Dolar 32,3677
%0.16
Euro 34,9983
%-0.19
Altın 2.325,820
%0.23
Bist-100 9,09
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kentsel dönüşüm mağdurları İzmir'de ayaklandı

Kentsel dönüşüm mağdurları İzmir'de ayaklandı

Mayıs ayının sonunda yürürlükten kalkacak 2981 sayılı İmar Affı Yasası İzmir’deki kentsel dönüşüm mağdurlarını ayağa kaldırdı. Çeşitli ilçelerde örgütlenen derneklerden oluşan İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu, barınma hakları için Ankara’ya çağrıda bulunarak, yasanın beş yıl daha yürürlükte kalmasını istedi. Kentsel dönüşüm mağdurları İzmir'de ayaklandı!

  • Ege Postası
  • 16.03.2015 - 14:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Öğlen saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Karabağlar, Kadifekale, Narlıdere, Buca, Karşıyaka, Gaziemir, Menemen, Bayraklı, Ege Mahallesi’ndeki hak sahipleri tapuları için Ankara’ya isyan bayrağı açtı. Geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe giren 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası ile Mayıs ayından sonra imar affı haklarından faydalanamayacak olan binlerce konut sahibi yeni mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yasada erteleme istedi. İzmir’de gerçekleşen eylemin yanı sıra, dönüşüm mağdurlarından oluşan heyet ise eş zamanlı olarak Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirdi. 

RANT VE TALANA HAYIR DEDİLER
“Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Barınma hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız”, “Sürgüne hayır”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları ve ellerinde taşıdıkları “Rant ve talana hayır” pankartları ile 6306 sayılı yasa ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı protesto eden İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu üyesi vatandaşlar, yaşadıkları mağduriyete son verilmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan açıklamada kentsel dönüşümde esas mağduriyeti tapusuz hak sahiplerinin yaşayacağına dikkat çeken Platform Sözcüsü Zeynal Kolçak, “Riskli alanlar yasası ile asıl amaç kentsel yenileme değil, bir kenti yıkıp yeniden yapmaktır. Sadece müteahhitlerin çıkarları düşünülerek süreç işletilmektedir. Bu süreç halktan yana değildir. Ranttır, talandır. Buna izin vermeyeceğiz. 2981 sayılı imar affı yasası otuz yılı aşkın süredir yürürlüktedir ve uygulaması kamu idarelerince yapılmamıştır. Yerleşim alanlarımıza dair bu sorun çözülmeden kentsel dönüşüm bize dayatılmaktadır” dedi. 

“İMAR AFFI YASASI KALDIRILMASIN”
Platformun yaptığı ortak açıklamada İzmir’de toplam 4 bin 700 hektar alanda uygulanacak olan dönüşüm öncesinde imar affı yasası kalktığı takdirde tapusuz hak sahiplerinin büyük mağduriyete sürükleneceğinin altını çizen Kolçak, Mayıs sonunda kaldırılacak olan yasanın 5 yıl süreyle uzatılmasını istediklerini söyleyerek, “Haklarımız güvence altına alınmadan 2981 sayılı yasanın kaldırılması adil değildir, hukuka aykırıdır. Bu noktada hak kayıplarının önüne geçilmesi için kayıtsızlığa son verilmesi anlamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini de göreve çağırıyoruz” diyerek sözlerine son verdi. 

ANKARA’DA BAKANLIKLA GÖRÜŞECEKLER
Diğer yandan, geçtiğimiz haftalarda TBMM’ye giderek siyasi parti temsilcileri ile görüşen kentsel dönüşüm mağdurlarının 2981 sayılı imar affı kanunundan doğan kazanılmış haklarının korunması ve yasanın 5 yıl daha ötelenmesine yönelik talepleri kanun tasarısı olarak parlamentoya sunulmuştu. CHP, HDP, MHP tarafından meclise sunulan yasa teklifinin takipçisi olacaklarını duyuran İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu, 2981 sayılı kanunun yürürlükten kaldırılmamasını istediklerinin altını çizerek eylemlerine devam edeceklerini ve mücadeleyi Ankara’da sürdüreceklerini açıkladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.