Dolar 32,4448
%0.39
Euro 35,1039
%0.11
Altın 2.324,340
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir için marul alarmı! Acilen temizlenmesi lazım, yoksa...

İzmir için marul alarmı! Acilen temizlenmesi lazım, yoksa...

İzmir Körfezi'nin özellikle Karşıyaka kıyılarında denizin yüzeyini kaplayan, uzmanların 'deniz marulu' diye adlandırdığı yeşil örtüdeki beyazlaşma için açıklama geldi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, yüzeyi kaplayan yeşilliğin beyazlaşmasının deniz marulu içindeki canlıların ölmeye başlamasından kaynaklandığını belirterek, temizliği kısa sürede tamamlanmaması durumunda bunun hem kötü kokuya hem de deniz altındaki canlıların ölümüne neden olacağına dikkat çekti. Acilen temizlenmesi lazım, yoksa...

  • Ege Postası
  • 07.11.2018 - 14:20

İzmir Körfezi'nin Karşıyaka Bostanlı sahilinde deniz yüzeyi, dün yosun görünümlü yeşilliklerle kaplandı. Sahilde yürüyenler, su üstündeki yeşil örtüyü görünce şaşkınlık yaşadı, bazıları ise endişeye kapıldı. Deniz yüzeyinin futbol sahasını anımsattığı yeşil örtünün bugün beyazlaşmaya başladığı görüldü. Örtünün, deniz marulu olduğu açıklandı.

UZAKDOĞU'DA YİYORLAR

Kozmetik sanayinin önemli bir hammaddesi olan ve Uzakdoğu'da da yemeklerde kullanılan deniz maruluna besince yüksek değerdeki atıkların neden olduğu ifade edildi. Deniz marulunun temizlenmesi için belediye ekipleri hem denizde, hem de kıyıda çalışmalarına bugün de devam etti.

ÇOK KÖTÜ KOKU OLABİLİR

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, deniz marulundaki canlıların ölmeye başlamasıyla yeşil örtünün beyazlaştığını, bunların kısa sürede temizlenmemesi durumunda hem kötü kokuya, hem de deniz altındaki canlıların ölümüne neden olacağını söyledi. Prof. Dr. Sunlu, şöyle konuştu:

DENİZİ DE KİRLETECEK

"Biz deniz kirliliğinde buna aşırı alg çoğalması, bir tür biyolojik kirlenme diyoruz. Bunun iki sebebi var. Çevresel faktörler, yani su sıcaklığı, güneş ışıkları su içerisinde bitki besini olarak adlandırdığımız azotlu fosforlu bileşenlerinden oluşuyor. Bu tür olaylara zaman zaman şahit oluyoruz. İnsan sağlığına doğrudan bir etkisi yok. Görsel bir kirlenme var. Ancak akşam saatlerinde bitkiler fotosentez yaptıkları için su içerisindeki oksijeni bitiriyorlar. Bu da dipte yaşayan canlılar için su ürünlerine doğrudan oksijenin gitmesini engelliyor. Bu durum olumsuzluk yaratır. Marulların yüzeyinin beyazlaşması, bitkilerin ölmeye başladığını gösteriyor. Bitkiyi bölgeden uzaklaştıramazsak çürüyüp dibe çökecek, su kalitesini bozacak."
Bölgeye akan 99 dere ve kanalda da temizlik çalışmalarının sürdürdüğü bildirildi. (DHA)

İlgili Haber

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.