Dolar 32,5441
%0.01
Euro 34,9160
%0.25
Altın 2.423,500
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'dan TV35'e özel açıklamalar

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'dan TV35'e özel açıklamalar

Haber Saati programına konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bir yıllık görev süresini ve Covid 19 pandemisi nedeniyle aldıkları tedbirleri anlattı.Ayrıca Belediye arazisini sattı iddialarına Başkan Tugay'dan açıklama geldi. Tugay"Kamuya ait arazileri özel sektöre verilmesiyle ilgili hassasiyetini biliyorum. Belediye arsasını satar mıyım be? Böyle bir şey mümkün değil. Son imar yasasıyla yükseklikle ilgili sınırlama getirildi. İki kat karlı çıktık oradan. O bölgeyi imara hiç açmamak elimde olsaydı tercihim olurdu. Ama geçmişte alınan kararlar ve verilmiş haklar. Konut imarlı bir araziyi yeşil alana çevirme gücümüz yok "dedi

  • Ege Postası
  • 20.04.2020 - 21:24

EGEPOSTASI-TV35’ e konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, merkezi hükümetin belediyelerin halka yardım götürmesini kısıtlamamasını isteyerek, Covid 19 pandemisi nedeniyle dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Cemil Tugay, belediyelerin mali yapısının yeni kaynaklar yaratılarak güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Sadece İller Bankası kesintisinin ötelenmesiyle değil yeni kaynaklar yaratarak belediyeleri daha güçlü hale getirmeliyiz. Lütfen belediyelerin halka destek olmasının önünü kesmesinler. Merkezi hükümet üzerinden de yardım kampanyaları yürüsün. İnsanlara destek olunmasının önünün kapatılmaması gerekiyor. Bunu diliyorum yetkililerden. Halkın destek olunmasının yolunun açılmasını diliyorum” dedi.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Karşıyaka her zaman sokak hayvanlarına, doğaya, insan haklarına, özgürlüklere karşı duyarlı olmuş bir kent. Böyle güzel bir kentin başkanı olduğum için gurur duyuyorum. Gösterdikleri duyarlılıkla ne kadar farklı olduklarını bir kez daha ortaya koyuyorlar. Sokak hayvanlarıyla ilgili o kadar çok mesaj alıyorum ki buna karşılık vermemek imkansız. En fazla veterineri olan belediyeyiz. Zaten belli bir planla devam ediyorduk, biraz hızlandırdık. Beslenme noktalarını arttırıp onları sahipsiz bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz.

Biz bu alanı güzel bir kültürel alan olarak planlayıp….

Benim böyle bir projem yoktu. Bu biraz süreç içerisinde yaşanan bir durumdan dolayı gerçekleştirdiğimiz bir işlem. Bunu kalıcı olarak Karşıyaka Belediyesi’ne, 85 dönümlük bir alanı kentin en güzel alanlarından birinde kazandırmış olmayı önemsiyorum. Biz o alanı güzel bir kültürel sosyal sportif alan olarak planladıktan sonra burada bir şeyler yaptığımızda ne kadar hoş bir alan olduğunu insanlar görebilecek. Ama gerçekten önemli bir iş yaptık. Daha değerli olan bir alanı uygun bir fiyata, uzun vadeli taksitli olarak kazandırdık. Ekonomik anlamda doğru bir hareket. Başarı olarak düşünüyorum açıkçası. 3 tarafı açık. Çok güzel konumlu bir yer orası. Muhtemelen bir kompleks olarak orayı kullanacağız. İnşallah projelendirecek ve inşaatı bitirecek süreci yaşayacağız hep beraber. Hemen her kesimden Karşıyakalının ve İzmirlilerin kullanacağı güzel bir kültürel alan olacak. Detayları daha sonra konuşacağız.

Her şey yolunda gidiyordu ancak..

