Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirliler, arife günü şehitlerine koştu

İzmirliler, arife günü şehitlerine koştu

İzmir'de şehit aileleri, arife günü Kadifekale Şehitliği'ndeki yakınlarının mezarlarını ziyaret edip, dua okudu. Öte yandan İzmir'in tatil yöreleri Çeşme, Foça, Dikili, Urla ve Seferihisar ilçelerinde yoğunluk yaşanırken, kent merkezi ise adeta boş kaldı. Kurban Bayramı'nın arifesinde berberlerde yoğunluk yaşandığı gözlendi. İzmir genelinde 248 kurban kesim alanı belirlendi. Belirlenen kesim alanları dışında yapılan kurban kesimlerine idari para cezaları uygulanacağı bildirildi.

  • Ege Postası
  • 20.08.2018 - 15:29

İzmir'deki şehit aileleri, arife günü, Kadifekale Şehitliği'ni ziyaret etti. Aileler, şehitlerinin mezarlarını temizledi, ektikleri çiçekleri suladı, bakımlarını yaptı. Acıları hâlâ taze olan şehit yakınları, mezarların başında Kuran'ı Kerim okudu. Abdülkadir Sünüoğlu da, geçen yıl şehit olan oğlu Onur Sünüoğlu'nun mezarını özenle temizledikten sonra üzerinde fotoğrafı bulunan mezar taşına şehidin arkadaşlarının hediye ettiği askerlik künyesi ile tespihi astı. Abdülkadir Sünüoğlu, "Sözün bittiği yer. Bizim için bayram yok. Buraya gelip en azından yattığı yeri görüyoruz, onu seviyoruz. Tüm şehitlerimiz bizim evlatlarımız" dedi.

2011 yılında Siirt'te şehit olan Önder Turgay'ın ağabeyi Ercan Turgay da acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek, oğluna şehit kardeşinin adını verdiklerini, onun ismini yaşattıklarını anlattı.

Şehit annesi Elmas Elçi ise "O bizim ziyaretimize geleceğine biz her bayram onun ziyaretine geliyoruz" ifadelerini kullandı.

BAYRAM SAKİNLİĞİ

İzmir'in tatil yöreleri Çeşme, Foça, Dikili, Urla ve Seferihisar ilçelerinde yoğunluk yaşanırken, kent merkezi ise adeta boş kaldı. Kurban Bayramı tatilinde kent merkezinin en işlek cadde ve meydanlarındaki sakinlik dikkat çekti.

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilini değerlendiren İzmirlilerin çoğu tatile çıkınca, kentin en işlek caddeler ve meydanları neredeyse boş kaldı. Havadan görüntülerde Alsancak'taki Gündoğdu ve Cumhuriyet meydanlarının tamamen boş olduğu görüldü. İzmir Saat Kulesi'nin bulunduğu Konak Meydanı'nda da çok az sayıda kişi yer aldı. Kentin simge meydanında sadece kuş yemi satanlar ile kuşlar kaldı.

İzmirlilerin hafta içinde trafik çilesi yaşadığı işe gidiş gelişlerin saatlerce sürdüğü Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda ise belediye otobüsleri ve resmi araçların dışında taşıt olmaması dikkat çekti. Sahil kenarlarında ise tatile çıkmayıp, balık tutmayı tercih eden az sayıda vatandaş olduğu görüldü.

BERBERLERDE BAYRAM YOĞUNLUĞU

Kurban Bayramı'nın arifesinde berberlerde yoğunluk yaşanıyor. Berberler yoğunluğa yetişebilmek için sabaha kadar makas sallayacak.

Her bayram geleneksel hale gelen bayram tıraşı için bu bayramda da berberlerde arife günü yoğunluk yaşanıyor. Bayram öncesi müşterilerinin sayısının arttığını dile getiren berberler, gece geç saatlere kadar çalıştıklarını belirtiyor. Karabağlar'da berberlik yapan Lokman Sevinç, insanların bayram tıraşlarını genellikle son güne bıraktığını belirterek, "Bayramlarda genelde yoğun oluyoruz. Arife günleri yoğunluk artıyor. İnsanlar bayram tıraşını son güne bırakıyor. Bu gelenek haline gelmiş durumda. Bayram sabahına kadar çalışıyoruz" dedi.

