Dolar 32,5681
%0.09
Euro 35,0013
%0.5
Altın 2.429,550
%0.26
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli doktorlardan Bakan Müezzinoğlu'na açık mektup!

İzmirli doktorlardan Bakan Müezzinoğlu'na açık mektup!

İzmir'de, geçen 2 Aralık'tan beri özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle, muayene için ayırdıkları süreyi 10 dakikaya çıkarıp, daha az hasta bakarak seslerini duyurmaya çalışan Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi doktorları, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'na açık mektup gönderdi.

  • Ege Postası
  • 18.12.2015 - 15:41
Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar geçen 2 Aralık'tan beri özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi, üzerlerindeki performans odaklı baskının kaldırılması talebiyle, her bir hastayı muayene için ayırdıkları süreyi 10 dakikaya çıkarıp, daha az hasta bakarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Doktorlar son olarak Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'na bir mektupla seslendi. Mektupta, "Hastanemiz uzman hekimleri 2 Aralık'tan bu yana bir etkinlik yapıyorlar. Bunu 'eylem' olarak tanımlamadık, çünkü aslında yaptığımız ya da yapmaya çalıştığımız şey, 'anormal olan bir durumu normale çevirmekten' ibarettir" diyen hekimler, amaçlarının hastalara hak ettikleri muayene süresini ayırmak olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) her hastaya 20 dakika muayene süresi ayrılmasını önerdiğine dikkat çeken doktorlar şöyle devam etti:

"Biz ülkemizin koşullarını da göz önüne alarak bunu hiç olmazsa 10 dakika olarak uygulamaya başladık. Sağlık Bakanlığımız da herhalde böyle değerlendiriyor ki saat 09.00-16.00 arasında 10 dakikada bir randevu vermektedir. Yine özel tıp merkezleri ve hastanelerde de hekimlerin günlük muayene edebileceği hasta sayısı sınırlıdır. Bu uygulamamız inanın ki gerek hekimler ve gerekse de hastalarımızda ciddi bir memnuniyet yaratmıştır. Çünkü, siz de bir hekim olarak bilirsiniz, 3-5 dakikada bir kişinin muayene edilmesi mümkün değildir. Hastanın girmesi, oturması, şikayetlerini anlatması, anamnezinin hekim tarafından derinleştirilmesi, soyunması, muayene edilmesi, tetkiklerin istenmesi, bilgisayara işlenmesi ve tüm işlemlerin tamamlanması 3-5 dakikada olamaz. Aslında bizce, sizin de en üst yetkili makam olarak onaylayacağınız gibi, bu ciddi bir sağlık hakkı sorunudur ve hasta hakkı ihlalidir. Kısa sürede yapılan bu işlemlerde hastanın tatmin olması mümkün olmadığı gibi, hekimler de ciddi bir malpraktis tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu tehdit, hata yapmamak zorunda olan hekimi çok fazla tetkik istemeye ve belki de gereğinden çok ilaç kullanmaya itmektedir. Bu kötü uygulamanın da kötü bir sonucu vardır doğal olarak: Bu da sağlık harcamalarının inanılmaz boyutlara ulaşmasıdır. Bu harcamalar ülkemizin kaynaklarının boşa harcanmasına ve ülke dışına akmasına neden olmaktadır."

Hekimlerin, yıllardır uygulanan performans sistemi ile değersizleştirildikleri inancında oldukları dile getirilen mektupta şunlar dile getirildi:

"Hekimler ülkemizde en uzun eğitimi almakta ve çok özel ve nitelikli bir mesleki eğitim süreci yaşamaktadırlar. Ancak, buna karşılık çok düşük bir maaşa mahkum edilmişlerdir. Aynı derecedeki hakim, savcı ve üst düzey askeri personel herhangi bir 'performans' baskısı olmaksızın, çalışırken 7 bin-8 bin TL, emekliliklerinde ise 5 bin TL kadar bir maaş almaktadır. Sizin de çok yakından bildiğiniz gibi 35-40 yıllık bir hekim çalışırken 2 bin 500 TL, emekliliğinde ise 2000 TL dolayında bir maaş almaktadır. Bu uygulama tüm hekim camiasında büyük bir üzüntü ve tepkiye yol açmaktadır. Biz Alsancak Devlet Hastanesi hekimleri olarak hastamızı bir sayı ya da puan olarak görmek istemiyoruz. Emeğimize ve emeğimizin niteliğine uygun bir ücret almak ve hastalarımıza layık bir sağlık ortamının nasıl olacağını göstermek amacıyla etkinliğimize devam ediyoruz. Siz Sayın Sağlık Bakanı'mızı sorunlarımızı görmeye ve çözümler üretmeye çağırıyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.