Dolar 32,5548
%0.02
Euro 34,8868
%0.06
Altın 2.428,600
%-0.06
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da dönüşüm çıkmazı tam gaz: Yeni planlara da veto!

Karabağlar'da dönüşüm çıkmazı tam gaz: Yeni planlara da veto!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılan Karabağlar'daki 540 hektarlık alanda yaşanan çıkmaz yeni bir boyut kazandı Bakanlığın ilk etap olarak belirlediği 101 hektarlık alanla ilgili yeni imar planlarına da itiraz yağdı. Bölgede kriz yaratan dönüşüm projesine vatandaşlardan bir kez daha veto gelirken, geçtiğimiz aylarda iptal davası açılan planların yerine yapılan yeni imar çalışmasına yerel idare ve meslek odaları da itiraz etmeye hazırlanıyor. Karabağlar'da dönüşüm çıkmazı tam gaz

  • Ege Postası
  • 16.12.2015 - 13:21
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar ilçesinde yaklaşık 4 yıl önce yıl önce kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve riskli alan ilan edilen 10'u aşkın mahallede yaşanan kriz dinmek bilmiyor. 7 Haziran seçimleri öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dönüşüm bölgesi için hazırlanan ilk etap imar planları yine bakanlık tarafından iptal edilirken, 101 hektarlık arazi için yeni plan hazırlandı. Cennetçeşme ve Limontepe’de yaklaşık 80 bin vatandaşı ilgilendiren imar planlarına halktan bir kez daha veto geldi.
 
 
İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE PROTESTO
Kentsel dönüşüme karşı isyan bayrağı açan ve konuyu mahkemeye taşıyan Karabağlar sakinleri, bakanlığın dönüşüm planlarını protesto etmek ve itirazlarını sunmak amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanarak eylem düzenledi. Hazırladıkları pankartlar ve attıkları sloganlar ile müdürlük önünde toplanan yüzlerce vatandaş, dönüşüm projesiyle ilgili ilk etap imar planlarına dair yazılı itirazlarını resmen bakanlığa sundu.


 
KARABAĞLAR HALKINDAN DÖNÜŞÜME VETO: TASFİYE PLANI
İl Müdürlüğü önünde Karabağlar Mahalleler Birliği adına açıklama yapan Dernek Üyesi Meltem Sarıkaya, hazırlanan imar planlarının “rant” ve “peşkeşe” yönelik olduğunu savunarak, geçmişte açtıkları iptal davalarına dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın halkın taleplerini yok saydığını ve vatandaşları dikkate almadığını belirten Sarıkaya, “Tıpkı daha önceden olduğu gibi görüşlerimiz dikkate alınmadan hazırlanan bu planlar nedeniyle yeni bir mağduriyetle daha karşı karşıya kaldık. Yaşamlarımızı görmezden gelen, haklarımızı yok sayan ve bizleri mahallerimizden tasfiye  etme planlarının başlangıcı olan bu rant planlarına itiraz edeceğiz. Askıya çıkan planlar boş ve yerleşime sakıncalı bir alanı kapsamaktadır” dedi.


 
VATANDAŞLARDAN “PEŞKEŞ” VE “RANT” ÇIKIŞI
Dernek Üyesi ve hak sahibi Sarıkaya, planların bütünlük ilkelerine aykırı olduğunu ve teknik açıdan hatalı bulunduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Yıllarca emek vererek oluşturduğumuz yaşam alanlarımızın birtakım sermaye gruplarına peşkeş çekileceği ve bunun bizden gizlendiği anlaşılmaktadır. Planlarda kamusal alanlar yeterli değildir, esnaf, kiracı ve yoksullar düşünülmemiş, bin yıllık dere yatakları değiştirilmiş, zeytinlik alanlar ve meralar yok sayılmış, ekolojik dengelere zarar verilmiştir. Yapı yasaklı heyelan bölgesinde rezerv alanı adı altında yüksek maliyetli ve çok katlı yaşanmaz konutlar inşa edilecek, hak sahiplerine ait yaşam alanları da rant gözetilerek sermaye gruplarına peşkeş çekilmek istenilmektedir.” Sarıkaya son olarak resmi kurumları göreve davet ederek, tapu sorunlarının çözülmesi ve halkın menfaatlerinin gözetilerek kamu yararına işlem yapılmasını talep ettiklerini belirtti.


 
“ELİNİZİ YOKSUL HALKIN ÜSTÜNDEN ÇEKİN!”
Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit ise, “6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası talan yasasıdır, sürgün yasasıdır. Bu yasa yoksulun malını, mülkünü elinden alma yasasıdır. Bugüne kadar taleplerimiz göz önünde bulundurulmadığı gibi taleplerimiz de yok sayılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir gün olsun gelip sizler ne istiyorsunuz demedi. Önceki planlara dair ona itirazda bulunmamıza, dava açmamıza rağmen, adeta yangından mal kaçırır gibi ufak tefek değişiklikler ile yine aynı planları önümüze koydular. Hukuksuz bir uygulama ile karşı karşıyayız. Karabağlar’da halk görmezden gelinmektedir. Bizleri göz göre göre 40 yıldır dere yatağı olan bir alana taşımaya çalışıyorlar. Gelin bu dönüşüm projesinden vazgeçin. Halk olarak mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Vatandaşın malını elinden zorla alamazsınız. Yaşam alanlarımızı terk etmeyeceğiz. Bizim zengin halktan ne farkımız va? Elinizi yoksul halkın üzerinden çekin. 80 bin vatandaşın hayatı 4 yıldır işgal altında” dedi.
 
PLANLARA YENİDEN YARGI YOLU GÖZÜKTÜ
Yapılan basın açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde sloganlar atan vatandaşlar, kentsel dönüşüm projelerine esas teşkil eden birinci etap imar planlarına dair itirazlarını yaklaşık 300 dilekçe ile bakanlığa sundu. Planlara şehircilik ilkelerine ve esaslarına aykırı olduğu, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap vermediği, teknik açıdan kusurlu olduğu, kamu kaynaklarının israfına yol açacağı, jeolojik açıdan sakıncalı alanların yerleşime açıldığı, katılımcı esaslarla hazırlanmadığı gibi gerekçelerle itiraz eden Karabağlar’daki hak sahipleri, taleplerine yanıt alamadıkları takdirde bir kez daha yargıya gideceklerini duyurdu. Diğer yandan, söz konusu imar planlarına Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, meslek odalarının da benzer gerekçelerle itirazlarını sunması bekleniyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.