Dolar 32,3251
%0.23
Euro 35,0329
%-0.25
Altın 2.282,690
%0.23
Bist-100 8,97
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Devrim Şehitlerini andı!

İzmir Devrim Şehitlerini andı!

Menemen’de 86 yıl önce meydana gelen ayaklanmada hayatlarını kaybeden devrim şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile arkadaşları, Yıldıztepe’de düzenlenen törenle anıldı. Yıldıztepe Şehitliği'nde iki tören yapıldı

  • Ege Postası
  • 23.12.2016 - 11:58

İzmir'in Menemen İlçesi'nde 86 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Yıldıztepe'deki şehitlikte, bu yıl iki törenle anıldı. İzmir Valiliği'nin, OHAL uygulamasını gerekçe göstererek aldığı kararla, protokolün katıldığı resmi törene vatandaşlar alınmadı. Resmi törenin resmi tören bittikten sonra ikinci tören için tren garında toplanan vatandaşlar Yıldıztepe Şehitliği'ne yürüdü, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye slogan atarak uygulamaya tepki gösterdi.

CHP liderinden Asteğmen Kubilay mesajı

Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı anma programı, bu yıl farklı uygulandı. Yıldıztepe Şehitliği'nde ilk önce resmi anma töreni yapıldı. Buna vatandaşlar valilik kararı doğrultusunda katılamadı. Saat 09.00'da başlayan resmi törende Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Kaymakam Gülihsan Yiğit, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Kubilay'ın torunu Kemal Kubilay, eşi Bircan Kubilay ile aile üyeleri Hüseyin Kubilay, Nihat Kubilay, Orkun Kubilay, CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Baro Başkanı Aydın Özcan ile bazı ilçe belediye başkanları hazır bulundu. Anıta çelenk bırakılmasıyla başlayan törende Kubilay için tören mangasında saygı atışı gerçekleştirildi. 

TSK ADINA ÜSTEĞMEN ÜNER KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Vali Erol Ayyıldız'ın mesajlarının okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına Topçu Üsteğmen Alkan Üner konuşma yaptı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın mesajını okuyarak konuşmasına başlayan Üsteğmen Alkan Üner, şunları söyledi:

"Zaferle sonuçlanan milli mücadeleden, yorgun, yoksul ancak gururla çıkmış Türk ulusu, bir yandan uygarlık yolunda büyük adımlar atarken, öte yandan Atatürk devrimlerinden rahatsızlık duyan ve Cumhuriyetin temel niteliklerini içine sindiremeyen çeşitli gruplar ve düşünceler ile de mücadele etmiştir. İrtica daima aydınlık geleceğimizin en büyük düşmanı olagelmiştir. Gençliğimizin bu güçler tarafından ele geçirilmesinin ülkemizin geleceğini de kararttığını unutmayınız. Bunu önlemenin ve gençliğimize gelecekte kendilerini bekleyen tehlikeleri anlatabilmenin önemli bir yolu, Şehit Kubilay'ın şahsında simgeleşen bu başkaldırıyı ve sonuçlarını gençlerimizin hafızalarında sürekli canlı tutmaktır. Devrim şehidi Kubilay, Cumhuriyeti ve Mustafa Kemal'i korumak için boynunu vermiş, fakat boyun eğmemiştir. Kubilay olmak, vatanseverliktir. Atatürk ilke ve devrimlerinden ödün vermemektir. Kubilay olmak karanlıklar yerine aydınlığın, dogmalar yerine bilimselliği ve akılcılığı seçmektir. Kubilay olmak dini ve dini duyguların sömürülmesi değil, dini duyguların özgürce yaşanması, yaşatılmasıdır." 

Menemen Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri Ayhan Emre Korkut ve Eray Küçük'ün Kubilay şiirlerini okumasından sonra, Kaymakam Gülihsan Yiğit anıt defterini imzaladı, Kubilay'dan alınan gücün 15 Temmuz'da kendisini ortaya koyduğunu vurguladı. Protokol üyeleri, daha sonra Şehit Kubilay'ın aile üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra şehitlikteki mezarlara karanfil bıraktı. 

İKİNCİ ANMAYI HALK YAPTI

Yaklaşık 45 dakika süren resmi anmanın ardından bu kez vatandaşlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Özcan Purçu, Mustafa Balbay, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in yanı sıra çok sayıda ilçe belediye başkanının da katılımıyla ikinci anma töreni yapıldı.

