Dolar 32,3736
%0.17
Euro 34,9717
%-0.27
Altın 2.326,080
%0.24
Bist-100 9,07
%-0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de suya zam

İzmir'de suya zam

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı altıncı birleşimi Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Meclis oturumunda üç ilçenin bütçesi oy birliğiyle kabul edilirken, hemen ardından İZSU Genel Kurulu’na geçildi. İZSU Genel Kurulu’nda ise komisyonlardan gelen 2020 su tarifelerine yapılacak zam kararlaştırıldı. 2020 yılında su tarifelerine yüzde 15 zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. Öte yandan İZSU’nun bütçesi 3 Milyar TL olarak belirlendi. Su zammı 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak. Mecliste oy çokluğuyla kabul edildi

  • Ege Postası
  • 25.11.2019 - 18:17

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Başkan Tunç Soyer “Bu gün son derece anlamalı bir gün. Kadına karşı şiddetin önlenmesiyle ilgili BM kararının yıl dönümü, hem meclisimizdeki tüm kadın arkadaşlarımızı kutluyorum, öğretmen eşi olan ve öğretmen olan tüm üyelerimizin öğretmenler gününü de kutluyorum. İzmir Belediyesi’nin kuruluş tarihi 25 Kasım 1868, 152 yılımızı da kutluyorum. Görev yapmışı bütün başkanlarımızı ve vefat eden başkanlarımız ve meclis üyelerimizi anıyoruz” diyerek meclis oturumunu açtı. 

Toplantıda Buca, Kiraz ve Aliağa Belediyesi’nin 2020 bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar oybirliğiyle kabul nedeniyle Meclis’e ve üyelere teşekkür etti. 

Geçtiğimiz meclis toplantılarında AK Partili üyelerle CHP’li üyeler arasındaki ‘İzmir evi’  tartışmaları Başkan Tunç Soyer’e hatırlatan AK Partili Hakan Yıldız, Brüksel, Paris ve Shangay’a İzmir evlerinin açılıp açılmayacağını sordu. Başkan Tunç Soyer,  “Merak etmeyen çalışmamız devam ediyor. Yurt dışındaki ofislerle ilgili çalışmamız devam ediyor. Kararlıyız açacağız’ yanıtını verdi.

‘İZMİR HER GÜN DÜNYA KENTİ OLMAYA DAHA FAZLA YAKLAŞIYOR’

AK Partili üyelerin yurt dışı seyahatlerle ilgili olarak sıkça kullanılan ‘Marka kent’ tanımının açıklanmasını istedi.

Konuya açıklık getiren Başkan Soyer “Burada kast edilen şey dünya kenti olmaktır. Kentler marka kenti olmak için dünya kenti olmaya çalışacaklar. Eğer bir kent dünya kenti değilse marka değildir. Marka kentinden anlaşılan şey dünya kenti  olmaktır. İzmir dünya kenti olmaya yakışan bir kent. İzmir’in kabuklarını kırıp dünyayla buluşması için çalışmıyorsak dünya kenti olamaz. Bunun için uluslararası platformlarda kentinizi anlatmanız gerekir kentin cazibesini güzelliklerini tanıtması gerekir. Bu sadece turizmcilerin görevi değildir bunu en çok belediye başkanları yapar. Kent diplomasi diye bir şey doğru. Kentlerin aralarında ittifak kuruduğu birbirleriyle rekabet ettiği bir başka dünyadan bahsediyoruz. Onun için İzmir uluslararası platformda çok daha fazla yer alacak. İzmir çok daha fazla dışardan misafir davet edecek, dışarıya İzmirli gönderecek. İzmir her gün dünya kenti olmaya daha fazla yaklaşıyor” dedi. 

İZSU’YA 3 MİLYARLIK BÜTÇE

Meclis birleşiminin sona ermesinden hemen sonra İZSU Genel Kurulu’na geçildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 mali yılı bütçesi ve performans progrumamı görüşüldü.  İZSU’nun 2020 mali yılı bütçesi 2 milyar 989 milyon 481 bin TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi.  Kurulda, bütçenin yaklaşık 1 milyar 200 milyon liralık bölümünün yatırımlara harcanması kararlaştırıldı.

