Dolar 32,3300
%0.25
Euro 35,0433
%-0.22
Altın 2.280,490
%0.13
Bist-100 9,00
%2.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun'da sit alanına denize sıfır kaçak inşaat yıkıldı

Karaburun'da sit alanına denize sıfır kaçak inşaat yıkıldı

İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Hasseki Mahallesi'nde, olmayan yapıların fotoğraflarını beyan ederek, İmar Barışı'ndan faydalanan kişilerce denize sıfır yapılan inşaat, Karaburun Belediyesi ekipleri tarafından belirlenince, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla yıkımı gerçekleştirildi. Bakan Kurum talimat vermişti...

  • Ege Postası
  • 19.11.2019 - 11:53

Karaburun Belediyesi ekipleri, kırsal Hasseki Mahallesi'nde, yapı kayıt belgesi aldığı belirlenen inşaatı önce mühürledi. Birinci derecede doğal sit alanı üzerine yapıldığı tespit edilen ve İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi aldığı ortaya çıkan inşaatın mührü kırıldı. Belediye tarafından mühürlenen inşaatta, mühür kırılarak yeniden çalışmalar başlayınca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Karaburun Belediyesi, inşaatın yıkımı yönünde karar aldı. Bugün iş makineleri, denize sıfır olarak inşa edilen yapıyı yıkmak için alana geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak ile Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da yıkım işlemini yerinde takip etti. Ömer Albayrak, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Sayın Bakanımız Murat Kurum'un verdiği talimat gereği kaçak olarak inşaatına başlanan Hasseki Mahallesi'ndeki bu yapıyı, yıkacağız. Bu bölgede yapmış olduğumuz inceleme sonucunda, kaçak inşaatın iki tane yapı kayıt belgesi aldığını belirledik. Bu yapı kayıt belgeleri usulüne göre alınmadığı için, bunların iptalini gerçekleştirdik. Bundan sonra da bu ve diğer bölgelerde kaçak yapılara asla izin vermeyeceğiz. Bizler de bunların önüne geçmek için ilgili belediyeler ile sahadayız. Bunların tespitini yaparak kaçak yapıların önüne geçmeye çabalıyoruz."

'YAPILAŞMAYA YASAK BÖLGE'

Bölgede yapılaşmanın yasak olduğunu anımsatan Albayrak, "Birinci derecede doğal sit alanı. Yapılaşma yasak. Biz savcılığa kişiler hakkında suç duyurusunda da bulunduk. Birinci derecede sit alanında olduğu için ayrıca işlem yapacağız. Yapı kayıt belgesi alınırken kişinin beyanı esas alınıyor. Burada ise alınan yapı kayıt belgelerine bitmiş bir evin fotoğrafları yüklenmiş. Sanki daha önce yapılan bir ev varmış gibi gösterilmiş. Bunların hepsini uydu görüntüleri ile tespit ettik. 2019 yılının mart ayında alınan uydu görüntülerinde burada hiçbir yapının olmadığını gördük. Yapı kayıt belgesindeki resimlerin de fotomontaj olduğu tespitini yaptıktan sonra, belgelerin iptalini yaptık" dedi.

İmar barışı uygulamaya geçtikten sonra sistemin kapandığı hazirana kadar kent genelinde alınan yapı kayıt sayısının 395 bin 811 olduğunu dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

"Bu yapı kayıt belgelerinin yasal olabilmesi için 31 Aralık 2017'ye kadar yapılmış yapılar için alınmış olması gerekiyor. Bu tarihten sonra yapıldığı tespit edilen yapıların yapı kayıt belgelerinin iptalini yaparak ilgili belediye başkanlıklarına yıkımı için bildirimde bulunuyoruz. İzmir'de bunların belirlenmesi için bir ekip kurduk. Şu ana kadar binin üzerinde iptal ettiğimiz yapı kayıt belgesi var. Çalışmalarımız devam ediyor."

'ÖÇKA'YA RAĞMEN YAPILIYOR'

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da Karaburun'un Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edildiğini hatırlatarak, "Yapı kayıt belgesini insanlar beyana dayalı olarak aldı. Ancak burada ÖÇKA ile inşaat yasaklandı. Bu tip koylarda bunun tespit edilmesi çok zor. Ekiplerimiz zaman zaman koyları geziyor. Burası da tesadüf eseri tespit edildi. Mühürleme işlemi yapıldı, ama mühürler söküldü ve inşaat çalışmaları yapıldı. Yaptığımız ikinci kontrolde de mührün söküldüğünü görünce Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Buraya her geldiğimizde daha fazla yapılaşma ile karşılaşıyoruz. Yetkilerimin ve görevimin bilincinde olarak bu tip kaçak yapılara özellikle bölgemizde izin vermeyeceğiz. Karaburun'da 300 kaçak yapıya işlem yapıldı. Hızla kaçak yapılaşma var. Bizim şartlarımız kısıtlı olduğu için insanlar cesaret ediyor. Bundan sonra yeni bir yıkım ekibi kuracağız. Hızla bölgedeki kaçak yapılaşmalara son vermek istiyoruz. Bizim bölgemiz saklı bir cennet, bunun bozulmasını istemiyoruz. Doğal dokunun bozulmasını koruyarak bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi. İnşaat işçileri, yıkımdan önce bölgedeki malzemelerini iş makineleri aracılığı ile aldı. Daha sonra yıkım işlemi gerçekleştirildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Karaburun'un Hasseki Mahallesi'nde birinci derece doğal sit alanında devam eden inşaatla ilgili Bakan Murat Kurum'un talimatıyla inceleme başlatılmıştı.

Karaburun Belediyesinin mühürlemesine rağmen çalışmaların devam ettiği inşaatla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekiplerince imar barışı sisteminde yapılan incelemede, alanda iki Yapı Kayıt Belgesi oluşturulduğu anlaşılmıştı.

Yapı Kayıt Belgesi almak için beyan edilen yapı fotoğraflarını detaylı inceleyen yetkililer, yalan beyanda bulunulduğunu, sisteme yüklenen fotoğraflara ait yapıların bahse konu alanda olmadığını tespit etmişti.

Bakanlık ekipleri, 15 Kasım'da yerinde yaptığı incelemede inşaat faaliyetinin sürdüğünü belirlemiş, mevcut inşaatın, 31 Aralık 2017'den sonra, imar mevzuatına aykırı olarak yapıldığını tespit etmişti. Bu yılın mart ayında uydu görüntüsü üzerinden yapılan tespit çalışmalarında da herhangi bir inşaata rastlanmadığı, inşaatın yapımının bu tarihten sonra başladığı belirlenmişti. 

Bakanlık, İzmir Karaburun birinci derece doğal sit alanındaki kaçak yapının Yapı Kayıt Belgesi'ni iptal etmiş, ilgili kurumlara bilgi veren Bakanlık, kaçak yapının yıkılması için harekete geçmiş ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu. (DHA-AA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.