Dolar 32,5232
%0.11
Euro 34,9403
%-0.09
Altın 2.439,540
%0.14
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kayhan'dan 'basın özgürlüğü' vurgusu

Kayhan'dan 'basın özgürlüğü' vurgusu

CHP Konak Belediye Başkan Aday Adayı Ceyhan Kayhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Kayhan, “Bu sene gazeteciler yine, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayamıyor. Çünkü, meslektaşları işsiz. Çünkü, meslektaşları tutuklu. Bu gün artık Çalışan Gazeteciler Günü değil, Çalışamayan Gazeteciler Günü” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.01.2019 - 13:53

CHP Konak Belediye Başkan Aday Adayı Ceyhan Kayhan, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Ülkemizde tutuklu bulunan gazetecileri hatırlatan Kayhan, 'basın özgürlüğü' vurgusu yaptı.

İşte Kayhan’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı:

4 Ocak 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarına önemli iyileştirmeler getiren ve sosyal haklarını güvence altına alan 212 sayılı yasanın kabul edilmesi ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete’de yayınlanması üzerine 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün süresince gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Babıâli’de ‘Dokuz Patron Olayı‘ olarak anılan bu gelişme karşısında, gazeteciler de 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, İstanbul Gazeteciler Sendikası binası önünde toplanarak, valiliğe kadar yürüdüler. İşte o tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak tarihi, bayram olmaktan çıkarıldı ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başlandı.

Günümüze gazeteciler 212 sayılı basın yasasından kaynaklanan birçok sosyal özlük hakkını kaybetti. 2002 yılında iktidara gelen AKP, yeni bir medya düzeni inşa ederken üç aşamalı bir süreç işletti. AKP, bir yandan kendi medyasını oluştururken diğer yandan merkez medyayı güçsüzleştirdi ve çeşitli yaptırımlarla kendisine muhtaç etti, muhalif medyayı da iyice tasfiye etti. Bu arada yargı yoluyla medya mensuplarının özgürce haber ve yorum yapması kısıtlandı. OHAL döneminde ise çok sayıda basın kuruluşu kapatıldı, gazeteciler tutuklandı. Bu dönemde ‘bağımsız gazetecilik’ faaliyeti yürütmek ise neredeyse imkansız hale getirildi. Kalemi kırılan işsiz gazeteci sayısı ise çalışan gazetecilerin sayısına yaklaştı. Bu sene gazeteciler yine, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayamıyor. Çünkü, meslektaşları işsiz. Çünkü meslektaşları tutuklu. Bu gün artık Çalışan Gazeteciler Günü değil, Çalışamayan Gazeteciler Günü.

Çok sayıda gazetecinin tutuklandığı ve binlerce gazetecinin de işsiz kaldığı bu dönemde ülkemizde özgür yayıncılıktan ve tarafsızlıktan söz etmemiz imkansızdır. Tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya ülkeleri arasında ne yazık ki ilk sıralarda bulunmaktayız. Bu durum ülkemiz adına gerçekten utanç vericidir.

Bütün bu olumsuzluklardan şüphesiz ki ulusal basınımız kadar yerel basın kuruluşlarımız ve onların emekçileri de nasibini alıyor. Meslek ahlakını her şeyin üzerinde tutup kalemini satmamakta direnen basın emekçilerimizin bu onurlu ve gururlu duruşu, bizlerin siyasi mücadelesine de güç ve anlam katıyor.

Basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırıldığı, basının, ifade ve düşünce özgürlüğünün eksiksiz yaşama geçirildiği, gazetecilere baskı ve tehditlerin son bulduğu özgür günler dilerim…

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.