EN BÜYÜK PAY İÇME SUYUNA

İZSU’nun 2020 yılı bütçesinde aslan payı içme suyu çalışmalarına ayrıldı. İzmir, sağlıklı ve sürekli suya erişimin sağlanması için önümüzdeki yıl 670 milyon liranın üzerinde harcama yapacak. Atık su yönetimi kapsamındaki faaliyetler içinse bütçeden 623 milyon TL kullanılacak. Yağmur suyu ve kanalizasyon sisteminin ayrıştırılması faaliyetlerine yaklaşık 67 milyon lira ayıran İZSU Genel Müdürlüğü, sel ve taşkınları önlemek amacıyla da gerekli yatırımları hayata geçirecek.

SUYA YÜZDE 15 ZAM

İZSU Genel Kurulu’nda Plan ve Büçte Komisyonu’ndan  komisyonlardan gelen rapor doğrultusunda  2020 su tarifelerine yapılacak zam kararlaştırıldı. 2020 yılında su tarifelerine yaklaşık yüzde 15 zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir’de 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak yeni kademeli tarifeye göre konutlarda kullanılan 0-13 m³ arasındaki tüketimlerde suyun metreküp fiyatı 4,33 TL yerine 4,98 TL olacak. 14-20 m³ arasındaki tüketimlerde 4,69 TL yerine 5,39 TL; 21 m³ ve üzerindeki tüketimlerde ise 9,65 TL yerine 11,10 TL ödenecek. Konut dışı kademesiz tarife ise 11,06 TL’den 12,72 TL’ye yükseltilecek.

ÖZUSLU: ‘YÜZDE 15’LİK BİR ARTIŞIN KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNU BELİRTMEK İSTERİM’

İZSU’nun 2020 mali yılı bütçesi ve performans programını Meclis’e anlatan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu “2020-2024 dönemi stratejik planıyla uyumlu hazırlanan görüşeceğimiz 2020 mali yılı performans programı stratejik plan ve bütçe arasındaki köprü olup hazırlanan 2020 mali yılı performans programı ile 4 ayrı stratejik alanda 69 faaliyet ve proje için belirlenmiş 200 performans göstergesi ile hizmet vermeye devam edecektir. İZSU Genel Müdürlüğünün 2019 ve 2020 yılı mali bütçesi karşılaştırıldığında 2019 gelir bütçesi 1 milyar 704 milyon gerçekleşme oranı yüzde 78 olup, 2020 mali yılı bütçesi yüzde 11 artış ile 1 milyar 890 milyon olarak tahmin edilmiştir. 2019 yılı gider bütçesi 2 milyar 469 milyon gerçekleşme oranıyla yüzde 61 olup, 2020 mali yılı gider bütçesi yüzde 21 artış ile 2 milyar 989 milyon olarak tahmin edilmiş. Gider bütçesi yüzde 44 mal ve hizmet oranlarını yüzde 40 sermaye giderlerini kapsıyor. 2021 yılı tarife değerlendirmesi yapılırken 2018 eylül ve 2019 eylül ayı toplam maliyet verileri mukayese edilmiş ve enerji giderlerinde yüzde 46, kimyasal mal ve diğer mal malzeme alımlarında yüzde 28 artış gerçekleştiği görülmüştür ülkemizde. Girdilerin doğal olarak maliyetleri etkileyeceğimden hiç kimsenin şüphesi olmaması gerekir. Bu kapsamda işletme maliyetlerimizi karşılamak üzere 2020 mali yılında su ve atık su fiyatlarında artış yapılması zaruriyeti doğmuştur. 2020 mali yılı ocak ayında yüzde 15 artış bu bütçede öngörülmüştür. Hazinenin yüzde 20 ile borçlandığı ülkemizde, doğal olarak yüzde 15’lik bir artışında kabul edilebilir olduğunu belirtmek isterim” dedi.

‘İZMİR’DE YERİN ALTI YERİN ÜSTÜNDEN DAHA GECEKONDU’

