Dolar 32,4843
%-0.17
Euro 34,9549
%0.36
Altın 2.438,920
%0.65
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka’nın 2020 bütçesi belli oldu

Karşıyaka’nın 2020 bütçesi belli oldu

Karşıyaka Belediye Meclisi Ekim ayı 3. Oturumu Cemil Tugay başkanlığında toplandı. Meclis oturumuna bütçe görüşmeleri damga vardu. Karşıyaka’nın 2020 bütçesi 321 milyon 635 bin olarak oy çokluğuyla belirlendi. Karşıyaka’nın 2020 bütçesi belli oldu

  • Ege Postası
  • 17.10.2019 - 21:08

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI – Karşıyaka Belediye Başkan Cemil Tugay’ın açış konuşması öncesi söz alan AK Partili Hüsniye Dalkılız Ersay Barış Pınarı harekatının arkasında oldukları belirten bir açıklama yaptı. Başkan Tugay da tüm meclis üyelerinin aynı fikirde olduğunu belirterek “Ordumumuzun yanındayız ve onları destekliyoruz” dedi. Karşıyaka bütçe görüşmelerinde ise bütçenin stratejik planla çeliştiğini söyleyen AK Partili üyelere yanıt veren Başkan Cemil Tugay “Borçlanmayı istemiyorum. Bankadan kredi almayı istemiyorum. İller bankasından bile istemiyorum. Geçen dönemle aramızda ne fark var derseniz,  belediyenin kredibilitesi tükenmiş durumdaydı, şu anda kredi bilitemiz daha yüksek. Bankalar şu kadar krediniz hazır diyor biz almayalım diyoruz. İhtiyacımız olursa tabi alacağız. Öncelikle gelir attırıcı yöntemler ve tasarruf için uğraşacağız. Denk bir bütçeyle yılı tamamlayacağız diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

KARŞIYAKA’YA E-SCOOTER GELİYOR!

Önergelerin görüşülmesine geçilmesi sonrası Karşıyaka Taş ve Heykel Sempozyumu yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Cumhuriyet Mahallesi’nin revizyon imar planlarına Cemevi’nin de eklenmesi komiyonlara gönderildi. Öte yandan son zamanlarda İzmir’in pek çok yerinde görülmeye başlanan elektrikli scooterların Karşıyaka’da yaygınlaşması kararını aldı. Karşıyaka Belediyesi komisyonlardan gelecek raporlar sonrası 500 tane elektrikli scooter alarak kentin işlek yerlerine koymayı  ve ulaşımda trafik yoğunluğunun azalmasına katkı koymayı planlıyor.

'BU BÜTÇE GENELDE OLDUĞU GİBİ YANDAŞLARI ZENGİNLEŞTİRMEYE ODAKLI DEĞİLDİR'

Meclis gündeminin sonunda görüşülen Karşıyaka’nın 2020 bütçesi tartışmalara neden oldu. Bütçe hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Birgül Sural Üner “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Birgül Süral Üner, Önceki yılların belgeleri titizlikle incelenerek gerçekçi bir bütçe oluşturulmuştur. Gelir ve gider bilgileri sosyal giderlere dayalıdır. 158 milyon ödenek bakım onarım, 2 milyon teknolojik altyapı destek Bostanlı Pazar yerini tamamen yenileceğiz. Çarşı projemiz için 50 bin lira proje ödeneği konuldu. 6,6 milyon lira yeni yeşil alan yaratmak için, 2 milyon ise yeşil alanların bakımı ve devamlılığı için ayrılmıştır.  1 milyon 740 bin lira sıfır atık projesi için. Çöp toplanması için 38 milyon ödenek ayrılmışken 200 den fazla yeni çöp konteyneri alınacaktır. Bu bütçe genelde olduğu gibi yandaşları zenginleştirmeye odaklı değildir” dedi.

KAZANI MUMLA ISITAMAZSANIZ

Birgül Süral Üner’den sonra söz alan, AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk “2020 yılının tahmini bütçesi için stratejik plan ve bütçe aslında Karşıyaka’nın çözüm bekleyen problemlerine nasıl derman olacağının göstergesi olması lazım. Bizi tanımayan biri bununla bir kanaat sahibi olabilir. Karşıyaka’nın  acil çözüm bekleyen kamulaştırma, kentsel dönüşüm, Tuna, Bahariye mahallesinde ömürlerini tamlayan deprem dayanıksız yapıları var. Otopark sorunu, alt yapı ve ulaşım problemleri için bir mali bütçe beklerdik. Sizin seçim kampanyasında söz verdiğiniz projeleri bu bütçe ile yapmak mümkün değil. Gelir 321 milyon gider 351 milyon arada 30 milyon fark var bunun borçla kapatılacağı ön görülüyor. Biz daha öncekiler gibi bunu kredi çekerek yapacaksak eleştirdiğimiz başkanlardan ne farkımız var. Bu borçlanma yetkisi büyük bir ihtimal Kent A.Ş. için kullanılacak. Maaş ödemede sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Bir de yandaş ağzını bir yana bırakalım artık. Siz Mali müşavirsiniz, yandaş diyerek laf atarak olmaz. Lafla peynir gemisi yürümez. Bu bütçe bize şunu gösteriyor. Böyle olmasını istemezdim, günü kurtarma bütçesi, yapalım da geçelim bütçesi. Kazanı mumla ısıtamazsınız. Bu heykel çalıştayı Karşıyakalıların hangi sorununu çözecek. Sizden önceki bütün başkanlar kenti heykellerle donattı, hangi sorunumuzu çözdü bu heykeller”” diye konuştu.

