Dolar 32,5485
%0.01
Euro 34,8593
%-0.02
Altın 2.430,150
%0
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in kurtuluş gururu! 350 metrelik Türk Bayrağı caddelere sığmadı

İzmir'in kurtuluş gururu! 350 metrelik Türk Bayrağı caddelere sığmadı

9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılı coşkusu Basmane Karakolu’nun önünden Lozan Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı. Pandemi koşulları gözetilerek yapılan yürüyüşte Basmane’den Lozan’a kadar 350 metrelik Türk bayrağı taşındı. Bayrağı büyükşehir zabıtası ve personeli taşıdı. Yol boyunca İzmirliler Bayrak kortejine yoğun sevgi gösterilerinde bulundu. Daha sonra resmi törenler için Cumhuriyet Meydanı'na geçildi. Törende konuşan Başkan Soyer, 9 Eylül’ün sadece bir kurtuluş günü değil, dünyanın kaderini değiştirecek bir umudun başlangıcı olduğunu ifade etti.

  • Ege Postası
  • 09.09.2020 - 10:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Evlerinize ve iş yerlerinize bayraklarınızı asın" diyerek büyük bir coşkuyla kutlanmasını istediği, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun ve zaferin simgesi 9 Eylül’ün 98. yılı coşkulu kutlamalarla başladı. 

İzmir Marşı, 10. Yıl Marşı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe, çevredekiler de alkışlarla destek verdi. 

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekillerinden Mahir Polat, Atila Sertel, Murat Bakan, Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve İzmir halkı katıldı. Kortej, bando ve marşlar eşiliğinde Basmane Karakolu’nun önünden kurtuluş kutlamalarının ilk adımını attı. 350 metrelik Türk bayrağının taşındığı 9 Eylül yürüyüşü Lozan Meydanı’nda son buldu. 

İzmir'in kurtuluşunun 98. yıldönümü etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle devam etti. Türk Yıldızları ve Solotürk, tören boyunca selamlama uçuşu yaptı.

9 Eylül etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki resmi törenle devam etti. Törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekillerinden Kani Beko, Atila Sertel, Sevda Erdan Kılıç, Özcan Purçu, Murat Bakan, Bedri Serter, MHP İzmir Milletvekilleri Tamer Osmanağaoğlu ile Hasan Kalyoncu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir milletvekillerinden Mahmut Atilla Kaya, Necip Nasır, Cemal Bekle, İzmir'deki üniversitelerin rektörleri, siyaset ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. 

SÖMÜRGECİ ANLAYIŞA KARŞI HALKLARIN UMUDU

Törende konuşma yapan Başkan Soyer, 9 Eylül’ün sadece bir kurtuluş günü değil, dünyanın kaderini değiştirecek bir umudun başlangıcı olduğunu ifade ederek, “Bugün, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu ve cumhuriyetimize giden yolun taşlarının döşenmeye başladığı gündür. Bugün 26 Ağustos 1922 sabahı Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruzun 9 Eylül 1922’de İzmir’de zaferle neticelendiği, kurtuluş mücadelesini kazanıp işgale son verdiğimiz günün adıdır. Dünya haklarına örnek olmuş bir bağımsızlık mücadelesi ve özgürlük hikayesinin ilk cümleleri 98 yıl önce burada İzmir’de yazıldı. Şüphesiz her ülkenin tarihinde zaferler ve kahramanlık destanlar vardır. Elbette her toplum bunlarla haklı bir övünç aşar. Ancak bize kahramanlarımızın bıraktığı destan tüm insanlık için bir övünç meselesidir. Çünkü tüm dünyaya gözdağı veren emperyalist güçlerin yenilmez olmadığının birlik içinde ve inanç dolu bir toplumun karşısında nasıl çaresiz kaldığının kanıtıdır 9 Eylül. Bugün coşkuyla kutladığımız 9 Eylül bu nedenle sadece bir kentin düşman işgalinden kurtuluşunun günü olmadı. Aynı zamanda topyekun bir mücadeleyle sömürgeci anlayışlara karşı tüm halklar için umudun var olduğun gösterdi. İzmir’in kurtuluşuyla başlayan mücadele Orta Doğu’dan Afrika’ya, Afrika’dan Asya’ya kadar dünya halkları için esaretten bağımsızlığa karanlıktan aydınlığa çıkışın ilham kaynağı oldu. 9 Eylül ruhu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ekonomi ve siyasette onurlu bir var oluş mücadelesiyle dünya sahnesine çıkan Türkiye Cumhuriyeti’nin aya sesi oldu. Bize İzmir’i miras bırakan aziz kahramanlarımız bağımsız ve onurlu bir ülke olmanın, millet olarak ayakta kalmanın mümkün oluğunu gösterdi. İzmir’in cumhuriyeti ve temsil ettiği değerleri bu adar sahiplenmesi 9 Eylül ruhuyla ilgilidir. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de İzmir bu anlamlı günü aynı ruh ve heyecanla kutlamaya devam edecektir. İzmir’in kurtuluşunun 98. Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve her türlü zorluğa rağmen insanlık tarihinin en büyük direnişini gerçekleştirenleri, aziz atalarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor, onların azim ve kararlılığının hepimize ilham kaynağı olmasını diliyorum” dedi.

İZMİR HÜKÜMET KONAĞI’NA BAYRAK ÇEKİLDİ

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından İzmir Valiliği önündeki törene geçildi. Burada da 98 yıl önce ilk birliklerin İzmir’e girişi canlandırıldı. İzmir Valiliği'nde Türk bayrağının göndere çekildiği anlar, herkesi yeniden duygulandırdı. Ardından birlik komutanı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'e Türk bayrağı verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de birlik komutanına plaket verdi.

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Namık Kemal Çalışkan da Anıtkabir Komutanlığı'ndan aldığı bayrağı Vali Köşger'e verdi. Soyer'e de şehitliklerden alınan topraklar verildi. Tören, bu görüntülerle sona erdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.