Dolar 32,4739
%-0.2
Euro 34,9302
%0.29
Altın 2.435,940
%0.53
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kentsel dönüşüm yine mahkemeye taşındı!

Kentsel dönüşüm yine mahkemeye taşındı!

Karabağlar’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm projesi bir kez daha mahkemeye taşındı. 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan riskli alan kararının iptalini isteyen 242 vatandaş daha dev projeden davacı oldu. Karabağlar’daki krizde son perde

  • Ege Postası
  • 13.09.2017 - 12:16

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in Karabağlar ilçesinde 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Limontepe ve Cennetçeşme bölgesinde halkın isyanı yeniden mahkeme koridorlarına taşındı.

BAKANLIĞIN PROJESİ YİNE YARGIYA TAŞINDI

Karabağlar’daki kentsel dönüşüm çıkmazında yine önemli bir gelişme yaşandı. Toplam 16 mahallede yüz bine yakın vatandaşı yakından ilgilendiren kentsel dönüşümde halkın itirazları giderek artıyor. Aralık 2012’de Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar sonrasında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan toplam 540 hektarlık alanda yürütülen çalışmalara halktan bir kez daha veto geldi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜMDEN İPTAL EDİLMESİ GÜNDEMDE

Nisan ayında Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle temeli atılan kentsel dönüşüm projesi için açılan ana davaya 242 vatandaş daha müdahil olmak için bugün Bayraklı Adliyesi’nde dilekçe verdi. Bakanlar Kurulu’nun aldığı riskli alan kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep eden dernekler ve hak sahipleri bir kez daha kentsel dönüşüm projesinin tümden iptalini istedi. 2015 yılında 4 ayrı dernek ve 170’i aşkın hak sahibinin açtığı ve Danıştay’da görülen davada bu gelişmeyle birlikte davacı sayısı da 412 kişiye çıktı. Diğer yandan, 5 Nisan 2017’de temeli atılan söz konusu kentsel dönüşüm projesinin tümden iptalini gündeme getiren iptal davasının ilk duruşması da 27 Eylül tarihinde Ankara’da başlayacak.

İMAR PLANLARI DA MAHKEMELİK OLMUŞTU

İzmir’de krize yol açan temeli ancak 4 yıl sonra atılabilen kentsel dönüşüm projesi için kritik öneme sahip planlama süreci ise halen devam ediyor. Plan sürecinde askıya çıkan 4 ayrı planın tamamına itiraz eden bölge halkı ve derneklerin açtığı, belediyelerin ve meslek odalarının da müdahil olduğu son dava ise halen neticelenmedi. 540 hektarlık dönüşüm alanının  101 hektarlık ilk etabına ait imar planlarına 4 ayrı sefer iptal davası açan vatandaşların hukuk mücadelesi için beklenen kararının ise önümüzdeki aylarda açıklanması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelen itirazlar üzerine kendi yaptığı imar planlarını kendisi iptal etmiş ve açılan davaların ardından yeni imar çalışması yaparak askıya çıkartmıştı.   

“KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL, KENTSEL YIKIM”

Davacı olan hak sahipleri ve bölgedeki dernekler adına Bayraklı Adliyesi önünde ortak açıklama yapan Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gökçe, projenin kentsel dönüşüm değil, kentsel sürgün ve yıkım süreci olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Mağduriyetlerimiz Bakanlar Kurulu’nun 31 Aralık 2012’de bize sormadan ve hiçbir bilimsel çalışma yapmadan, inşaat sermayesinin çıkarlarını gözeterek riskli alan kararı almasıyla başlamıştır. Bugün yapılan uygulamalar dikkate alındığında sürecin tamamen rant amaçlı olduğu gün yüzüne çıkmıştır. Yaşam alanlarımıza büyük alışveriş merkezleri, oteller, benzin istasyonları, özel  sağlık tesisleri gibi ticari amaçlı yapılar inşa edilmek istenmektedir. Yapılan planlar bizleri bu mahallelerde istemedikleri anlamına gelmektedir. 300 kişiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planlarına açtığımız iptal davasında laf dolandırılmış ve müteahhitlerin derdine derman olunmuştur. Sonuna kadar haklarımızın takipçisi olacağız. Ocağımıza incir ağacı diktirmeyeceğiz. Riskli alan iptali için açtığımız davada duruşma tarihi nedense iki yıl bekletilmiştir. Bize zorla dönüşüm dayatıldığı anlaşılmaktadır. Araziler dağıtılarak vatandaşın elinden alınmak istenmektedir. Bu dava 170 kişi tarafından açılmış olsa da hepimizi etkilemektedir. 242 kişiyle birlikte davacılar lehine müdahil olma dilekçesi vermiş bulunmaktayız. Haklı davamızın arkasındayız. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”  

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.