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2020 mali yılı bütçesi ve performans programı hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzmir için hayati bir önem sahip bir kurumun bütçe ve performans görüşmelerini yapıyoruz. Biz burada İZSU’nun bütçeye bağlı olarak önümüzdeki yıl neler yapacağını değerlendiriyoruz. İZSU İzmir için gerçekten hayati önem sahip bir kuruluş, çünkü suyla ilgileniyor. Dolayısıyla önce önümüze tabloyu koymamız gerekiyor. İZSU’nun faaliyetleri içeresinde olan ve sorun oluşturan konuları öncelikle değerlendirmemiz lazım. İZSU Genel Müdürlüğü’nün geçmişten bu yana İzmirlilerin beklentilerini ne oranda karşıladığını ve yaptığı faaliyetlerde nelerin eksik olduğuna bakmalıyız. Bütçeye sadece salt mali anlamda bakarsak gerçek fotoğrafa odaklanamayız. Klasik bir bütçe değerlendirmesi bize doğru sonuçları vermez. İZSU’nun misyonun bakmalıyız; diyor ki İZSU İzmir’e içme ve atık su hizmetlerini ekonomik, verimli, adil, bir şekilde hizmet diyor. Yani, İZSU İzmirli hemşehrilerimizin suya uzlaşımını en kolay şekilde sağlanmalı Peki İZSU bu vizyonu tam manasıyla yerine getirebiliyor m? İzmir’de, yağmur suyu ve kanalizasyon su problemi, içme suyu,  koku problemi, alt yapı sorunu, kanalizasyon sorunu var dedik biz muhalefetiz diye kızılıyor. Ama bundan 8 ay önce Sayın Soyer adaylık döneminde bu problemleri dile getirmiş. Şehirdeki koku problemini gidereceğiz, yağmur suyu İzmir’de sorun olmaktan tamamen çıkacak, körfez temizlenecek, çeşmeden içme suyu olacak demişti.  Ama İZSU o günden bugüne gerekli çalışmaları yapmadınız.  İyi belediyeciler yerin altına yatırım yapar. Yerin üzerindekiler rahat etsin diyeAltayapıyla ilgili tek bir şey söyleyeceğim. Hani İzmir’in gecekondu problemi var diyoruz ya; İzmir’de yerin altı yerin üstünden daha gecekondu” dedi.

‘BU BÜTÇEYLE ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

“Önümüzde bir bütçe var ama İzmir’in su sorunları ne oranda gidereceğiz” diyen AK Partili Hızal “Biz 5 yıllık stratejik planın geçmesi için oy birliğiyle geçmesini sağladık. Az önce  sayın başkan dünya kenti olmalıyız dedi. Hedefimiz bu ama Sayın Başkan 8 ay önce bu sorunları dile getirdi ve hala sorunların devem ettiğini kendisi de görüyordur diye düşünüyorum. 8 aylık süre içerisinde bu kadar ciddi yapısal sorunların ortadan kaldırılmasını elbette beklemiyoruz ama iki kriterimiz var. Biri Başkan Soyer’in performansı ve öteki bütçe İZSU performansı. Yani, yaptıklarımız yapacaklarımız teminatı yapmadıklarımız yapamayacaklarımızın teminatıdır. Biz bütçenizi  harcamalar yerine  yatırım için saydığımız sorunların giderilmesi için harcayın diyoruz gelir bütçesinin neredeyse yüzde 50’ne denk gelecek finansal borçlanma olacak gibi gözüküyor. Maalesef  bu borçlanma yatırımlara değil harcamalara gidecek, bu bizi üzüyor. 2 milyar 988 milyon 481 TL gider varken 1 milyar 890 milyon 474 TL  gelir var yani, 1 milyar 100 milyonluk  gelir gider farkı yani açığı söz konusu. Doğru yatırımlar yapmak için İZSU Bütçesinin en az yüzce 60’nı yatırma ayırmasını beklerdik. Detaya girdiğinizde bunun yüzde 40 seviyesinin altında kaldığını görüyoruz. İZSU Yatırımcı bir kuruluş olması gerekirken, bu büçteyle alt yapı sorunlarını çözmesi mümkün değil. İZSU daha etkin bir kurumsal yapı için, 380 milyon TL bütçe ayırmışken, yeni içme suyu kaynaklarını bulmak için 13 milyon TL ayırmıştır. Kuruma ait malvarlıkları için 130 milyon TL bütçe ayıran İZSU, sel ve taşkın felaketleri için 38 milyon ayırmıştır. İdarenin koruma ve güvenliği için 100 milyon tl ayıran İZSU, körfezdeki su kalitesini arttırmak için 20 milyon tl, yine yağmur suyu ve kanalizasyon kanalları için 48 milyon TL ayrılmış. Seferihisar’ın Akarca Sahili’nin mavi bayrağı İZSU’nun arıtma tesisi yüzünden indirildi. Kırsal alandaki derelerin arıtmalarındaki yetersizlik ortada” dedi.