Menemen Tren Garı'nda toplanan yaklaşık 1500 kişi ellerinde bayraklarla 1 kilometre uzaklıktaki Yıldıztepe Şehitliği'ne yürüyüşe geçti. Saat 10.00'da başlayan yürüyüşe, başta Atatürkçü Düşünce Derneği olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve çeşitli sendikaların üyeleri büyük ilgi gösterdi. 

Ellerinde Türk bayrağı, Atatürk ve şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı. Şehitlikte sesli yayına izin verilmediği için anıt önünde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuyan vatandaşlar, bu yıl yapılan ikili anma töreni uygulamasına tepki gösterdi. Vatandaşlar şehitliği ziyaretlerinden sonra ayrıldı. 

Menemen Belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin'in törenden sonra yaptığı değerlendirmede, "Herkesin burada yapmak istendiğini iyi düşünmesi lazım. Ders çıkarması lazım" dedi.

Geçen yıl yapılan anma programında, resmi törenden önce Menemen Tren Garı'ndan Yıldıztepe Şehitliği arasındaki yolda, 'Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü'ne katılan halk, ardından resmi törene katılmıştı.

KİTAP FUARI AÇILDI
İzmir'in Menemen İlçesi'nde 86 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay için düzenlenen anma töreninin ardından, vatandaşlarla birlikte Kitap Fuarı'nın açılış kurdelesi kesildi. 117 yayınevinin yer aldığı, 1 Ocak'a kadar 80 kadar yazarın katılacağı Kitap Fuarı'na ilgi gösteren vatandaşlara; Menemen Belediyesi'nin açtığı stantta 'Ata'ya Saygı Takvimi' adı verilen 2017 takvimi, kitap ayracı ve çocuklar için kağıt kumbaralar hediye edildi.

PANEL DÜZENLENDİ
Kubilay'ı anma etkinlikleri kapsamında, bu yıl da Menemen Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şubesi işbirliğinde panel düzenlendi. Gölpark Menemen'de, Şehit Ömer Halisdemir Spor Salonu'ndaki panel öncesinde, Menemen Belediyesi'nin bu yıl 7'ncisini düzenlediği Kubilay'a Mektup Yarışması'nda dereceye giren ortaokul ve lise öğrencilerine ödül verildi. Ödüle layık görülen mektupların okunmasının ardından ortaokul kategorisinde birinci olan Miyase İnceer Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Petek Canturap, ikinci Cumhuriyet Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Fatma Şimşek ve üçüncü Emiralem Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Mustafa Enez Baykal, ödüllerini ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan'ın elinden aldı.

Lise kategorisinde birinci olan Menemen Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Hatun Nurefşan Ünal, ikinci Tuğba Özbek Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Zilan Alkış ve üçüncü Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Nisa Nur Hardal'a ise ödüllerini CHP'li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin takdim etti. 

ADD Genel Sekreteri Öner Tanık'ın moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan oldu. Çölaşan, Cumhuriyetin ilelebet yaşatılması için mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Tarih nehirdir akar, o nehrin içinde ders alınacak duraksamalar vardır ama nehir hep akar. Hiç tarihte nehrin geriye döndüğünü gören olmamıştır. Cumhuriyet pek çok badire atlamıştır, keşke atlatmasaydı. Ama 93. yılında yine Cumhuriyetin başında yaşadığımız ve Cumhuriyetin maharetle yok ettiği ilk 15 yılda yapabildiği, başarabildiği bir noktaya ve getirdiği o noktadan tekrar geriye ilk başladığımız noktalara doğru bizi tarih getirdi. Ama o nehir akacaktır, bunlar adacıklar üzerinde duraksamalardır. Bu duraksamaları da iyi değerlendirmemiz ve nehrin akışını hızlandırarak zaman kaybetmeden Cumhuriyeti ilelebet yaşatacak bir yapıya da biran önce kavuşturmalıyız. Bu mücadelenin içinde sonuç alana kadar da olmalıyız" dedi. 

İzmir Baro Başkanı Av. Aydın Özcan ise konuşmasında çok zor bir coğrafyada yaşadığımıza dikkat çekerek, "Emperyalist güçler, bu ülke üzerinde her türlü oyunu oynuyorlar. Biz de seyrediyoruz. Artık kendimize gelmenin zamanı gelmiştir" dedi. 

Etkinliğin sonunda Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, panelistler ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve ADD Genel Sekreteri Öner Tanık'a günün anısına Menemen'e özgü toprak vazo ile Kubilay Olayı tarihi kitabını hediye etti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.