilmiştir. Bilim, teknoloji ve mühendislik hizmetlerinin geliştiği bu çağda İzmir Büyükşehir Belediyesinin bununla ilgili önlemler noktasındaki yetersizliğini kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise kentte oluşan kötü kokunun tüm vatandaşlar gibi kendisini de son derece rahatsız ettiğini belirtti. 

Her sabah penceresini açtığında kötü kokuya maruz kaldığını ifade eden Çankırı, şunları kaydetti:

"İzmir'de ikamet eden biri olarak her sabah penceremi açtığımda evimin içi hissedilen kötü koku ile doluyor. İlk başta anlayamamıştık ama daha sonra anladık ki Çiğli'de bulunan arıtmadaki bakımsızlıktan kaynaklanan bu kötü kokuyu maalesef bütün İzmir halkı koklamak zorunda kalıyor. Günümüzde nehirlerin yataklarında oluşan kötü kokular bile çözüme kavuşturulurken İzmir gibi modern bir şehirde bu sorun çözülemiyor. Yetkililerin bu soruna bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Bu koku İzmir'e yakışmıyor." (DHA-AA)

İlgili Haber

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.