‘YÜZDE 15 ZAM YAPMAMANIZ İÇEN YATIRIM BEKLİYORUZ’
Bir taraftan marka kent olacağız, turist sayısını arttıracağız diyoruz ama Seferihisar’ın Akarca sahili denize kirli su deşarj tesisi nedeniyle mavi bayrağı indiriliyor” diyen Hızal  “Tarım diyeceğiz ama köylerimizde derelerin alt yapı yetersizliğinden dolayı tarlaların kirlenmesine neden oluyoruz. Biz performans ve bütçe taslağını yetersiz buluyoruz.  Son olarak 2020 yılbaşı itibariyle suya yüzde 15 zam söz konusu. Biz siyasetçiler dürüs olmalıyız. 31 Mart sonrası göreve geliyorsunuz  İzmirliye şirin görünmek adına yüzde 7 indirim yapıyorsunuz şimdi ise yüzde 15 zam yapıyorsunuz. Biz sizden yüzde 7 indirim istemiyoruz, yüzde 15 zam yapmamanız için yatırım bekliyoruz. İzmir’deki yağmur suyu ve atık suyu ayırımı hala yüzde 10 seviyesinde bu performans ve bütçeyle 85 yıl sonra anca düzelebilecek. Biz kacak ve kayıp suyun engellenmesini istiyoruz. Biz yüzülebilir körfez istiyoruz. Evet doğa kendi kendini yeniliyor ama buna yardımcı olacak olan bizleriz. İZSU böyle giderse Körfez’de 3 değil, 13 yıl sonra dahi yüzemeyiz. Tüm bu gerekçelerle biz AK Parti Grubu olarak biz bu tasarıya olumsuz yönde oy kulanacağız” dedi.



‘ORAYA DA GİDECEĞİZ ORAYA DA GİDECEĞİZ’

Son olarak konuşan Başkan Tunç Soyer “Güzel uzun bir maratondu, yaklaşık 4 buçuk saat sürdü. Çok değerli bilgiler geldi. Tire’deki ikinci kuyu için ihaleye çıkılacak. Çok verimli bir tartışmaydı. Hepimiz çok şey öğrendik. Bütün meclis üyelerimizin İZSU bütçesine çalıştığını gördüm. Bundan çok memnun olduğumu ve gurur duyduğumu belirtmek istiyorum Bu hem demokrasinin güzelliğini gösteriyor hem de farklı fikirlerle iş yapmanın renkliliğini gösteriyor.  Gönül isterdi ki oy birliğiyle çıksın. Ama çıkmassa da canları sağ olsun. Benim  vaadlerimden bahsedildi. Bu vaatlerimin hepsinin arkasındayım. Bunların hepsini tek tek gerçekleştireceğiz. Sadece yağmur suyuyla ilgili biz 373 km yağmur suyu kanalı yapacağız. Bu sadece Körfez’i yüzelebilir hale getirmek için yapılacak en kritik 373 km olacak. Tam ayrışma için 4360 km gerekiyor. Bu için 7 milyarlılak bütçe ile 15 yıl içinde yapmayı planlıyoruz.620 milyon lira bedelle yaptığımız yağmur suyu kanallarımız ve arıtma tesislerimiz gerçekten Türkiye’nin en iyisi, bu benim yurt dışında da iftiharla dile getirdiğim bir konu. Bizim 66 arıtma tesisimizin İzmir’de arıttığı su miktarı yüzde 97 ve Türkiye’de lideriz. Yerin altı yerin üstünden daha çok gecekondu eleştirisini haksız bulduğumu söylemek istiyorum. Son olarak 1.1 milyar lira açık var dendi. Ozan Bey çok güzel söyledi. Biz ne şirketiz ne de vatandaş müşteri.  Bir yandan Körfez’i yüzülür hale getireceğiz, bir yandan da vatandaşa daha az ödeteceğiz. Bizim mücadelemiz bu dur. Biz vatandaşı müşteri olarak görmüyoruz. ‘Barcelona’ya gideceğinize Kiraz’ın köylerine gitseydiniz’ dedi. Seçimden sonra ilk iş Kiraz’ın Dokuzlar köyü’ne gittim. Ben bu memleketin, İzmir’i kast ediyorum, her yere gitmek için seyyar makam yaptım. Bu seyyar makamı bütün dünyaya anlatıyoruz herkes de hayran hayran bakıyor. Oraya da gideceğiz oraya da gideceğiz. Bu durum yurt dışındaki temsileyitimizi engellemeyeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.