Bizim için her şey çok yolunda gidiyordu. Artık icraya verilmiş bir borcumuz kalmamıştı. Piyasada alım yaptığımızda ya da ihale ve doğrudan temin yaptığımızda artık insanlar belediyeye güvenerek hizmet ve mal satışına başlamıştı. Ancak şu anda tüm belediyelerde olduğu gibi bizde de gelirlerin düşmesi, giderlerin artması nedeniyle bir mali sorun yaşanıyor. Bu süreci millet olarak en hassas şekilde atlatmayı diliyorum. Bu süreci yine ayaklarımız yere basarak sağlıklı geçirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

Çarşıyı yeniden yapılandırmak istiyoruz

Yaptığımız hizmetlerin kalitesini arttırmak, kentin daha yaşanabilir bir kent haline dönüşmesi için yaptığımız yapmaya başladığımız pek çok konu var. Bunların içinde mali güç isteyen konular var. Zaman içerisinde biraz çalışarak planlama yapmayı gerektiren konular var. Bir de hızlıca çözüm üreteceğimiz konular vardı. Altyapı ile eksiklerin belirlenmesi, yeşil alanların rehabilitasyonu ve arttırılması, yeni parkların yapılmaya başlanması gibi konular. Ama bazı şeyler gerçekten zaman istiyor. Mesela Çarşıyı yeniden yapılandırmak istiyoruz. Bunun için kendi inisiyatifimizle saptayabildiğimiz altyapı sorunlarını gidermeye yönelik bir şeyler yaparken bir yandan da yenileme adına proje yapmaya başladık. Bunu DEÜ Mimarlık Fakültesi ile yapıyorduk. Ama şu anda bu salgın nedeniyle sekteye uğradı. Cumhuriyet mahallesinin imar planlarını iptal etmek durumunda kaldık çünkü halktan yoğun bir itiraz geldi. Bostanlı’daki yatık binalarla ilgili karar aldık. 16 bin ağaç diktik. Kültürel faaliyetlerde ciddi bir şey yaptık.

Çarşı cazibe merkezi olmalı

Çarşının herkes için cazip bir alışveriş merkezi haline gelmesi için altyapı çalışması gerekiyor. Görüntüsünde de değişiklikler yapılması gerekiyor. Kenti faaliyetler açısından da cazip hale getirmek gerekiyor. Bir AVM’de aradığınız bulduğunuzda mutlu olduğunuz ne varsa bunları Karşıyaka Çarşısı’nda gerçekleştirmek için bir plan yapıyoruz. DEÜ’nün yapacağı proje çalışmasıyla birlikte aşama aşama gerçekleştireceğiz. Hem görüntü ve fonksiyonda hem kullanışlılıkta farklı bir çarşı olacak.

Olay hiç aktarıldığı gibi değil

Ben de bu konuda açıklama yapmayı çok istiyorum. Olay hiç böyle aktarıldığı gibi değil. Sattığımız söylenen alan zaten o inşaat firmasına ait olan bir alan enteresan olan şey bu. 27 dönümlük bir parsel var orada. Bu 2012 yılında Emlak Kont tarafınca adı geçen inşaat firmasına satılmış. 3 ayrı parça şeklinde alınmış daha sonra birleştirilmiş. Bu birleştirme yapılırken aradan geçen sokaklar olacak diye tek parsele dönüştürüldüğünde bu sokakların payları kanunen belediyeye terk edilmiş. Ama bu bütün parselin ayrı bir parçası şeklinde değil. 2200 metrekarelik alanı mecburen belediyeye terk etmiş inşaat şirketi. Fakat bunun ayrılması için izale-i şuu denilen davanın açılması gerekiyor. Ki senelerce sürüyor bu davalar. Mahkeme kabul ederse ayırabilirsiniz diyor. Ayırınca da sadece diğer ortak yapabilir diyor. Bu inşaat firmasıyla konuştuk, niyetiniz nedir dedik. Başka birine vermenize izin vermeyeceğiz dediler. Mahkemenin belirlediği değer üzerinden biz burayı satın alacağız dediler. Çarpıtılan konu şu, sanki bize ait arsa varmış ve biz bu arsayı inşaat şirketine satmışız gibi yazmışlar. Ya kasıtlı ya da yanlış anlamışlar. Burası zaten bu inşaat şirketine ait. Başka birine satma şansımız yok. Böyle bir parseli ya anlaşma yoluyla iyi bir rakamla inşaat firmasına satacaktık ya da mahkeme yoluyla ve yine onlara satacaktık. Ama mahkeme bizim verdiğimiz değerin altında sattırabilirdi. Bundan Karşıyaka halkı kesinlikle zararlı çıkacaktı.

