Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka’da CHP’lilerden protesto

Karşıyaka’da CHP’lilerden protesto

Cumhuriyet Gazetesi’nin bazı yazar ve yöneticilerine ilişkin gözaltı ve tutuklamalar Karşıyaka Belediye Meclis Toplantısı’nda protesto edildi. CHP’li meclis üyeleri ağızlarına siyah bant taktı, ellerinde Cumhuriyet Gazetesi tuttu. ‘Susuyoruz’ dediler siyah bant taktılar

  • Ege Postası
  • 07.11.2016 - 19:08

EGE POSTASI - Karşıyaka Belediyesi Kasım Ayı İkinci Meclis Toplantısı, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Hüseyin Mutlu Akpınar başkanlığında gerçekleşti.

Toplantıya CHP’li meclis üyelerinin protestosu damga vurdu.

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyon sonrası başlayan gözaltı süreci sonrasında  bazı yazar ve yöneticiler için tutuklama kararı çıkmıştı.

Meclis toplantısında gündem dışı  söz alan CHP Grup Sözcüsü Süha Barlak, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyona ve sonrasında verilen tutuklama kararına tepki gösterdi.

VOLTAIRE’NİN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Barlak, konuşmasında şunları söyledi;

“Demokrasi, kurallar, kurumlar bütünü bir yönetim biçimidir. Hak ve sorumluluk bilinciyle anlam kazanan, özgürlükler toplamıdır. Başta “kuvvetler ayrılığı” olmak üzere, bireysel ve toplumsal yaşamamızı örgütleyen, gözeten ve denetleyen bir yaşam biçimidir. Bu ilkelerden birinin bile unutulduğu, bir kişinin ya da gücün elinde toplandığı, özgürlüklerin o güç tarafından ya da o güce hizmet edecek biçimde yorumlandığı yönetim biçimlerine, herhalde “demokrasi” denemez.

Bir ülkenin demokrasi kalitesinin göstergelerinden biri de, o ülkenin sesi, nefesi ve vicdanı olarak çalışan, demokrasinin en olmazsa olmazlarından “haber alma” ve “düşünce ve ifade” özgürlüğünün kalesi olan basındır.

Her yazdığına katılmayabilirsiniz, her yorumu size alkış tutmayabilir, her haberi yaptıklarınızı onaylamayabilir. Bu nedenle basının sesini kısmaya, hedef göstermeye, maddi manevi ya da hukuksal kıskaç altına sokmaya kalkışmak, demokrasiden vazgeçmenin ya da demokrasiden nasiplenmemişliğin, tipik ve kaba bir göstergesidir. Siz böyle yaparak, günü kurtarabilir, iktidarınızı sürdürebilirsiniz. Ama siz böyle yaparak, bir yandan demokrasi kalitesini erozyona uğratır, bir yandan da uluslar arası dünyada, ülkenizi zor duruma düşürür, yalnızlaştırır ve nihayet yarattığınız sorunları kimseye anlatamazsınız.

Yapmanız gereken, o kadar da zor değildir. Öncelikle demokrasinin salt oy çokluğu olmadığını, iktidar olmak kadar, muhalefet olmanın da saygınlık taşıdığını ve en az sizin kadar haklara, özgürlüklere ve elbette sorumluluklara sahip olduğunu bilmek ve içselleştirmek zorundasınız. Örneğin, büyük düşünür Voltaire’in, “Düşüncelerinize katılmıyorum. Ama o düşünceleri dile getirebilmeniz için, canımı bile verebilirim” derken, ne demek istediğini anlamak zorundasınız.

Bu açılardan sıkıntılı bir süreç yaşadığımızı, bunun en son örneğini Cumhuriyet Gazetesi özelinde yaşadığımızı, zaten bir sorunlar yumağı haline gelen ülkemizde, bir kez daha hukuk ve demokrasinin tartışılır hale geldiğini görüyor ve yaşıyoruz. Kuruluşu Cumhuriyet’le yaşıt, adını Mustafa Kemal Atatürk’ten alan, basın-kültür ve Cumhuriyet değerleri denince akla ilk gelen kurumlardan biri olan Cumhuriyet Gazetesi başta olmak üzere, basın üstündeki her türlü baskı, zorlama ve biçimleme çabalarından vazgeçmek gerekmektedir.

Biz her yıl “Basın Özgürlüğü” ödülü veren bir belediyeyiz. Gazetelerin, televizyon kanallarının ya da sosyal medyanın her söylediğine, her tavrına, her yazarına ve yazdığına katıldığımızı ya da onayladığımızı kimse söyleyemez. Ama savunduğumuz değerler ve demokrasi bilinci, bugün dayanışmamızı göstermenin tam sırası olduğunu söylüyor. Bu duruşumuzdan asla ödün vermeyeceğiz”

SİYAH BANTLI PROTESTO

Barlak sözlerini bitirdikten sonra grup olarak meclis boyunca konuşmayacaklarını söyledi. CHP’li meclis üyelerinin tamamı ağızlarına siyah bant takıp, ellerinde Cumhuriyet Gazetesi tutarak yaşananları protesto etti. Meclis üyeleri arasında CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım da yer aldı.

GÜNGÖR VE MERTOĞLU KONUŞTU

CHP’li meclis üyelerinin protestosu sonrası AK Parti’den Ersin Güngör ve Abdullah Mertoğlu söz aldı.

Güngör, “ Cumhuriyet Gazetesi’nin ben de özgür bir biçimde çıkması taraftarıyım. Basın özgürlüğüne ‘evet’ ama basın kartını kullanarak terör sempatizanlığına ise ‘hayır’ diyorum” dedi.

Mertoğlu ise, basın özgürlüğünün olmazsa olmaz olduğunu ancak hiçbir mesleğin hukuk önünde ayrıcalıklı olamayacağını ifade etti. Mertoğlu, “ Kimse basının susturulması taraftarı değil. Yargılanacaklar hukuk önünde kendilerini savunacaklar. Suçlu suçsuz ortaya çıkacak” dedi.

AKPINAR: MECLİS ÜYELİĞİNİ BIRAKIN MİLLETVEKİLİ OLUN

Mertoğlu, konuşmasının devamında HDP ve CHP’ye yönelik eleştiriler getirince Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Mertoğlu’nun konuşmasına müdahale etti. Akpınar, “ Burası TBMM değil. CHP’ye ithamlarda bulunamazsınız. Karikatürist Musa Kart’ı terör üyesiyle bir tutmak doğru değil. Siz bence meclis üyeliğini bırakın milletvekili olun. Haber verme özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. Basın demokrasinin en önemli ayaklarındandır” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.