Dolar 32,4444
%-0.13
Euro 34,7413
%-0.66
Altın 2.438,780
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tabip Odası’ndan şok iddia: Sağlık Bakanlığı verileri gerçeklerle örtüşmüyor

İzmir Tabip Odası’ndan şok iddia: Sağlık Bakanlığı verileri gerçeklerle örtüşmüyor

İzmir Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği’nin Türkiye genelinde başlattığı “Siz yönetemiyorsunuz, biz ölüyoruz” eylemlilik haftasına destek için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, sağlık çalışanlarının, yönetilemeyen salgın nedeniyle tükendiğinin altı çizilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalar hakkında da sert eleştirilerde bulunuldu. Toplantıda, pandemiyle mücadelede şeffaflığın öneminin altı çizilirken Sağlık Bakanlığı’nın her gün açıkladığı koronavirüs verilerinin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

  • Ege Postası
  • 17.09.2020 - 13:55

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türk Tabipler Birliği (TTB), geçtiğimiz hafta artan vakalar karşısında iktidarın işlevsiz politikalarına yönelik olarak “Siz yönetemiyorsunuz, biz ölüyoruz” eylemlilik haftasını duyurmuştu. İzmir Tabip Odası da bugün yaptığı basın açıklamasıyla eylemlilik haftasına resmen başladıklarını bildirdiler. Basın toplantısına 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen saygı duruşuyla başlandı. Saygı duruşunun ardından, basın açıklaması yapıldı. Toplantıya TTB Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel katıldı.  Toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün akşam pandemi süreciyle ilgili yaptığı açıklamalarına da değinerek çizilen “pembe tablo”nun gerçeklikle bağdaşmadığını söyledi.

Basın açıklamasının öncesinde kısa bir konuşma yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, sağlık çalışanları tarafından düzenlenen eylemlilik haftasının geçmişini ve nedenlerini açıkladı. Pandeminin Türkiye’de iyi yönetilemediğini belirten Dr. Çamlı,  “11 Mart sürecinde başlayan pandemi bütün dünyada etkinliğini devam ettiriyor. Bu sürecin başından itibaren sağlık çalışanları yaşamlarını riske sokarak sağlık hizmeti verme çabalarını sürdürüyorlar. Ancak karar alma süreçlerinde kendilerine söz hakkı tanınmayan sağlık çalışanlarının meslek örgütleri başta TTB bu konudaki uyarılarını paylaşmalarına rağmen sağlık otoriteleri tarafından muhatap kabul edilmediler. Sonuç olarak pandemi iyi yönetilemedi. Salgın kontrol altına alınamadı. Geldiğimiz süreçte vaka sayılarında azalma bir yana vaka ve ağır hasta sayılarında artış var. Özellikle sonbaharla birlikte bu artışın devam edeceği uzmanlar tarafından söyleniyor” dedi.

“GEÇİCİ KARARLARLA PANDEMİ KONTROL ALTINA ALINAMAZ”

Sağlık çalışanlarının futbolcular kadar önemsenmediğini söyleyen Dr. Çamlı, “Ama görüyoruz ki pandemi bütüncül olarak ele alan ve etkili sonuçlar verecek bir strateji yok. Günlük geçici kararlarla pandemiyi kontrol altına almak mümkün değil. Bugün 280 bini aşan bir andemi hastası belirtildi. 30 bini aşan sağlık çalışanı Covid hastası oldu. 80’i aşkın sağlık çalışılanı vefatı var. Sağlık çalışanları 10 kat daha büyük risk altında. Buna karın sağlık çalışanlarının korunması için efektif bir önlem alınmadı. Hijyen ekipmanları, koruyucu ekipmanlar tedarik edilmedi. Sağlık çalışanlarına hala düzenli Covid testi yapılmıyor. Futbolculara her maç öncesi yapılarken sağlıkçılara yapılmaması bizi üzüyor. Pandeminin yükselmesi sağlık çalışanlarını daha da yoruyor ve hala pandemi konusunda etkin tedbirlerin alınmaması onların motivasyonların tükenmesine yol açtı. Diyoruz ki yönetemiyorsunuz sağlık çalışanları tükeniyor. Eğer sağlık çakılanlarını koruyamazsak vatandaşları koruyamayız” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI VİRÜSÜ SOKAKTA KAPMADILAR”

Sağlık çalışanlarının haklarının en kısa sürede hak ettikleri şekilde verilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Çamlı, “Sağlık çalışanının korunması için en kısa sürede tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Sağlık çalışanları bu virüsü sokakta kapmadılar. Salgınla mücadele ederken bu virüsü kaptılar ve bu nedenle Covid’in meslek hastalığı olarak görülmemesi kabul edilemez. Her ne kadar sağlık çalışanlarını hakkı ödenemez derken sağlık çalışanlarının yan ödemlerinin tavdan yapılacağı söylenmiş fakat karşılığı alınamamıştır. Salgının artması ve vefatların artmasına tepki olarak 14-18 Eylül’ü “Siz yönetemiyorsunuz “ olarak düzenledi. Ve Türkiye genelinde çok büyük bir katılım sağlanan etkinliklerini hala devam ettiriyor.  Yarın saat 18.00’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde de bir basın açıklaması yapacağız” diyerek tüm halka destek çağrısında bulundu.