Ayıp bu

Kesinlikle böyle bir şey yok. Bir şeyi daha vurgulayacağım. Burası yeşil alan değil. Burası bir belediye hizmet alanı ya da spor alanı değil. Burası imar planında konut alanı olarak belirlenmiş bir alan. Yeşil alanı falanca inşaat şirketine sattığımız söylenmesin. Ayıp bu. Bizim özgür irademizle gidip başka birine satabileceğimiz bir alan değil. Belediyenin ihtiyaçları var, hizmet üretmeliyiz, projeler için para lazım. Mecliste bu tartışıldı. O zaman neden konu etmediler de neden şimdi konu ediyorla? Daha düşük bir rakama satmak durumunda kalabilirdik. Karşıyaka Belediyesi bundan zararlı çıkabilirdi. Konuyu bilen insanlar anlıyorlardır. Bilmeyenler de lütfen anlayıp öyle davransınlar.

Belediye arsasını satar mıyım ben'

Kamuya ait arazileri özel sektöre verilmesiyle ilgili hassasiyetini biliyorum. Belediye arsasını satar mıyım be? Böyle bir şey mümkün değil. Son imar yasasıyla yükseklikle ilgili sınırlama getirildi. İki kat karlı çıktık oradan. O bölgeyi imara hiç açmamak elimde olsaydı tercihim olurdu. Ama geçmişte alınan kararlar ve verilmiş haklar. Konut imarlı bir araziyi yeşil alana çevirme gücümüz yok açıkçası. Bunu insanların doğru değerlendirmesini bekliyorum. Söylenen her şeye lütfen hemen inanmasınlar. Gizlimiz saklımız yok. İstenen her türlü bilgi ve belgeyi herkese hemen sunmaya hazırız. İstismar edilmesin. Ön yargıyla değil de olayı anlamaya çalışıp eleştiriler yapılsın. Lütfen eleştiriler adil yapılsın.

Bu kurumu en doğru şekilde yönetmek üzere göreve geldim

Kamuoyunun kamu arazilerini, ormanları, denizleri, dağları özel sektöre verilmemesiyle ilgili hassasiyete yüzde yüz sahibim. Asla böyle bir şeye neden olmam. Ama burada kanun karşısında yapmak zorunda olduğunuz bir şey var. Ya zararına bu işi yapacaksınız ya da belediyenin menfaatini sağlayarak karar vereceksiniz. Hangisini seçeceğiniz belli değil m? Bu kurumu doğru şekilde yönetmek üzere göreve geldim. Aynen bu şekilde devam edeceğim.

