Dolar 32,4444
%-0.13
Euro 34,7413
%-0.66
Altın 2.438,780
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in çöpü için flaş karar

İzmir'in çöpü için flaş karar

Karşıyaka Yamanlar’da hayata geçirilmesi planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili yargı çıkmazı devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden flaş bir karar geldi. Çiğli Harmandalı’da yer alan mevcut çöp depolama alanı 2019 yılının sonuna kadar kullanılmaya devam edecek. Yamanlar projesi seçimden sonraya

  • Ege Postası
  • 13.12.2016 - 15:06

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de halkı isyanın eşiğine getiren ve bölgedeki vatandaşların yol kapatma dahil çeşitli eylemlerle tepki gösterdiği Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi ile üç yıl daha yola devam kararı aldı. Çevrede yaşayan vatandaşların saatli bombaya benzettiği ve yarattığı çevre kirliliği sebebiyle büyük tartışmaya yol açan tesisle ilgili olarak yeni hizmet alım ihalesine çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılının başına kadar vahşi depolama yapılan mevcut alanda çöpleri toplamaya devam edecek.

ÇÖPLER 3 YIL DAHA ÇİĞLİ’YE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki evsel ve sanayi atıkları depolamak amacıyla faydalandığı Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı Ekim 2019'a kadar kullanılmaya devam edecek. Tesisin kullanımıyla ilgili kritik bir karar alan Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’deki mevcut alanda 2020 yılının başına kadar üç yıl daha çöp depolamak amacı ile hizmet alım ihalesine çıkacak. Özellikle İzmir’de artan nüfus ve kapasite artışı nedeniyle metropol alan sınırlarında bulunan tek yasal evsel katı atık düzenli depolama alanı olan ve 1992 yılında hizmete açılan Harmandalı’daki alanın yetersiz kalması nedeniyle yeni ve modern tesisi için Karşıyaka Yamanlar Dağı eteklerini adres seçen belediye, kent genelinde toplanan çöplerin depolanması işini önümüzdeki 30 aylık süre zarfında yine Çiğli’deki söz konusu bölgede sürdürmeye devam edecek.

YARGI ÇIKMAZI YÜZÜNDEN ERTELENMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sonrasında ÇED süreci için gerekli tüm onayları aldığı ve ihale hazırlıklarına başladığı Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi için geri sayım yaz aylarında başlarken, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı davalarda yargıdan şok etkisi yaratan bir karar gelmişti. Vatandaşların itirazlarını haklı gören mahkeme tesis için seçilen Yamanlar Dağı eteklerindeki alan için vize vermezken, Büyükşehir Belediyesi konuyu temyize taşımıştı. Tesisle ilgili çıkmaz devam ederken, yargıdan gelecek nihai kararla sürecin netlik kazanması bekleniyor.  

YAMANLAR İÇİN BEKLERKEN ÇİĞLİ’YE SÜRE UZATIMI

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2003, 2006 ve 2007 yıllarında üç ayrı rapor hazırlanan ve bölgedeki mevcut çöp alanının kaldırılması yönünde uyarıda bulunduğu tesisle ilgili olarak Çiğli halkı ilçedeki çöpün kalkması için 12 bin imza toplamıştı. Önceki sene Harmandalı'daki tepkisini yol kapatma eylemleriyle dile getiren Çiğli halkı konuyla ilgili şikayetlerini Ankara'ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşımıştı. Diğer yandan, Karşıyaka’da kurulacak yeni tesisle ilgili ÇED süreci yargıda kilitlenirken, Türkiye’nin ilk düzenli katı atık alanı olma özelliğine sahip 900 dönümlük alana sahip Harmandalı’daki mevcut tesisle ilgili son olarak patlama riski taşıdığına yönelik iddialar kamuoyuna yansımıştı. Halen günde 3 bin 800 ton atık kabulü yapılan Harmandalı’ndaki vahşi depolama alanının 620 dönümünde evsel ve endüstriyel nitelikli katı atıklarla birlikte arıtma çamurları depolanıyor. Ayrıca, mevcut çöp tesisini kaldırmak ve alanı rehabilite ederek yeşil alana dönüştürmek için bir başka önemli proje hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar’daki tesisin hizmete açılmasıyla birlikte 25 yıldır kullanılan Harmandalı’nda da ayrıca rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışması yapmayı planlıyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.