“SİYAH KURDELELER YÖNETEMEYENLERİN KARA YÜZÜDÜR”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, ‘TTB haindir, kapatılmalıdır’ söylemlerinin sorulması üzerine açıklama yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan, “Bu süreçte pandemi ve kaybettiğimiz sağlık çalışanlarıyla ilgili olarak acımızı, sağlıkla ilgili tedbirlerin bilimsel şekilde alınması yönündeki uyarılarımıza devam edeceğiz. Taktığımız siyah kurdeleler hem kaybettiğimiz canlarımız için yasımızın göstergesi hem de süreci yönetemeyenlerin kara yüzüdür” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “TTB haindir, kapatılması gerekiyor” söylemlerine sakin bir üslupla cevap veren Dr. Çamlı, “TTB’nin öncelikli görevleri toplum sağlığıdır. Toplum salığını ilgilendiren her konu bizim ilgi alanımızdır. Dolayısıyla bu süreçte pandemi ve sağlıkla ilgili tedbirlerin bilimsel şekilde alınması yönündeki uyarılarımıza devam edeceğiz. Taktığımız siyah kurdeleler hem kaybettiğimiz canlarımız için yasımızın göstergesi hem de süreci yönetemeyenlerin kara yüzüdür” dedi.

YENİ YOĞUN BAKIM ALANLARI AÇILMALI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada, İzmir’deki pandemi hastanelerinin yüzde 70 doluluk oranında olduğunu söylemiş ve daha öncesinde İzmir’deki doluluk oranının yüksek kabul edilmediğini söylemişti. Bakan’ın söylemlerini eleştiren Dr. Çamlı, “Konuya ilişkin yorumda bulunan Pandemi yüzde 70 doluluk oranıyla yüksek kabul edilmiyorsa ne zaman edilece? Şu anda pandemi için ayrılan yatak sayıları neredeyse dolmuş durumda. Kapasite daha fazla olabilir yeni yerler açılabilir, yeni yataklar eklenebilir ama pandemi için öngördükleri servisler şu anda dolmak üzere ya da dolmuş durumda. O yüzden yeni yoğun bakım alanlarının açılması gerekiyor” diye konuştu.

“TURKUAZ TABLO BİZİM İÇİN KIRMIZI TABLODUR”

İzmir Tabip Odası üyeleri, geçtiğimiz haftalarda HDP’li milletvekili, turkuaz tablonun toplumda infial yarattığı gerekçesiyle artık gösterilmemesi gerektiğini söylemlerinin şeffaflıkla uyuşmadığının altını çizerek, “Pandemi mücadelesinde ve başarıya ulaşmada en önemli şeylerden biri sürecin şeffaf yönetilmesidir. Bu nedenle sürecin her anının kamuoyuyla ve konunun muhataplarıyla paylaşılması önemlidir. Tabi bu verilerin doğru olması önemlidir. Bu tablo bize Sağlık Bakanlığı’nın salgın bakışını gösteriyor. O tablo bizim için en başından beri kırmızı tablo. Tablo ve veriler elbette ki verilmeli. Ama önemli olan doğru verilerin verilmesi. Dönem dönem bizim elimize ulaşan verilerle Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin birbiriyle uyuşmadığını gördük. İzmir’de günlük ortalama 450-550 pozitif vaka bildiriliyor. Akşam bin 500’lerde vaka tablosu açıklanıyor. Bunun 1/3’ünün salgında ilk 10 il arasında görülmeyen İzmir’den olması garip geliyor” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİDE BAŞARIYA ULAŞACAĞINI SÖYLEMEK ZOR”

Bakan Koca’nın salgında son birkaç kritik ay açıklamasının da gerçeklerle bağdaşmadığını söyleyen Dr. Çamlı, “Biz yönetemiyorsunuz diyoruz. Örneğin 1 Haziran’da veriler pandeminin söndüğünü söylemezken bir açılım süreci başlatıldı. O zaman da bunu şuandaki sağlık otoritesi başlattı. Bir süre sonra pandeminin sonlanacağını söylediler. Ama bugün vakaların artığını ve pandeminin önlenemediğini gördük. Vakalar ve ölümler artarken nasıl kritik son aylardayız denilebiliyor anlayamıyoruz. Sadece İzmir’de bir ayda yüzde 50’lik vaka artışı varken iki ayda ne değiştirmeyi düşünüyor Sağlık Bakanlığ? Bir takım etkinlikleri yasaklarken AVM’ler, kafeler, eğlence merkezi açıkken, düğünleri bir saatle sınırlandırırken, pnömoni vakalarını eve gönderirken bu salgını kontrol altına alamazsınız. Böyle bir tablo varken iki ay sonra pandemide başarıya ulaşılacağını söylemek çok zor. 31 Ağustos’ta okullar açılacak dendi ama vaka sayıları artından 21 Eylül’e aldılar. Şu anki vakalar o dönemkinden daha çok. Bu koşullarda okullar nasıl açılacak” diyerek Bakan’ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.