Projelerimiz var

Gerçekten kenti tamamıyla tanıdığımızı, her bir köşesine ne yaptığımız yönünde çalışmalar, plan ve projeler yaptığımızı söyleyebilirim ben size. İnsanların en çok beklediği şey yükselen binalar görmek. Bunları görecekler. Mesela iki tane yeni yüzme havuzu, buz pateni sahası görecekler. Birkaç tane mahalle merkezi, üç tane modern ana okulu görecekler. Taziye evi, cem evi, yeni Pazar yeri görecekler. Bütün herkes için anaokulu istiyoruz. Şu anda zaten bizim beş tane kendi ana okulumuz var. Bu beş ana okulu çalışıyor. Bunların bir kısmı personelimizin çocukları, bir kısmı da dışarıdan insanların çocukları. Geçen yıl 750 liraydı, bu sene ben 600 liraya düşürdüm. Önümüzdeki sene 500 liraya düşüreceğim. Belediyenin görevi bu. Halktan alınan vergileri en akıllıca kullanıp onlara hizmet olarak döndürmeliyiz. Yapabiliyorsak bu tür hizmetleri mümkünse bedava ya da en uygun fiyata yapmamız lazım.

0-3 yaş arası için anaokulu

0-3 yaş arası çocukları hamilelikten itibaren takip eden bir sistem kurduk biz. Kendi içimizden beş tane arkadaşımızı İstanbul’da eğitime gönderdik. Pilot mahallelerde belli sayıda hamile kadın ve yeni doğmuş çocuğu takibe almaya başlamıştı. 15 günde bir annenin ve çocuğun gelişimini izliyorlardı. Bu ekibi arttırmayı güçlendirmeyi istiyoruz. Bu çalışmayı kadın ve aile işleri müdürlüğümüz üzerinden yapıyorduk. Ara verdik. İnşallah devam edeceğiz. Gerçekten kadınların, çocukların çok daha uygar bir kentte yaşamaları için elimden geleni yapacağım. Hazırladığımız ama açmaya fırsat bulamadığımız çocuklar için bir ağız ve diş sağlığı polikliniği açılmayı bekliyor. Kanser danışma merkezi hazır, salgın bitince açılacak.

Muhalefetin görevi bu, mecburen eleştirecekler

Demokrasinin gereği bu. Muhalefet muhalefet olarak konuşacak. Siyasetin doğasında var bu. AK Partili MHP’li meclis üyesi arkadaşlarımın hepsini sevgi ve saygıyla karşıladım. Görevleri bu. Mecburen eleştirecekler. Biz de zaman zaman iktidar partisini eleştiriyoruz. Belediye başkanlığını normal siyasetten ayıran bir şey var. Halkla direkt temasımız var. Esas olan halkın bizi yaptıklarımızla görmesidir. Birilerinin bir şey demesi değil. Birileri konuşabilir ama gerçekten bir şey yaptıysanız bu gizlenemez diye düşünüyorum. Geçen yıl belediyenin ekonomik sorunlarıyla uğraştım. Yeni bir ekip oluşturdum. Son üç dönem şehir plancısı arkadaşlarımız şu anda belediyede çalışıyorlar. Kentin planlamasında büyük emek harcıyorlar. Onlarla birlikte pek çok mimar, mühendis peyzaj mimarı bizimle çalışmaya başladı. Hepsi yoğun bir şekilde çalışıyor. Karşıyaka halkı sabırlı olursa, ki sağ olsunlar sabırlılar, onların güvenini boşa çıkarmayacağım. Elimden gelenin en iyisini yapacağım.

Her zaman kulübümüzün yanında olacağız

Herhangi bir kulübün buna Karşıyakaspor dahil profesyonel hizmetlerine destek olamıyoruz. Yasal kısıtlama var. Karşıyaka taraftarı neye ne kadar destek olduğumu biliyor. Altyapı çalışmalarına maksimum düzeyde destek olduk. Daha önceki dönemlerle karşılaştırılamayacak kadar desteğimiz oldu. Basketbol takımının B şubesi gibi, pilot takım olarak çalışan bir takım kurduk. Basketbol federasyonunun özel teşekkürünü aldım. Bu yıl ikinci ligde, 16- 19 arasında değişen çocuklar kendilerini yetiştirip ciddi başarı elde ettiler. Önümüzdeki yıl bir üst lige çıkacaklardı. Elimizden gelen her şeyi çok şey yaptık ama profesyonel takıma maddi olarak destek olmada önümüzde kanuni olarak da bütçe olarak da engel var. Şu güne kadar yaptıklarımızı hiç kimsenin küçümsememesini diliyorum. Her zaman kulübümüzün yanında olacağız tabi ki. Karşıyaka’nın tarihine, çocuklarına karşı sorumluluğumuz. Böylesine büyük bir kulüp asla yalnız bırakılamaz.

