Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadifekale Pagos Üretici Pazarı’nda Soyer’den çağrı

Kadifekale Pagos Üretici Pazarı’nda Soyer’den çağrı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kadifekale’de Pagos Üretici Pazarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Başkan Soyer, kadınların toplumda göz ardı edildiğini ifade ederken İzmir’de ‘Belediye Ana’ anlayışının hakim olacağını vurguladı. Başkan Soyer, üretici pazarındaki ürünlerin satın alınması için çağrıda bulunurken, “Şimdi sıra bizde, pamuk eller cebe, kadınlarımızın ürettiklerini evlerimize taşıma vakti” diye konuştu. Kadifekale Pagos Üretici Pazarı’nda Soyer’den çağrı

  • Ege Postası
  • 20.07.2019 - 11:19

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim dönemi vaatleri arasında yer üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturma projesinin ilk adımı Kadifekale’de atıldı. Kent genelinde üretici pazarlarını yaygınlaştıracaklarını açıklayan Başkan Soyer, Kadifekale’deki Pagos Üretici Pazarı açılışının gerçekleştirdi.  Pagos Üretici Pazarı’nda İzmir’in dört bir yanından gelen üreticiler ürünlerini sergilerken Başkan Soyer stantları tek tek gezerek üreticilerle bi araya geldi.  Başkan Soyer’e açılışta CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar eşlik etti. 

“SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERDİK HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Açılışta konuşan Başkan Soyer, üretici pazarının seçim döneminde vaatleri arasında yer aldığını hatırlatırken, “Bugün burada seçim döneminde verdiğimiz sözü yerine getirmek için geldik. Bildiğiniz gibi İzmir’in farklı dönemlerine ait tarihsel kalıntılar barındaıran, canımız Kadifekale’nin hakettiği yere kavuşması ve çekim merkezi olması için bu programı başlattık. Bu bölgenin tarihini öne çıkarmak öncelikli hedeflerimizden biri, İzmir’de 3’üncü Cemre Buluşması’nı gerçekleştirmiştik. Kalenin tarihsel değerinin gün yüzüne çıkması için çalışmalarımız artarak devam edecek. Daha önce sözünü verdiğimiz Kadifekaleli kadınların kıymetli emekleri tüm İzmirlilerle buluşacak” diye konuştu. 

“ÜLKEMİZDE KADINLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Kadınların iş dünyasının her alanında yer alması gerektiğini vurgulayan Başkan Soyer, “Kadınlardan, çamaşır, bulaşık, çocuk bakmak gibi günlük işleri yapmaları isteniyor ancak kadınların omuzlarına yüklenen sorumluluklar bunlardan ibaret değil. Çocukların eğitimleri, ekonomi kadınlarımız tarafından gerçekleşiyor. Kadınların içinde olmadığı her yer eksiktir. Köylüsünden, kentlisine kadar, sadece alınteriyle değil, düşünceleriyle de toplumu yönlendiren kadınlardır. Ancak bugün ülkemizde kadınlar gözardı edilmektedir. Kadının rolünün olmadığı bir toplum parçalanmaya mahkumdur”  ifadelerini kullandı. 

“KADIN ŞOFÖRLER EN KISA ZAMANDA İŞE BAŞLAYACAK” 

Başkan Soyer, kadın otobüs şoförlerinin en kısa zaman işe başlayacaklarını duyururken, “Toplu ulaşımda başlattık, kadın şoförler almaya başladık. Büyükşehirin otobüslerinin koltuklarında kadınları göreceksiniz. Pagos Üretici Pazar’ında Kadifekaleli kadınların ürünlerinin İzmirlilerle buluşmasını umut ediyoruz.  Kadınlar emeklerini çok ucuza satmak zorunda kalıyor, bu pazar sayesinde üreticilerimiz aracısız bir şekilde tüketiciyle buluşacak.  İzmir’in her yerinde üretici pazarları açacağız, kadınlara fırsatlar açacağız, kadınların emeği ve düşüncesiyle İzmir’in büyümesini sağlayacağız” dedi. 

‘BELEDİYE ANA’ VURGUSU VE CEMAL SÜREYA ÖRNEĞİ 

Başkan Soyer, İzmir’de her yere ana şefkatiyle yaklaşacaklarını dile getirirken, “Siyasetçiler devlet kavramını kullanır ve toplumu bu kavram üzerinden şekillendirir. Biz İzmir’e belediye ana söylemiyle geldik. Her yere ana şefkatiyle bakacağız. İzmir’deki pastayı adil bir şekilde paylaştıracağız. Temel bakış açımız anadır, kadındır. Cemal Süreya’nın dediği gibi bir kadını ortadan ikiye böl, yarısı, anne,yarısı çocuk, yarısı sevgi, yarısı aşk” şeklinde konuştu. 

“PAMUK ELLER CEBE” 

Konuşmasının sonunda üretici kadınların ürünlerinin satın alınması için çağrıda bulunan Başkan Soyer, “Küçükken annem ve babam elimden tutar Kadifekale’ye getirirdi. Kadifekale dünyanın her yerinden gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Kadifekale’nin anka kuşu gibi küllerinden doğuşunu göreceğiz. Bütün İzmirliler Kadifekale’ye akacak. Şimdi pamuk eller cebe alışveriş zamanı, şimdi el birliğiyle üretici kadınlarımızın ürettiklerini evlerimize taşıyacağız. Göreceksiniz her şey çok daha güzel olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimizle çok daha güzel bir İzmir yaratacağız. Bizden desteğinizi esirgemeyin asla sizi mahçup etmeyeceğiz. Yeniden aşkla İzmir diyorum” ifadelerini kullandı. 

TESTİ KIRDI

Konuşmasının ardından üretici kadınlarla birlikte pazara bereket getirmesi için testi kıran Başkan Soyer, üretici pazarını gezerek alışveriş yaptı. Sivil Toplum Kuruluşları Birliği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer'e Köy-Koop Başkanı olarak kooperatifleşmeye desteklerinden ötürü el emeği damal bebeği hediye etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentlinin pazara kolay ulaşabilmesi için Konak Bahribaba otobüs durağından Kadifekale’ye giden 33 numaralı hattın sefer sıklığını 15 dakikaya çıkardı. İzmirliler'i kentin en önemli değerlerinden Kadifekale ile yeniden buluşturacak üretici pazarı her cumartesi, çocuk etkinlikleri, dans gösterileri ve konserlere de ev sahipliği yapacak.

24 ASIRLIK TARİH

Eski İzmir (Smyrna) dışında kentin Pagos’ta (Kadife Dağı) yeniden kurulduğu alan. MÖ 4’üncü yüzyılda kurulan kentte bugüne kadar varlıklarını sürdüren Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunuyor. Kadifekale, şehrin güneyinde 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerinde yer alıyor. Eski adı “Pagos” olan Kadifekale'de yaşayan Amazon kadınlarının, dağın eteklerinden inip, hâkimiyetlerini uzun yıllar burada sürdürdükleri rivayet ediliyor. Bu kale Büyük İskender’in generallerinden “Lymachos” tarafından yaptırılmış ve günümüzde de bu döneme ait kalıntılara rastlanmakta. Kadifekale’den günümüze yalnızca kalenin batısındaki beş kulesi ile güneyindeki duvarlarının bir bölümü kaldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.