Dolar 32,3469
%0.3
Euro 35,1453
%0.07
Altın 2.301,620
%1.06
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in dört bir yanı RES'lerle çevriliyor...

İzmir'in dört bir yanı RES'lerle çevriliyor...

Bayındır, Kemalpaşa ve Torbalı arasında kurulacak Yander A.Ş.’ye ait Mersinli Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay çıktı.  İzmir'in dört bir yanı RES'lerle çevriliyor...

  • Ege Postası
  • 05.05.2016 - 10:35

22 türbinden oluşan Yander A.Ş’ye ait proje kapsamında başlatılan ÇED süreci sonunda hazırlanan rapor İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulundu. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de 3 Mayıs’ta yaptığı duyuruda raporun yeterli bulunduğunu ve nihai kabul edildiğini belirterek, 10 gün boyunca İl Müdürlüğü ve Bakanlık’ta görüşe açıldığını belirtti.

‘ÇED SÜRECİ OLMAYAN RES’E İZİN VERİLMEMİŞTİ
Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa ilçe sınırlarının kesiştiği Mersinli Mahallesi, Çardaklıtepe, Kartaltepe, Karlıktepe ve Akçamtepe mevkilerinde oluşturulacak 55 MW kurulu güce sahip Mersinli RES projesiyle ilgili 2012 yılında “ÇED gerekli değildir” şeklinde karar verilmiş, Bayındır’ın Mersinli Mahallesi’nde faaliyet gösteren Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği öncülüğünde başlatılan hukuk mücadelesi sonucunda 2014 yılında İzmir 1. Bölge İdare Mahkemesi’nce iptal edilmişti. Bu karar sonrası 9 Temmuz 2015 tarihinde başlatılan ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından dosya geçtiğimiz Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmuştu.

Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’nin RES projesine karşı başlattığı ‘Köyümüzde RES istemiyoruz’ başlığıyla change.org üzerinde açılan kampanyaya 4 bin 460 kullanıcı imza vermişti.

OVACIK’TA SESSİZ BEKLEYİŞ
Öte yanan Küçük Menderes havzasında ilk olarak Tire’de faaliyete geçen Ödemiş RES için kapasite artışı kararı alındı. Kapasite artışı için 7 rüzgar türbininin daha Tire sırtlarında kurulması planlanıyor. Geçtiğimiz yıl Ödemiş-Aydın sınırında Ovacık Yaylası’nda kurulan Ova RES’in henüz faaliyete alınmadığı gözleniyor. (İHA)

ÇEŞME KENT KONSEYİ RES'LERE TEPKİ MİTİNGİ YAPACAK

İzmir'in Çeşme ilçesi'nde yaşam alanlarında yapılan ve yapılmak istenen rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı Çeşme Kent Konseyi tarafından 29 Mayıs Pazar günü miting yapılması kararı alındı. 

Çeşme Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nun aldığı kararın ardından Çeşme Belediye Meclis Salonu'nda, bazı siyasi parti temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman'ın başkanlığında yapılan toplantıya CHP ve MHP Çeşme ilçe teşkilatı yönetim kurulu üyeleri, CHP Çeşme Kadın Kolları Başkanı Gülseli Saatli, CHP'li Çeşme Belediye Meclis Üyeleri Nurcan Albayrak ve Güneş Barbaros, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Gürültüyle Mücadele ve Çevre Koruma Başkanı Olcay Cengiz Turan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Hamide Bal, Eğitim-Sen Çeşme Temsilcisi Kenan Işık, Çeşme Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (ÇEŞKA) ve Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, Germiyan Slow Food Girişimi Sözcüsü Engin Önen, Yarımada Ortak Yaşam Derneği temsilcisi Alev Çağlar, Farhrettin Paşa Mahallesi Muhtarı Rasim Özgül, Musalla Mahallesi Muhtarı Önder Soma ve vatandaşlar katıldı.

'ÇEŞME'NİN ÜÇTE BİRİ RES'LERİN İSTİLASI ALTINDA'

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman şunları söyledi:

"Çeşme'de, her taraftan mantar gibi RES çıkıyor. Maalesef Çeşme'nin üçte biri RES'lerin istilası altında. Her zaman söyledik RES'lere değil, yaşam alanlarımız içinde bulunmalarına karşıyız.  29 Mayıs Pazar günü, Çeşme Cumhuriyet Meydanı'nda, sizlerin de görüşlerini alarak, büyük bir miting düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu mitingde, bir konserin yanı sıra yerel ürünlerimizi de ikram etmeyi tasarlıyoruz. 15.00- 20.00 saatleri arasında, herkese açık, herkesin gelebileceği, belirli mesajların verildiği bir miting olmasını istiyoruz. İzmir ve yarımadadaki Kent Konseyleri de destek verecekler ama asıl sizin desteğinize ihtiyacımız var."

'ESNAFIN DA SORUNLARI VAR'

Toplantıda söz alan Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü de, Çeşme'de sadece RES sorunu olmadığını belirterek, esnafın da çok sayıda sıkıntısı olduğunu, bunların da dile getirilmesini istedi. Köfüncü şöyle konuştu:

"Çeşme'ye katkı koyacak her şeye oda olarak varız. Ama ben teşkilatımın saygınlığını isterim. RES tabi ki çok büyük bir sorun. Ama kesilen ağaçları da görmemiz gerekir. Mahalle aralarına açılan zincir marketleri de görelim. Biz bunları bu tür platformlarda söyleyeceğiz. Kent Konseyi'ne her şekilde desteğiz. 29 Mayıs'ta yapılacak mitingle RES'lerin önüne geçebilir miyiz yoksa siyasiler bu işin başına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na mı gitmel? Bunun tartışılmasından yanayım."  

MİTİNGE KOCAOĞLU DA DAVET EDİLECEK

Toplantıya katılanların görüşlerini bildirmelerinin ardından, Praksis Müzik Grubu ve Tolga Çandar'ın konserinin de yer alacağı mitinge CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da davet edilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda miting için el ilanları ve afişlerin bastırılmasına da karar verilirken, sosyal medyada etkinlik duyurusu yapılması ve imza kampanyası düzenlenmesi görüşleri öne çıktı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.