Umarım Karşıyaka stadını hep birlikte açacağız

Statla ilgili de sessiz sedasız pek çok çalışma yaptım. Hükümetimizin, bakanlığın ihaleye çıkıp inşaatı başlatmasını bekliyoruz. Bizden istenen her türlü desteği vermeye hazırız. Ülkenin içinde bulunduğu salgın ve ekonomik durum nedeniyle beklemede. Umarım Karşıyaka stadının açılışını taraftarımızla birlikte hep beraber yapacağız.

Faytonların kaldırılması doğruydu çünkü…

Elektrikli fayton yok şu anda. Bizim bu konuda bir çalışmamız da yok açıkçası. Bu büyükşehir belediyemizin taktirindedir. İsterlerse gerçekleştirebilirler. Bana sorulursa gerek yok. Faytonlar atlarla güzel. Böylesine yoğun trafiğin olduğu yerde atlara eziyet edilmesine gönlüm razı değil. Kaldırılmasına sevindim. Faytoncu kardeşlerim kızabilir ama kaldırılması çok doğruydu. Onlara destek olunmasıyla ve atlara sahip çıkılmasıyla ilgili bize imkan olarak şans yoktu yapabileceğimiz. Büyükşehir belediyemiz ruhsatlı olanlarla gerekli yardımı yaptı. Çevreyi kirletmeyen, hayvanlara eziyet etmeyen turistik faaliyetleri doğru buluyoruz.

Kent tarihi müzesi yolda

Çok özel gerçekten nitelikli bir kent tarihi müzesi kurmak. Bununla ilgili yer belirledik. Ön proje çalışmaları başladı. Müzeyi donatacak arkadaşlarımızı bulduk. Hem Karşıyaka hem İzmir’e çok şey katacaklar. Çok güzel bir kent tarihi müzesi yolda yapılacak. Beraberinde büyük ve güzel bir kütüphane ve sergi sarayı yapılacak. Teknoloji sarayları yapılacak. Kuluçka merkezleri olacak Karşıyaka’da. Projeler hazır. Salgın çıkmasaydı hemen yapılacak bir ofis center olacaktı.

Mutfak Sanatları Akademisi kuruyoruz

Kadınların bulundukları konumda evlerinde üretime katılmalarıyla ilgili pek çok fikrimiz var. Büyükşehir belediyemizin ve Köy Koop başkanı Neptün hanımın değerli çalışmaları var. Mutfak sanatları akademisi diye bir yer kuruyoruz. Atakent’te. Orada bir market vardı ama zarar ediyordu kapattık. Ahçılık ve mutfak konusunda eğitim verecek bir okula çeviriyoruz burayı. İhale ve inşaat aşamasına geldiğinde durmak zorunda kaldık salgın nedeniyle. Buna benzer pek çok konu var. Kentin değişik yerlerinde satış yapmaları için elimden geleni yapıyorum.

Annem gibi sabaha kadar çalışacak kadınlar var ve…

Benim annemi görmüyorum. Onlar dışarı çıkmasın diye ısrar ettim. Biz de gitmiyoruz ziyaretlerine. Alışveriş ihtiyaçlarını karşılıyoruz sadece. Lise son sınıfta maddi durumumuz iyi değildi. Dershaneye gitmek istedim o zaman. Ama dershane parası için durumumuz yoktu. Annem o zaman kesilmiş kumaşları alıp geceleri dikerek dershane parası sağladı sağ olsun. Anneme teşekkür ediyorum. Onun sayesinde o dershaneye gittim. Ege tıp fakültesine girdim onun sayesinde. Çocuklarını okutmak onlara gelecek kazandırmak için belki sabaha kadar dikiş dikmeye hazır kadınlar var bu ülkelerde. Onlara olanak sağlamak durumundayız. Genel merkezimiz de bu projelerle ilgili sürekli bizi bilgilendiriyor. Kadınlar ve çocuklarla ilgili çalışmak üzere bizi teşvik ediyor. Biz de buna benzer şeyler yapacağız.

