Dolar 32,3106
%0.19
Euro 35,1105
%-0.03
Altın 2.303,090
%1.12
Bist-100 9,06
%2.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun’dan Midilli’ye dostluk köprüsü

Karaburun’dan Midilli’ye dostluk köprüsü

Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu ArgyroPapoulia’yı ziyaret eden Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçeden Midilli Adası’na düzenlenecek gemi seferleri ile hem turizmin gelişeceğini hem de terk edilen Rum Köyü Sazak’ın da önemli bir turizm destinasyonu olacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 26.02.2020 - 09:32

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’yı ziyaret ederek, Karaburun ile Midilli arasında gerçekleşmesi düşünülen gemi seferlerini de içeren projesinin ayrıntılarını paylaştı.  

Midilli’nin güney kıyıları ile Karaburun’un sadece 20 deniz mili mesafede olduğunu kaydeden Erdoğan, katamaran tipi gemilerle yaklaşık yetmiş dakikalık yolculukla Midilli’nin güneyindeki Plomari kentine ulaşılabildiğini hatırlattı. 

SAZAK, DÜNYA TURİZMİNE KAZANDIRILACAK

Karaburun’da mübadelede terk edilen Rum Köyü Sazak’ın uluslararası turizme kazandırılmasını çok önemsediklerini belirten İlkay Girgin Erdoğan, “Sazak’tan ayrılan Rumlar, Sakız ve Midilli başta olmak üzere Yunanistan’ın farklı coğrafyalarına dağılmışlar. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Sazak’ı ‘Kentsel SİT’ ilan ettiğini geçen Aralık ayında kamuoyumuzla paylaşmıştık. Yarım kalan hatıraların simgesi olan bu köyümüzü, tıpkı Fethiye’deki Kayaköy gibi bir çekim merkezine dönüştürme hedefimizde, Midilli ile Karaburun arasında yapılacak gemi seferleri çok önemli işlev yüklenecek. Yunanlı dostlarımız, hem Karaburun’un güzelliklerini tanırken hem de dedelerinin geride bıraktığı hatıralarına tanık olacak” dedi. 

UZO’NUN ANAVATANI, BARBAROS HAYRETTİN’İN KÖYÜ

Karaburun’un tam karşısında Plomari’nin, Yunanistan’ın dünyaca ünlü içkisi Uzo’nun anavatanı olduğunu, Plomari’ye bağlı Paleokipos’un ise ünlü Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın doğduğu köy olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, projesinin ayrıntılarını şöyle açıkladı: 
“Karaburun’da, 1923 mübadelesinde anavatana gelen, kökleri Midilli’de olan çok sayıda ailemiz bulunuyor. İzmir’den Midilli’ye seyahat etmek isteyenlerin Ayvalık’a gitmelerine ve geceleme yapmalarına gerek kalmadan, şehir merkezine bir saat mesafedeki Karaburun’u kullanmaları çok daha kolay olacak.  Plomari’ye giden yurttaşlarımız için Midilli’yi tanıtan turlar düzenlenebilir. Aynı şekilde Karaburun’a gelen Yunanlı dostlarımız için Sazak’ı, Mordoğan’ı ve birbirinden güzel dağ köylerimizi, hatta Çeşme’yi tanıyacakları turları bizler yapabiliriz. Sığacık ile Samos adasının Karlovassi limanı arası 28 deniz mili uzaklıkta. Karaburun-Plomari arası ise çok daha yakın. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in bölgemizde duyurduğu seçim projeleri içerisinde de Karaburun-Midilli gemi seferlerinin başlatılması yer alıyordu. Bu turizm projemizle, bir barış denizi olması gereken Ege’nin iki yakasındaki dostluğun kökleşerek devam etmesini çok önemsiyorum.”

KONSOLOSUN ATALARININ SOYADI KARABURUN’DAN GELİYOR

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia’nın anneannesinin Karaburun’dan Alaçatı’ya gittiğinin, dedesinin ise Ayvalıklı bir mübadil torunu olduğunu belirterek, atalarının soyadının da Karaburun’dan geldiğini söyledi.  
Papoulia’nın bu durumu büyük keyifle anlattığına ve Karaburun’u kendisine çok yakın hissettiğine dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: 
“Argyro Hanım da ben de hukukçuyuz. Hem meslektaşız hem de aynı yıl doğumluyuz. Köklerinin olduğu bu topraklarda, üç yıldır görev yapmaktan çok mutlu. konukseverliği için çok teşekkür ediyorum.  Kendisine ilçemize özgü ürünlerden oluşan bir sepet ve nergis çiçeğimizden hediye ettik. Kendilerini en kısa zamanda ilçemizde misafir ederek, projemizin ayrıntılarını tanıtma imkânı bulacağız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.