İşlerinin yoğunluğu nedeniyle bayram tıraşını arife günü olduğunu söyleyen Mehmet Oygur, "İşimiz çok, bayram tıraşını bugüne bıraktık" dedi. Mahalle sakinlerinden Tekin Eskisarı da her bayram arife günü bayram tıraşı olduğunu dile getirerek, "Her bayram olduğu gibi bu bayramda da tıraşımızı arife günü oluyoruz. Bayram sabahı namazımıza temiz gidiyoruz. Müslümanlığımızın bir şartı" dedi.

KURBAN KESİM KURALLARINA UYMAYANLARA CEZA

İzmir genelinde 248 kurban kesim alanı belirlendi. Belirlenen kesim alanları dışında yapılan kurban kesimlerine idari para cezaları uygulanacak. Cezalar, niteliğine göre değişiyor. Örneğin, kurban kesiminde kurallara uymayan ve belirlenen alanların dışında kesim yaparak çevreyi kirletenlere tam 53 bin lira para cezası kesilecek.

İzmir'de kurban satış ve kesim yerleri daha önce belirlenmişti. Buna göre kent genelinde toplam 248 kurban kesim alanı bulunuyor. Bu alanların dışında ve belirlenen kurallara uyulmadan yapılan kesimlere, cezai yaptırımlar uygulanacak. Bu kapsamda, İzmir İl Müftüğü bünyesinde kriz masası kuruldu. Müftülük bünyesinde kurulan komisyonda İzmir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, belediyeler gibi tüm ilgili birimlerden birer peronel yer aldı. Kriz masasına, kaçak kurban kesimleri, kesim yapılırken uyulması gereken kuralların dışına çıkanlar ihbar edilecek. Kurallara uymayanlara ceza var. Cezaların oranı, yapılan kural dışı işleme göre değişiyor. Örneğin belirlenen alanda değil de bir parkta ya da sokak arasında kurban kesenlere, çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle 53 bin lira para cezası kesilebilecek. Umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 232 lira ceza kesilecek.

'KURALLARA UYUN CEZA KESMEYELİM'

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, kurban kesecek vatandaşlara, 'Kurallara uyun' çağrısında bulundu. Ceza kesmek istemediklerini ancak kural tanımayanlara karşı yaptırım uygulamak zorunda olduklarını söyleyen Varan, İzmir'de mobilize ekipler tarafından denetimlerin bayram süresince devam edeceğini kaydetti. İzmir İl Müftüğü'nde kurulan kriz masasına da en çok kaçak kurban kesimleri ile ilgili şikayetlerin yapıldığı öğrenildi. Belirlenen adreslerin dışında yapılan kesimlere, cezai işlem uygulanıyor. (DHA)

KEMERALTI ÇARŞISI'NDA BAYRAM YOĞUNLUĞU

İzmir'de vatandaşların en çok ilgi gösterdiği alışveriş alanlarından biri olan tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda Kurban Bayramı alışverişi dolayısıyla ekstra yoğunluk yaşanıyor. 

Vatandaşlar giysi, ayakkabı, hediyelik eşya, çikolata, şeker, lokum, kolonya, kahve ve kuruyemiş satışlarının yapıldığı çarşıya adeta akın etti. Dar alanların zaman zaman tıkandığı çarşıda vatandaşlar gıda alışverişi yaparken esnaf da indirimli fiyatlarla müşterinin dikkatini çekmeye çalışıyor. Esnaf yoğunluktan vatandaşlar ise bayramın son indiriminden memnun ellerinde dolu poşetlerle çarşıdan ayrılıyor.

Bayram hazırlığı için Kemeraltı Çarşısı'na gelen Kenan Budak, "Rahmetli annem babam için lokum alacağım. Mezarlıkta dağıtacağım. Fiyatlar da uygun. Bayramı İzmir'de geçireceğim." dedi. 

Kemeraltı Çarşısı'nda kuruyemiş dükkanı bulunan esnaf Oktay Söğüt, işlerinin yoğun olduğunu ve bundan memnun olduklarını belirterek, "İşimiz 12 ay iyi oluyor. Ama bayramda ekstra oluyor. Vatandaşlar bayram tatilinin sonlarına doğru şeker ve kolonyaya çok ağırlık veriyor. Pazarlık çok yapıyorlar. Biz 3 bayramdır aynı fiyatlarla çalışıyoruz." diye konuştu. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.