Dolar 32,5591
%0.04
Euro 34,9007
%0.1
Altın 2.430,540
%0.02
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karlıdağ: Referanduma gölge düştü

Karlıdağ: Referanduma gölge düştü

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ, referandum gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Ege Postası
  • 22.04.2017 - 10:36

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ, referandum sonrasında yaşanan sürece ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Referandum sonucunda yaşanan hukuksuzluk gibi, oylanan anayasa metninde toplumun tüm kesimlerinin uzlaşmadığının ortaya çıktığını belirten Karlıdağ, “Alınan kararlarla bu referanduma gölge düştüğü nettir. Ayrıca toplumun büyük bir çoğunluğunun ortaya koyduğu ‘hayır’ refleksi de çok önemlidir. Bu nedenle vakit kaybetmeden tüm toplumu kucaklayan yeni bir Anayasa hazırlanmalıdır. Aksi bir durum hukuksuzluğun meşrulaştırılması ve 'hayır' diyenlerin yok sayılması demektir” dedi.

‘Hayır’ Diyenler Yok Sayılamaz

Açıklamasında referandum sonuçlarını değerlendiren Karlıdağ, “Referandumda önümüzde konulan anayasa değişikliği de felakete yol açabilecek bir anayasa metnidir. Demokratik hiç değil. Zaten ülkenin büyük çoğunluğu da bu anayasayı istemediğini oylarıyla belli etti. Hiç kimse halkını ve halkının iradesini yok sayamaz. Tek bir adama verilen denetimsiz bir yetki ile ülkenin yarısının yaşam koşulları daha da zorlaşacak. Bu nedenle ‘hayır’ diyenler yok sayılamaz. Uzlaşı olmazsa sıkıntı giderek büyür. Bu nedenle ülkemizdeki yapay çatışmalar derhal ortadan kaldırılmalı ve tüm vatandaşlarımızın barış içinde yaşamasına olanak sağlanmalıdır” diye konuştu.

Farklı Anlayışlar Hayır’da Buluştu

Referandum sürecinde farklı anlayışların bir araya geldiğini ve bunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Karlıdağ, "Bu referandumda çok önemli süreçlerde yaşandı. En önemlisi ve en özeli farkı anlayışların bir araya gelip "hayır" için çalışma yürütmesidir. Bizde, ülkemizin geleceğiyle ilgili kaygılarımızı halkımızla paylaşırken, farkı siyasi ydüşüncedeki insanlarla kol kola girdik. Birçok ilçede farklı partilerin ilçe başkanlarıyla birlikte hayır kampanyasına katıldık. Bir ülke doğru hedeflere kutuplaşarak varamaz. Ancak bir araya gelerek varabilir. Ülkesinin hayrını isteyenler bunu başardı. Umarım bu süreçte ortaya çıkan tablo kalıcı olur. Bu topraklar kardeşçe yaşama kültürünü hücrelerine kadar barındıran topraklardır. Bunu hiçbir zaman unutmamalıyız" dedi.

YSK Güvenirliğini Yitirdi

Açıklanan referandum sonuçlarından sonra yaşanan tartışmalara da değinen Karlıdağ, söyle konuştu:

"Sonuçlara baktığımızda 961 sandıkta yüzde 100 oranında evet çıkmış. Bu sandıkların çok büyük kısmında firesiz oy kullanılmış. Bu yerlerde araştırmalarımız devam ediyor. Bir ilçede bütün seçmenlerin imzasının aynı olduğu ortaya çıktı. Yani birisi oturmuş bütün imzaları atmış ve oy kullanılmış. Bunların belgesi var. Sanal şeyler değil. Yasada zarfların ve oy pusulalarının mühürlü olması zorunludur. Eğer mühürsüz oyların geçerli sayılacağı seçimden önce söylenseydi belki bir parça anlaşılabilirdi. Ancak seçimden önce Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bir genelge ile mühürsüz oyların geçersiz sayılacağını açıklanmıştı. Avrupa’daki oy kullanımında mühürsüz oylar iptal edildi. Ancak seçim günü, sandıklar açılmaya başladıktan sonra mühürsüz oyların da geçerli sayılacağı açıklandı. Böyle bir çelişki olabilir m? Bu halkın kafasında büyük soru işaretleri uyandırıyor ve YSK güvenirliğini yitiriyor.  Biz kaos olsun asla istemeyiz. O nedenle hukukun üstünlüğü vurgusu yapıyoruz. Yasaların her şartta doğru bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. Bu, açıkçası bir hukuk felaketidir. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından bunun hukuki takibi yapılıyor. Anayasanın oylanacağı bir süreç keşke bu kadar karambole getirilmeseydi. Genel başkanımızın da ifade ettiği gibi anayasa tüm toplumuzu kucaklayacak, ayrışmalara geçit vermeyecek şekilde yeniden hazırlanmalıdır. Bunun ilk adımı olarak da ülkedeki yapay çatışmalar derhal ortadan kaldırılmalıdır. Biz bütün vatandaşların barış içinde yaşamasını istiyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.