Dolar 32,5050
%-0.13
Euro 34,7748
%-0.26
Altın 2.426,300
%-0.16
Bist-100 9.682,00
%0.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de tarihi ayıp ortadan kalktı

İzmir'de tarihi ayıp ortadan kalktı

İzmir'de tarihi eve otoparkçıların tabela çakması ülke gündemine taşınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü jet operasyonla tabelaları söktürdü. Kültür Bakanlığı'ndan jet operasyon

  • Ege Postası
  • 29.08.2016 - 16:28

İzmir'de Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım'ın nikahını kıyan Yunan işgaline karşı mücadele veren Müftü Rahmetullah Efendi'nin 93 yıl önce yaşadığı tarihi eve otoparkçıların yer ve yön tabelaları asmasını ülke gündemine taşıyan DHA'nın haberi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tabelaları söktürdü.

İzmir'de tarihi eve tabela çaktılar

Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım'ın nikahını kıyan Yunan işgaline karşı mücadele veren, mitinglerde yaptığı konuşmalarda İzmir ve çevresinde etkili olan milli mücadeleye ruh veren biri olarak bilinen Müftü Rahmetullah Efendi'nin Konak'ta 93 yıl önce yaşadığı tarihi evin otoparkçıların hedefi olmasını, tescilli binanın duvarlarına otopark reklamı ve yön tabelaları asılmasını DHA'nın Türkiye gündemine getirmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü harekete geçti.

Müdür Cemil Karabayram görevlilerle ile birlikte bizzat evin bulunduğu adrese giderek, tabelayı çakan otopark işletmecilerine tabelalarını indirtti. Röleve ve Anıtlar Müdürü Yüksek Mimar Cemil Karabayram, "Eski İzmir Müftüsü Hoca Rahmetullah Efendi Yunan işgaline karşı savaşmış, Ata'mız ve eşinin nikahını kıymış önemli bir şahsiyettir. Onun geride bıraktığı anıları korumak bizlerin görevi. Mülk sahibini arayarak tabelaları indirmesi konusunda uyardık kendisi olumlu yaklaştı ve tabelaları hemen indirtti. Kendisine bakanlığımızın tarihi yapılarla ilgili hibesi olduğunu bu amaçla bina restorasyonu için başvurabileceğini de ilettik. Kültür Bakanlığı olarak bu tür tarihi yapıların korunması için büyük çaba harcıyoruz" dedi.

"İSMİ YAŞATILMALI"

İzmir'de Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım'ın nikahını kıyan Yunan işgaline karşı mücadele veren Müftü Rahmetullah Efendi'nin 93 yıl önce yaşadığı tarihi evin otoparkçıların yer ve yön tabelaları asmasına, bir tepki de tarihçilerden geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, Müftü Rahmetullah Efendi'nin İzmir için çok önemli ancak gizli kalmış bir tarihi değer olduğunu anlattı. Müftünün, Hasan Tahsin kadar İzmir'in bir değeri olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, “Kentin kurtuluş mücadelesinde büyük hizmetler vermiştir. Tarihi değeri bilinmeyen isimlerden birisidir. Hak ettiği değeri görememiştir. Bu nedenle geride kalan tarihi değerdeki evinin otoparkçıların istilasına uğraması acı verici. Oysa Kurtuluş Savaşı'ndan, İzmir'in kurtuluşundan izler taşıyan bir tarihi yapıt o ev. Ben Valilikten ve belediyeden Rahmetullah Efendi'ye sahip çıkılmasını istiyorum. Mezarı bile bakımsızlık içerisinde. En azından isminin bir kamu kurumunda ya da sokakta yaşatılması lazım. Böylelikle en azından İzmirliler, tarihi değerdeki ismi öğrenebilecektir" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.