Belli saatler dışında trafik yoğun değil

Karşıyakalılar sokaktaymış gibi gösteriliyor ama böyle değil. Zorunla nedenler hariç toplumumuz evinde. Kilometre başına düşen insan sayısı bakımından ülkenin en kalabalık kentlerinden birisi. Normal işine giderken ister isteme insan kalabalığı oluşabiliyor. Ciddi halk kitlesi sosyal mesafeyi de koruyor, sürekli bizden maske antiseptik eldiven talep ediyorlar. Karşıyaka trafiği belli saatlerde biraz sıkışık. Normal zamana göre çok daha iyi durumda. Hangi noktalarda trafiğin sıkıştığıyla ilgili düşüncelerimizi iletiyoruz. Güzel şeyler olacak. Karşıyaka trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağız.

Yoğun bir maske talebi var

Yoğun bir maske talebi var. Belediye olarak gücümüz yettiğince maske aldık. Halka dağıtarak maske kullandırıyoruz. Ama herkese yetişmemiz mümkün değil. Büyükşehir belediyemiz maske üretimine başladı. Maske üretiminde geride durdum çünkü doktor olarak maskelerin kalitesinin kullanılan kumaştan dikişine kadar özel standartlara sahip olması gerektiğini biliyorum. Yetkili kurumların çözüm üreteceğine inandım. Belli aşamaya gelindi. Maske sıkıntısının gideceği şeklinde bilgi alıyorum.

Evsizleri merkezimize aldık

Kaymakamlığa, emniyet müdürlüğüne bildirdim. Evi olmayanları belirlediğimiz merkeze gönderiyoruz. Şu anda dolmuş durumda. Doğru bir hizmet oldu. insanların sokakta yatmasının önüne geçtik. hepimiz huzur ve mutluluk duyarak yapıyoruz bu ve buna benzeri çalışmaları. Bunu Kızılay ve kaymakamlığımızla birlikte yaptık.

O ellerle o maskelere dokunulmasın

Aşısı tedavisi bulununcaya kadar bu salgın devam edecek. Yazın da devam etme ihtimali var. Bağışıklık kalıcı olarak kazanılamayabilir. Bu süreç boyunca sadece kendimiz ve ailemizden değil çevremizdeki herkesten sorumluyuz. Dayanışma içinde bu süreci götürmeliyiz. Maskelerini kullanırken insanlar sürekli elleriyle maskelerine dokunuyorlar. Bu çok yanlış. Elinizde eldiven olsa da o el o yüze gitmemeli. 26 yıl maske taktım doktor olarak. Bir kez maskeyi taktıktan sonra lütfen eliniz o maskeye gitmesin. Elinizdeki mikrop yüzünüze bulaşabilir. Çok gördüğüm bir yanlış.

Sadece İller Bankası kesintisinin ötelenmesi değil…

Sadece İller Bankası kesintisinin ötelenmesiyle değil yeni kaynaklar yaratarak belediyeleri daha güçlü hale getirmeliyiz. Lütfen belediyelerin halka destek olmasının önünü kesmesinler. Merkezi hükümet üzerinden de yardım kampanyaları yürüsün. İnsanlara destek olunmasının önünün kapatılmaması gerekiyor. Bunu diliyorum yetkililerden. Halkın destek olunmasının yolunun açılmasını diliyorum. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.