Dolar 32,3801
%0.19
Euro 35,0242
%-0.12
Altın 2.322,600
%0.09
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Jeotermal krizini Meclise taşıdı

Jeotermal krizini Meclise taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi'ndeki tarım alanlarında açılmak istenen 9 jeotermal kuyusunu, TBMM gündemine taşındı. Bakan jeotermal krizini Meclise taşıdı

  • Ege Postası
  • 08.02.2018 - 16:19

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bir şirket tarafından Çeşme Ovacık Mahallesi'ne 9 adet jeotermal kuyusu açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde, 9 Ocak'ta, ÇED süreci için bir ilan yayınlandığına ve ÇED sürecinin başladığına dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle konuyla ilgili soru önergesi veren Bakan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanan proje tanıtım dosyasına (PTD) göre, sondaj çalışmaları 215 bin 92 hektar büyüklüğündeki bir alanda gerçekleştirilecektir ve çalışmalar sonrası gerekli jeotermal kaynak bulunursa burada jeotermal enerji tesisleri kurulacaktır. Sondaj için seçilen 85 bin 812 metrekarelik toplam alana sahip olan 9 farklı arazinin tamamının, Milli Emlak Dairesi'ne ait olduğu iddia edilmektedir. Ülkenin en önemli turizm beldelerinden Çeşme'de, MTA raporlarına göre termal su sıcaklığı 54-57 derece civarındadır. Bu kadar soğuk bir termal su ile enerji üretilemeyeceği konusunda bilim adamları hemfikirdir. Ovacık ovası doğal yaşamı, verimli tarım arazileri, küçük su dereleri, tarihi su kuyuları ile Çeşmelilerin ve doğaseverlerin gözbebeği bir bölgedir. Ovacık'ın büyük bir bölümü 1. ve 3. derece SİT alanıdır. Talep edilen 85 bin 600 metrekare sondaj sahası etrafında bu sıcak termal suyunu satacak ne bir turizm tesisi, ne de tarım serası mevcut değildir. Çeşme'nin her yerinde olduğu gibi, Ovacık'da da arazi değerleri çok yüksektir. Çeşme turizm ve tarım eksenli büyüme hedeflemiştir, içinde bulundurduğu kaynakların derecelerine bakıldığında da enerji üretim merkezi kurmaya uygun görünmemektedir. Bu bağlamda; yapılan sondajlar sonucu 57 santigrattan daha sıcak kaynak bulunmayan Ovacık'ta, jeotermal enerji tesisi kurma yönündeki ısrarın sebebi nedi? Bu derecedeki suyla enerji üretilemeyeceği malum iken neden ÇED süreci başlamıştır" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.