‘BİZ BURADA 5 YILLIK PLANIN BİR YILLIK BÜTÇESİNİ KONUŞUYORUZ’

Son olarak eleştirilere yanıt veren ve Bütçe hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Cemil Tugay “AK Parti ve MHP’li üyelerin stratejik plana oy verdikleri için bir kez daha teşekkür ederim. Her şeyden önce hatırlatılması gereken bir şey var. 5 yıllık planın bir yıllık bütçesini konuşuyoruz. Bir yıllık hedefelerimize bakarsanız gerçekleşmeleri düşük tuttuğumuzu görürsünüz. 5 yıllık stratejik planı gerçekleştirmek için böyle bir bütçe yaptığımız ortada.Temel hizmetler, park ve bahçelerin bakımı, zabatı hizmetleri, sosyal hizmetler, fen işlerinin yaptığı hizmetler, bakım ve tamir işleri, kültür, sanat ve spor faaliyetleri. Biz bunların hiçbirisinde Karşıyaka’nın farkını ortaya çıkaran hizmetlerdi bunlar. Örneğin kültür merkezleri. Hiç bir ilçede olmayacak kadar kültür merkezlerimiz var. Yenisi yapmak yerine olanları daha etkin kullanması yönünde tasarrufa gitmek maliyetleri aşağıya çekiyor” dedi

KARŞIYAKA’NIN FİLİZLERİ İKİ KAT ARTTI!

İki konu bizim için çok önemli. Biri çevre sorunlarıyla mücadele ve geri dönüşüm. Sokaklarımızın daha temiz hale getirilmesi. Diğer konu insan hakları konusu. Bu başlık altında toplumsal eşitlik ve kadın haklarıyla ilgili çalışmalarımız olacak. İnsan odaklı hizmeti odaklıyoruz.  Bazı yeni uygulamaları devreye soktuk. Hemen hepsi bütçesi olmayan şeyler. Geçen yıl Karşıyaka'nın Filizleri projesinde burs alan öğrenci sayısı 300-350 arasıydı.Şu anda 600 geçmiş durumdayız. Bu sene geçen seneyi ikiye katlayacağız gibi. Öğrenciye halkımız burs verecek. Fahri zabıta uygulaması, yaşlıların evinde öğrencilerimizin kalması uygulaması,ödev evleri gibi konular parasal olarak karşılığı olmayan ama toplum karşılığı olan şeyler. Bunlar olurken kentin altyapı sorunlarıyla ilgilenilmeyecek mi. Hepsiyle ilgilenilecek. Neler yapılacağı konusunda Büyükşehir Belediyemizle iletişim halindeyiz. Kentimizin alt yapı sorunlarını Büyükşehir belediyesi çözecek" dedi.

BANKALARDAN KREDİ ALMAYI İSTEMİYORUM

Borçlanma konusundaki eleştirileri yanıtlayan Başkan Tugay “Borçlanmayı istemiyorum. Bankadan kredi almayı istemiyorum. İller bankasında bile istemiyorum. Geçen dönemde belediyenin kredibilitesi tükenmiş durumda. Şu anda kredibilitemiz daha yüksek. Şu an bankalar ‘şu kadar krediniz hazır’diyor biz almıyoruz. İhtiyacımız olursa tabi alacağız. Öncelikle gelir attırıcı yöntemler ve tasarruf için uğraşacağız. Denk bir bütçeyle yılı tamamlayacağız diye düşünüyorum. Büyük bir para harcamayacağız. Heykel çalıştayımız, büyük oranda sponsor desteğiyle yapılacak. Karşıyaka’ya uluslararası prestij getirecek bir etkinliktir. Heykel gerekli değildir diyebilirsiniz. Bence gerekli. Yeni meydanlar kuracağız yeni sanat eserlerine ihtiyaç var. Karşıyaka herkesin malumu Türkiye'deki en yüksek kentlerden biriyiz. Halkımız talebi bu yapısı bu. En fazla talep gören kurslarımız resim heykel ve el sanatları üzerine. Kurs yetiştiremiyoruz. Böyle bir kentte heykel sempozyumu düzenlenir. Kentin kalitesine arttırır” diye konuştu.

VERGİ BORCU SIFIRLANMASI ÇIKIŞI

KENT A.Ş’ye para aktarımının önünün kesildiğini ifade eden Başkan Tugay,  “SGK  ve vergi dairesi KENT A.Ş’ye yapılacak olan para aktarımının borçlardan dolayı ‘kendilerine yapılması gerektiğini’ belirtti. Biz 5 aydır vergi dairesinin geçmişten gelen vergi borçlarını yapılandırsın bekliyoruz. Çünkü bu Ankara’da verilen bir karar ve hala bekliyoruz  ben AK Partili meclis üyelerimizden de yardım istedim.  Aliağa Belediyesi’nde ve Üsküdar Belediyesi’nde vergi borçlarının gayrimenkuller karşılığında sıfırlandığını duyduk.  İnanın doğruluğunu bilmiyorum ama bizim istediğimiz bize yardım edilmesi. Borçsuz bir belediye yok. Yatırıma bütçe ayırabilmemiz için bu tablonun iyileşmesini sağlamamız lazım, maalesef bu 6 ayda olmuyor. Daha iyisi için biraz daha sabır” diye konuştu. 

Başkan'ın konuşması sonrası oylamaya geçildi, AK Partili 4 ve MHP'li 1 meclis üyesinin ret oyu verdiği Karşıyaka'nın 2020 bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.