Dolar 32,3731
%0.17
Euro 35,0661
%0
Altın 2.326,230
%0.25
Bist-100 9,10
%0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kimse ilgilenmedi karaya vuran yavru fok öldü!

Kimse ilgilenmedi karaya vuran yavru fok öldü!

İzmir Karaburun’un Yeni Liman bölgesinde yaralı halde sahile vuran yeniden döndüğü denizde 3 gündür aranan Akdeniz foku, bugün sabah saatlerinde Kuyucak sahilinde cansız bulundu. Nesli tükenmek üzere olan fok için kimse hiçbir şey yapmazken, vatandaşlar üç gün boyunca sadece fokla bol bol fotoğraf çektirdi. Resmi kuruluşlardan ise hiçbirinin fokla ilgilenmediği iddia edildi. Karaya vuran yavru Akdeniz foku sahipsiz kaldı

  • Ege Postası
  • 16.09.2019 - 12:01

EGEPOSTASI -  Karaburun’da bir otelin deniz kıyısında karaya vuran yavru fok kurtarılamadı. Olayın hafta sonu gerçekleşmesi nedeniyle hiçbir kurum nesli tükenmekte olan Akndeniz foku yavrusuyla ilgilenmedi. Vatandaşların sadece fotoğraf çektiğirdiği fok herkesin gözleri önünde Karaburun’da öldü. 3 gün civardaki farklı koylarda can çekişen yavru fok için Karaburun Yerel Fok Komitesi ise konuyla ilgili zehir zemberek bir açıklama yayınladı.

KİMESE GELMEDİ İDDİASI!

İzmir Yeni Liman bölgesindeki otelde kalanlar Akdeniz fokunun başında uzun süre nöbet tutmasına rağmen hiçbir yetkilinin gelmemesinden yakındı. Vatandaşlar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü arasa da gelen yetkililer foka müdahale etmeden gitti. Bunun üzerine görevliler ve tatilciler Milli Parklar Müdürlüğü’nü de aradıklarını ancak kimsenin gelmediğini iddia etti.




İŞTE O AÇIKLAMA:

"Karaburun Yerel Fok Komitesi üyeleri, 3 gündür Yeniman, İğdeleraltı, Kuyucak, İskele ve akşam saatlerinde Kuyucak plajında görülen Yavru Akdeniz Foku’nu  sabah Kuyucak sahilinde karada buldu. Hafta sonu kurumların konuya müdahil olamamaları, halkın yavru Akdeniz Foku’nu fotoğraflamak için çok yoğun “ilgi” göstermesi,  sirk hayvanı izlemeye gelmiş gibi davranış sergilemesi yavru Akdeniz Foku’nun sonunu hazırladı. Belkileri çoğaltmak çok mümkün. Kısadan; yaşama tutunmasına izin verilmedi, diyebiliriz.

Şimdi;

Yavru Akdeniz Foku’nu otopsi için Doğa Koruma ve Milli Parklar 4 Bölge Müdürlüğü Av Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü, Karaburun İlçe Tarım Müdürlüğü, Karaburun Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri ve SAD/AFAG ile iletişimlerimiz sonucu Bornova Veteriner Araştırma ve Kontrol Merkezi Enstitüsü’ne gönderiyoruz.

Karaburun Yarımadası kıyıları Akdeniz Fokları ve yaşam alanları için önemli bir habitat. Türkiye’nin imzacısı olduğu ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan Akdeniz Fokları bölge için önemli bir değer.

Karaburun Yarımadası kıyılarında yer alan Balık Çiftlikleri de nesli tehlike altında olan bu tür için bir tehdit. Geçmiş yıllarda yarımada kıyıları 4-5-6 No’lu potansiyel yetiştiricilik alanları olarak belirlenmişti. Yarımadalılar uzunca bir süredir bu alanlarda yapılan kiralamalar ve taşınmalarla mücadele ediyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Kapatılmasına Hayır! Kampanyalarının sürdüğü günümüzde, 2000’li yıllarda aktif olan Ulusal Fok Komitesi’nin ilgili Bakanlıkların altında etkisizleştirilmesi, yerel ölçekteki koordinasyonların zayıflamasının başlıca nedeni.

Akdeniz Foku için Karaburun Yarımadası önemli bir habitat. Nesli tükenme tehdidi altında olan bu canlı için Karaburun yerelinde koruma ve eğitim çalışmalarının güçlendirilmesini ve acil lojistik  destek istiyor, bekliyoruz. Koordinasyonun güçlendirilmesi yönünde ilgili kurum, kuruluş ve STK’ları bir arada olmaya çağırıyoruz."

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.