Dolar 32,5069
%-0.1
Euro 34,9379
%0.31
Altın 2.434,940
%0.49
Bist-100 9.800,00
%0.81

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir merkezli 'Paralel Yapı' operasyonu; 36 gözaltı

İzmir merkezli 'Paralel Yapı' operasyonu; 36 gözaltı

'Paralel yapı' iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında İzmir merkezli düzenlenen operasyonda hakkında yakalama kararı bulunan avukat, akademisyen ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 57 kişiden 36'sı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Vakıflar Bölge Müdürü K.İ. de var. İzmir merkezli 'Paralel Yapı' operasyonu

  • Ege Postası
  • 18.12.2015 - 10:12
İzmir Emniyet Müdürlüğü haklarında gözaltı kararı verilen, esnaf ve çeşitli meslek gruplarından Gülen Cemaati'ne mensup 57 kişi için operasyon başlattı. Bu kişilerden 36'sı gözaltına alınırken, diğerlerinin yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Haklarında gözaltı kararı bulunan ve Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen bazı kişilerin yurt dışına kaçtığı ileri sürüldü.

Operasyonun, İzmir'de temmuzda düzenlenen operasyonun devamı niteliğinde olduğu, ele geçirilen 15 yıllık arşivdeki makbuzların incelenmesi sonucu "himmet" adı altında örgüte yüklü miktarda para yardımı yapan, yardım toplayan ve ticari işlemleri organize ettikleri belirlenen şüpheliler hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi.



23 KİŞİ ARANIYOR

İzmir merkezli olarak yapılan ve 36 kişinin gözaltına alındığı 'parelel yapı' operasyonunda 21 kişinin de arandığı bildirildi. Şüpheliler arasında İzmir Vakıflar Bölge Müdürü K.İ., bir öğretim üyesi, 3 avukat ve işadamlarının da bulunduğu belirtildi.

MAKBUZ İNCELEMELERİNDEN YOLA ÇIKILMIŞ
İzmir merkezli olarak Malatya, İstanbul, Eskişehir, Muğla, Antalya'da, 57 kişiye yönelik olarak yapılan ve 36 kişinin gözaltına alındığı 'parelel yapı' operasyonunu sürüyor. Operasyonun, İzmir'de geçen temmuz ayında yine 'paralel devlet yapılanması'na yönelik düzenlenen operasyonun devamı niteliğinde olduğu ve o zaman gözaltına alınıp tutuklanan muhasebeci Ö.K.'dan ele geçirilen, 15 yıllık makbuz ve ajandaların incelenmesi sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda yapıldığı öğrenildi. Yakalama kararı verilen bu 57 kişi dışında 1 şüphelinin daha bulunduğu, ancak sağlık sorunları nedeniyle hakkında gözaltına kararı verilmediği, ikmalen işlem yapılacağı belirtildi.

GÖZALTINDA AVUKAT VE İŞADAMLARI VAR
Gözaltına alınanlar arasında İzmir Vakıflar Bölge Müdürü K.İ., geçen temmuz ayında 'Paralel yapı' iddialarına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlardan bazılarının avukatı olan, Aktif Eğitimciler Sendikası'nın da avukatı İ.Ç., kanser hastası olan avukat H.T., 7 Haziran Genel Seçimleri'nde AK Parti İzmir 2'nci Bölge'den milletvekili aday adayı olan avukat M.G., bir giyim firmasının eski sahibi Ç.G., İzmir'de Bayraklı Belediye Başkanlığı için 2009 yerel seçimlerinde AK Parti'den aday gösterilen işadamı S.S.G., işadamı M.B.S., işadamı M.K., Erguvan Derneği yöneticisi A.K. de bulunuyor. Haklarında yakalama kararı çıkarılanlar arasında ise Şifa Hastanesi'nin eski başhekimi M.A. ile diğer şüpheliler Ş.N.U. ve F.O.'nun da yer aldığı öğrenildi.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürü K.İ.'nin vakıf gayrimenkullerini örgüte usulsüz kullandırdığı suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlardan sanayici işadamı M.K.'nin yakınları ise İzmir'de yaşadıklarını, firmanın Manisa'da bulunduğunu, geçmiş yıllarda bir kez kurban bağışı yaptıklarını, bunun dışında hiçbir yapıyla bağlantılarının bulunmadığını söyledi.


İzmir merkezli 'Paralel Devlet Yapılanması' iddialarına yönelik sabah saatlerinde başlatılan operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkartılan 57 kişiden yakalananların sayısı 36'ya yükseldi. Şüphelilerden İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün Çankaya ve Bozyaka'daki binalarında tutulduğu belirtildi. 35 şüphelinin İzmir'de olduğu, il dışında yakalanan 1 şüphelinin ise sağlık raporu alındıktan sonra kente getirilmek üzere yola çıkarıldığı öğrenildi. 


BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, operasyonun 'FETÖ/PDY' (Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) olarak adlandırılan terör örgütüne mensup olduğu iddia edilen kişilere yönelik olarak yapıldığı belirtildi. Yapılan toplantılarda, örgüt adına himmet, infak, burs, bağış, kurban ve benzeri adlar altında, katılanlardan ikna yada tehdit ve şantaj yoluyla para topladıkları, bu paraları örgüte aktararak ekonomik kaynak sağladıkları iddiaları ve bu yönde ciddi bulguların bulunması üzerine daha önce Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca başlatılan ve halihazırda devam eden soruşturma kapsamında düzenlendiği bildirildi.

Açıklamada, "Toplanan deliller doğrultusunda, haklarında yeterli şüpheye ulaşılan, aralarında iş adamları, avukatlar ve bir bürokratın da bulunduğu 57 kişiye yönelik olarak 18 Aralık 2015 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş, 39 kişiye ait 40 adreste arama ve el koyma işlemi yapılmıştır. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir" denildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.