Dolar 32,3240
%0.23
Euro 35,1085
%-0.04
Altın 2.299,790
%0.98
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kalkan: 66 yıllık rüyamız gerçek oluyor

Kalkan: 66 yıllık rüyamız gerçek oluyor

TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak konuşmalarını gerçekleştiren AK Parti İzmir Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Necip Kalkan, nükleer enerji konusunun 1956 yılından beri Türkiye'nin gündeminde olduğunu vurguladı.

  • Ege Postası
  • 20.04.2018 - 10:39

Kalkan, “Şu anda dünyada 66 nükleer santralin inşa ediliyor. Türkiye'nin attığı adımla nükleer enerjiye sahip ülkeler arasına girecek ve 66 senelik rüyamız gerçek olacak” dedi.

Enerji çeşitliliği yaratılmasının gereğine işaret eden Kalkan, “Nükleer güç ile ülkemizde kesintisiz enerji üretilecektir. Ekonominin enerji ihtiyacını karşılanması gereklidir. Dünyanın en sık güvenlik tedbirlerinin nükleer santrallerde olduğunu kaydetti.

Türkiye’de nükleer enerji santralinin temeli atılana kadar dünya da tam 442 tane nükleer santral yapıldığını belirten Kalkan, “Nükleer santralden vazgeçildi diyenler incelesin. Şuan dünyada 66 tane nükleer santral inşa edilmektedir. Bir de dünyada planlanan ülkeler arasındaki 2023 yılına kadar tam 164 tane nükleer santral yapılacak. Türkiye ne yapmı? Türkiye bugüne kadar sıfırı çekmiş. İşte attığımız adım bu. Şurada niye bizim ismimiz de olması? Bakın, Amerika Birleşik Devletleri’nde 99 tane var 5 tanesi inşaat hâlinde, Fransa’da 58 tane var bir tane daha inşaat hâlinde, Rusya’da 35 tane var 8 tane inşaat hâlinde, Güney Kore’de 25 tane var 3 tane inşaat hâlinde -Çin’i de söyleyeyim- Çin’de 31 tane var 24 tane inşaat hâlinde. Peki, onlar bu yarışa böyle katılıyor da biz bu işten niye geri kalalım” ifadelerini kullandı.

"Güçlü Türkiye büyüme yolundaki bir hedefine daha ulaştı"

Merhum Başbakan Sayın Adnan Menderes zamanında, 1956 yılında Türkiye’de Atom enerjisi Komisyonu kurulduğuna dikkat çeken Kalkan, “1957 yılında Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumuna Türkiye üye olmuş. 1976’da Akkuyu sahasına lisans verilmiş. 1977 yılından 2009’a kadar yapılan ihalelerin tümü iptal olmuş. Ne zamana kada? Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olaya müdahale edene kadar. Sayın Cumhurbaşkanımızın olaya müdahalesi enerji Bakanlığımızın büyük çabaları ile yaşanan bilinmezlik artık sona erdi. Güçlü Türkiye büyüme yolundaki bir hedefine daha geçtiğimiz hafta ulaştı” diye konuştu.  

500 milyar dolar ihracat demek enerji demek

“Rüzgâr” ve “güneş” enerjisi kullanımı konusundan muhalefet edenlerin de haklı olduğunu söyleyen Kalkan, enerji çeşitliliğiyle ülkede enerji politikası yürütüldüğünü vurguladı, Kalkan sözlerini şöyle tamamladı, “Rüzgâra da ihtiyaç var, güneşe de ihtiyaç var ama şunu unutmayın: Nükleer enerji kesintisiz enerji demektir. Güneşte ve rüzgârdaki randımanı hesaba katarsak, güneşteki randıman en üst seviyede yüzde 35’i geçmez. Rüzgârda dünyada 45’i geçmiş randıman yoktur. Her zaman güneş var m? Bütün dünya ülkeleri hem rüzgârı yapıyor hem güneşi yapıyor hem jeotermali yapıyor. Bugün Suudi Arabistan -petrol kralları, o kadar zenginlik içerisindeler  ama Güney Kore’ye 4 tane nükleer santral inşaatı yaptırıyorlar. Niye biz geri kalalı? Biz, ihracatımızı artırmayı, insanlarımıza iş verme hedefi koymuşuz, 500 milyar dolar ihracat… 500 milyar dolar ihracat demek enerjiyle üretim yapmak demek. Bu enerji piyasada yoksa ne yapacağız'” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.