Dolar 32,5441
%0.01
Euro 34,9160
%0.25
Altın 2.423,500
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyakalılardan TOKİ satısına mumlu protesto

Karşıyakalılardan TOKİ satısına mumlu protesto

TOKİ’nin Karşıyaka Mavişehir’de bir bölümü denizin içinde olan ve imar planlarında rekreasyon alanı ve spor salonu olan arsaları satmasına tepkiler artarak devam ediyor. Karşıyakalılar, yasa gereği kamuya, kentlinin kullanımına terkedilmesi gereken ve bir bölümü kıyı da kalan, Kıyı kanunu uyarınca hiçbir inşai faaliyet yapılamayacak olan, TOKİ'nin satmış olduğu Rekreasyon alanında mumlar dikerek tepkilerini yansıttı. Yüzlerce Karşıyakalının satılan rekreasyon alanında yaktığı mumlar ilginç görüntüler oluşturdu.

  • Ege Postası
  • 15.07.2020 - 00:40

TOKİ’nin Karşıyaka Mavişehir’de bir bölümü denizin içinde olan ve imar planlarında rekreasyon alanı ve spor salonu olan arsaları satmasına tepkiler artarak devam ediyor. Karşıyakalılar, yasa gereği kamuya, kentlinin kullanımına terkedilmesi gereken ve bir bölümü kıyı da kalan, Kıyı kanunu uyarınca hiçbir inşai faaliyet yapılamayacak olan, TOKİ’nin satmış olduğu Rekreasyon alanında mumlar dikerek tepkilerini yansıttı. Yüzlerce Karşıyakalının satılan rekreasyon alanında yaktığı mumlar ilginç görüntüler oluşturdu.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI'

TOKİ imar planlarında rekreasyon ve spor alanında kalan iki arazi için toplam 100 milyon lira fiyat verildi. TOKİ’nin Mavişehir villaları yanında 21 milyon liraya satışa çıkardığı ve imar planlarında rekreasyon alanı olarak görünen arazi 52 milyon liraya alıcı buldu. Hemen yakınında bulunan TOKİ’nin satış ofisinin bulunduğu imar planlarında “açık spor alanı” olan arazi ise 15 milyon TL’ye satışa çıkartıldı ve 48 milyon liraya satıldı. Böylece iki arazi için toplam fiyat 100 milyon lirayı buldu.

KAMU KULLANIMINDA KALMALIYDI

İhaleyi izlemek için Ankara’ya ekibi ile birlikte giden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ortaya çıkan durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Karşıyaka Belediyesi’nin bu arazilerin satış fiyatları ödeyebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Tugay, mutlaka kamu kullanımında kalmaları gerektiğini söyledi.

SATILAN ALAN SULAR ALTINDA

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karşıyaka İlçesindeki 25697 ada 1 parsel sayılı taşınmaz, imar planına göre ‘Rekreasyon’ alanında kalıyor. Halkın kullanımına açık olması gereken, herkesin rahatça ve serbest gezebilmesi gereken bir alanda. Ve bu alanın bir bölümü, denizin içinde kalıyor. ‘Denizde nasıl mülkiyet olur'’ diye sormayın. Gediz Nehri’nin denize açıldığı bölgede yer aldığı, zaman içerisinde su seviyesi yükseldiği ve taşınmazın eskiden su üzerinde kalan bölümü aşındığı için, artık bir bölümü sular altında. Ama, imar planında kıyı kenar çizgisi yok, güncel bir tespit de yapılmamış. Öyle olunca, kimse fark etmez denilip, satışa çıkarılmaktan da imtina edilmiyor. Belli ki, TOKİ, yatırımcısının portföyüne müşteri olarak balıkları, kuşları ve deniz yosunlarını da ekliyor” ifadeleri kullanıldı.

SPOR TESİSİ ALANI DA SATILDI

Aççıklamada ayrıca şu bilgiler de verildi:

“Karşıyaka İlçesindeki 25699 ada 1 parsel ise, özellikle çocukların ve gençlerin kullanımı açısından kritik bir rol üstlenen, sağlıklı bir kent yaşamı için önemli bir rol tutan  Açık Spor Tesisleri Alanı”nda kalıyor. TOKİ, salonsuz ve parasız spor yapılamayacağını düşünüyor olmalı ki, burayı da satışa çıkarıyor. Aliağa, 804 ada 1 parsel ise, “Pazar Alanı”nda kalıyor. Yasalar, pazar alanlarının, yerel yönetimler denetiminde olmasını öngörüyor, özel şirketler tarafından işletilmesine izin vermiyor. Ötesinde, TOKİ’nin verdiği bilgiye göre, 804 ada 1 parselin tapu kaydında, ‘Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığınca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar bedelsiz olarak Hazineye iade edilir.’ şerhi bulunuyor. Yani, TOKİ diyor ki, kamu tarafından kullanılması ve bedelsiz olarak Hazineye terk edilmesi zorunlu olan bir alanı, satışa çıkarıyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.