Dolar 32,5870
%0.23
Euro 34,8164
%0.44
Altın 2.421,470
%-0.47
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kart krizine ara formül: İhaleyi kim aldı'

Kart krizine ara formül: İhaleyi kim aldı'

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, toplu ulaşım sisteminde kullanılan akıllı kart ihalesi krizinde, mahkemeden veya ihale komisyonundan nihai karar çıkana kadar ulaşımın aksamaması için 4 aylık pazarlık usulü hizmet alımı ihalesi yaptı. Üç firmanın davet edildiği ihaleyi tek teklif veren, sistemi işleten mevcut şirket Kartek A.Ş. kazandı. Kart krizine ara formül

  • Ege Postası
  • 01.09.2015 - 12:19
Elektronik temassız kart sistemi ihalesini 16 yıldır İzmir'de bu hizmeti veren Kentkart firmasının kaybetmesi ve Kartek firmasının kazanmasıyla Haziran ayında başlayan kriz, Kamu İhale Kurumu (KİK) ve mahkeme kararlarıyla her ay daha da büyüdü. Kentkart'ın Kamu İhale Kurumu'na yaptığı Kartek'in yeterli iş deneyimini sahip olmadığı yönündeki itirazları reddedildikten sonra ESHOT, Kartek'le sözleşme imzaladı. Ancak, devrin gerçekleştiği 1 Haziran'dan itibaren ulaşım sisteminde kriz yaşandı. Kartlar okunmadı, yolcular mağdur oldu. Belediye yönetimi bir süre kartsız geçişlere izin verdi. ESHOT ve yeni firma Kartek, eski firma Kentkart'ın şifre ve kodları eksik verdiğini iddia etti. Savcılığa başvuruldu. Temmuz ayından itibaren Kartek kendi sistemini kurdu, kriz aşıldı.

KİK KARARININ YÜRETMESİ DURDURULMUŞTU
Toplu ulaşım sisteminde yeni döneme geçilirken bu kez Ankara 11. İdare Mahkemesi, Kentkart firmasının, itirazlarını reddeden KİK kararının iptali için açtığı davada, Kentkart'ı haklı bularak yeni firma Kartek'in iş deneyiminin yetersiz olduğu gerekçesiyle KİK kararının yürütmesini durdurdu. Dava esastan görüşülmeye devam etti. KİK, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda ihaleyle ilgili düzeltme işlemi belirlenmesi kararı aldı. Aynı süreçte, ESHOT'un yaptığı başvurular sonucu Kentkart şirketi de kamu ihalelerinden 1 yıl men edildi. KİK'in düzeltici işlem kararının tebliğ edilmesinden sonra ESHOT ihale komisyonu düzeltici işlem belirlenmesi için bilgi ve belgeleri yeniden değerlendirmeye aldı. Kentkart şirketinden Ocak 2015 tarihinde yapılan ihaleye verdiği teklifi ve süresini yenilemesini istedi. Kartek'in ise mahkeme kararı doğrultusunda yeniden değerlendirme kapsamı dışında kalması bekleniyor. Komisyonun bu karar doğrultusunda ihalede Kartek'in sözleşmesini feshetmesi de beklenirken, ihaleyi Kenkart'a vermesi yada iptal etmesi alternatifler arasında yeraldı. Ancak, Kentkart'ın ihale yasaklısı olması nedeniyle sözleşme imzalamaya uygun olmaması yönünde bir değerlendirme yapıması halinde ihale iptalinin en kuvvetli seçenek olduğu da öne sürüldü. 

GEÇİCİ İHALE KRİZİ ÖNLEDİ
ESHOT Genel Müdürülüğü, bu kaosun toplu ulaşımda yolculara yansımaması için davet edilen firmalar arasında pazarlık usulü iheleyle hizmet alımı yaptı. Bu doğrultuda ESHOT 31 Ağustos'ta 3 firmayı pazarlık usulü ihaleye davet etti. ESHOT Genel Müdürlüğü, Elektronik Ücret Toplama Sistemi işletim hizmetinin kesintisiz sürdürülmesi amacıyla, 4 aylık ücret toplama ihalesini gerçekleştirdi. Kamu İhale Kanunu'nun 21-b (Pazarlık) usulü maddesine göre gerçekleştirilen ihaleye 3 firma davet edildi. İhaleye tek teklif, mevcut sistemi çalıştıran Kartek Kart ve Bilişim teknolojileri Tic. A.Ş. firmasından geldi. İhale Komisyonu kararıyla Kartek sözleşmeye davet edildi.

MAHKEME VE KOMİSYON KARARI BEKLENECEK
Bu ihaleyle dört ay zaman kazanan ESHOT'un önünde iki alternatif oluştu. Buna göre Ankara 11. İdare Mahkemesi'nde devam eden davayı esastan kazanmayı bekleyecek. Bu doğrultuda bir karar çıkması durumunda mevcut şirket Kartek'le yola devem edecek. Mahkeme'den karar çıkmadan önce veya sonra İhale Komisyonu'nun kararı da ESHOT'u yönlendirecek. Komisyon, Kentkart'ın ihale yasağını dikkate alarak bir karar alması durumunda tartışmalı ihale iptal edilebilir. Böylece yeni bir ihale yapılacak. (Utku BOLULU /DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.