Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZTO'nun seçim kararına sert tepki

İZTO'nun seçim kararına sert tepki

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu’nun seçim günü olarak 5 Ekim tarihini belirlemesine İZTO Başkan Adayı Zeki Yöndem tepki gösterdi. “Yangından mal mı kaçırıyorsunuz” diyerek seçim tarihini eleştiren Yöndem, Ekrem Demirtaş’ın baskın seçim kararı ile rakiplerinin önünü kesme niyetinde olduğunu ifade etti. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Nasır da seçimin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını öne sürdü. İZTO'nun seçim kararına sert tepki:

  • Ege Postası
  • 14.09.2017 - 09:37

İZTO Başkan Adayı Zeki Yöndem ve Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, Ticaret Odası'nın aldığı seçim tarihi kararına tepki gösterdi. Yöndem "Yangından mal mı kaçırıyorsunuz" derken, Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Necip Nasır, bir ay öne çekilerek 5 Ekim tarihine alınan İTO seçimlerinin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

55 bin kişinin oy kullanacağı, İzmir ticaretini temsil eden bir oda seçiminin, erken bir tarih olan 5 Ekim olarak belirlenmesinin yanlış olduğunu ifade eden İZTO Başkan Adayı Zeki Yöndem, “İzmir Ticaret Odası seçimleri kent için çok önemli, Yangından mal mı kaçırıyorsunu? Nedir bu acel? Bu kadar süre içinde sağlıklı ve rekabetçi bir seçim çalışması yapılamaz. 132 yıllık köklü bir kurum olan İzmir Ticaret Odası bu şekilde idare edilemez. Baskın seçim kararı bunu bir kez daha ortaya çıkardı” dedi.

BU KARAR GERİ TEPECEKTİR

Henüz kendisinden başka adayın çıkmadığı, üyelerin komite seçimleri için listelere ulaşamadığı bir ortam varken Demirtaş’ın 5 Ekim gibi yakın bir tarih belirlemesinin art niyetli olduğuna dikkat çeken Yöndem, “Şeffaf ve demokratik bir seçim yerine rakiplerine çalışma fırsatı vermeden, 25 yıllık başkanlığını ne pahasına olursa olsun devam ettirme amacı güden Ekrem Demirtaş’ın bu baskın seçim kararı geri tepecektir. İzmir Ticaret Odası’nın 55 bin üyesi aslında İZTO’nun nasıl bir yönetim sistemi ile yönetileceğini oylayacak.İzmir Ticaret Odası, bu kararla örneğini gördüğümüz Demirtaş zihniyetiyle mi; şeffaf, katılımcı, demokratik bir ortak akılla mı yönetilecek, karar verecekler” diye konuştu. 

NASIR: OLDU BİTTİYE GETİRİLİYOR

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Necip Nasır, bir ay öne çekilerek 5 Ekim tarihine alınan İTO seçimlerinin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

İzmir Ticaret Odası seçimlerinde meclis ve komitelere girmeyi düşünen üyelerin sektörüne ait listeleri, iletişim bilgilerini tam bir şekilde temin etme olanaklarının olmadığını kaydeden Necip Nasır, "Kısa bir zaman diliminde mevcut yönetimle demokratik bir şekilde yarışma olanağı sözkonusu değildir. Eşit şartlarda oluşmayacak seçimler, İTO üyelerinin iradelerine ipotek koymak anlamına geliyor" dedi.

Ticaret ve sanayi odalarının, ekonomik gücü ve üye çoğunluğu itibariyle ülkedeki en güçlü örgütlü yapıya sahip, yarı kamu kurumu niteliğindeki sivil toplum kuruluşları olduğunu belirten Nasır, "Ekonominin globalleştiği günümüz dünyasında ticaret ve sanayi odalarının, bulunduğu ilin iş dünyasına ve ülke ekonomisine çok daha iyi katkı koyabilmesi için yeni bir seçim sistemine ihtiyaç duyuluyor. Malumun devamının İzmir iş dünyasına ve İzmir ekonomisine hareket getirmeyeceği apaçık ortadadır. Geçmiş yıllarda seçimlerde pratikte yaşanılan ve görülen ile mevcut TOBB yasasıyla sadece meclis üyelerinin dar çerçevede başkanı seçmeleri iş dünyasının iradesini objektif ve katılımcı bir şekilde sandığa yansıtmıyor" diye konuştu.

HÜKÜMETE ÖNERİLERİNİ SIRALADI

TOBB yasasında fazla bir değişikliğe gerek kalmaksızın; ticaret ve sanayi odaları seçimlerinde, bütün üyelerin katıldığı ilk seçimin 2 sandıkta yapılması gerektiğini belirten Necip Nasır, "Bir sandıkta sektörler kendi meclis ve komite üyelerini belirlerken, diğer sandıkta, bütün sektörler (iş dünyası) oda başkanını seçmeli. Bütün sektörlerin seçtiği oda başkanı, yönetim kurulunu meclis üyelerinden seçebildiği gibi, odaya üye olan iş dünyasının duayen, CEO veya yöneticilerinden de seçebilmeli" dedi.

Seçilen meclis üyelerinin 2'nci tur seçimde meclis başkanını seçerken, aynı zamanda seçilen meclis üyelerinden TOBB delegasyonunu da seçmesi gerektiğini vurgulayan Nasır, şunları söyledi:

"Bu seçim sistemiyle daha katılımcı, rekabeti ön plana çıkaran, yeni fikirleri ticari yarara dönüştüren inovatif, katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışa sahip, şeffaf, hesap verebilir çağdaş bir yönetim biçimine imkan veren yaklaşım ve anlayışla ülkemiz çok büyük kazançlar elde edebilir."

 

İzmir Ticaret Odası karıştı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.