Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'den Cerattepe'ye selam

İzmir'den Cerattepe'ye selam

EGE Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 9'uncu Kurultayı, İzmir Tepekule Kongre Merkezi'nde yapıldı.

  • Ege Postası
  • 29.02.2016 - 16:34
Turgutlu, Dikili, Bergama, Urla, Didim, Foça, Aliağa gibi yerlerden çevre örgütlerinin temsilci ve üyelerinin de katıldığı kurultayda, ilk olarak gönderilen mesajlar okundu. Daha sonra gazeteci yazar Özer Akdemir tarafından hazırlanan ve çeşitli bölgelerde çevre sorunları yaşamış kadınların anlattıklarını konu alan 'Hayat seçkisi' adlı belgesel gösterim izlendi. Ardından Hasankeyf mücadelesinde son gelişmeler, savaş ve ekoloji konusuna ilişkin görüşlerini almak üzere Batman Ekoloji Meclisi'nden Dr. Öner Öztürk ile internet üzerinden canlı bağlantı kuruldu. 

CARATTEPE KONUŞULDU
2015-2016 yılı çalışma döneminin değerlendirilmesinin ardından söz alan EGEÇEP Dönem eş Sözcüsü Gazeteci-Yazar Özer Akdemir, Artvin Carettepe'de yaşananlar üzerine bir konuşma yaptı. Akdemir, "Carettepe'de altın madenine karşı 25 yıldır yapılan bir mücadele var. Oradaki arkadaşlarımızın direnişini kendi direnişimiz olarak gördük. Bu kurultaydan değerli mücadelelerini selamlıyoruz" dedi. Akdemir Bergama'da yaşanan çevre mücadelesini de anımsatarak, o gün orada yapılan oyunların, Artvin'de de yapıldığını ileri sürdü. Akdemir, "Yıllar önce Bergama'da yapılan Alman Vakıfları ve dış güçler karalaması bugün Artvin'de sürdürülüyor. Artvin'e atılmak istenilen çamur, Artvin'li temiz yürekli insanların yanına bile yaklaşamaz" dedi.

Ardından söz alan İzmir çevre avukatlarından Arif Ali Cangı, Öztürk'ün konuşmasına değinerek, "Öner arkadaşımız konuşmasında 'Bir gün barış olursa Hasankeyf kurtulur' dedi. Bu önemli bir söz. Aslında Türkiye'de ki barış mücadelesini, yaşamı savunma ve ekoloji mücadelesinden ayırmamız mümkün değil. Türkiye'de ki demokrasi mücadelesini de ekoloji mücadelesinden ayırmamız mümkün değil" dedi.

BERGAMA'DA YARGI KARARI OKUNDU
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin, Yerlitahtacı'da açmak istediği altın madeni ocağına karşı İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi açtıkları davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini duyurdu. Şirketin kayyuma devredildiğini de hatırlatan Engel, bölgede altın madeni çalışmalarının hızlandığını da sözlerine ekledi. Kurultay'da bir bilim kurulu oluşturulması, Karaburun RES çalıştayı, Ilısu Barajının Hasankeyf ve ekoloji üzerindeki etkilerinin konuşulduğu panel düzenlenmesi, Aliağa bölgesinde kömürlü termik santrallerin yarattığı çevresel sorunların tartışıldığı eylem ve etkinlikler gibi bir dizi somut kararın alındı. 

MÜZİK DİNLETİSİYLE SONA ERDİ
Daha sonra çeşitli ilçelerden gelen EGEÇEP bileşenleri tek tek söz alarak, çevrelerinde gelişen çevre olaylarını anlatarak, karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Didim Çevre Platformu, Yarımada Ortak Yaşam Platformu ve Emekli Sen Konak Şubesi yeni EGEÇEP bileşenleri oldu. Kurultay yeni bileşenlerin kabulü ve yeni yürütme kurulunun belirlenmesi ardından Ozan Toprak Dede'nin müzik dinletisi ile sona erdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.