Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de korkutan depremler; Uzmanlardan flaş açıklama

İzmir’de korkutan depremler; Uzmanlardan flaş açıklama

İzmir Körfezi'nde Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ardından 3.9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi. İzmirliler güne deprem paniğiyle başlarken, ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bağımsız bir deprem mi, Midilli sarsıntısında etkili olan kol üzerinde mi meydana geldi, araştıracağız" dedi. Diğer taraftan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Uzunada ile Foça arasındaki İzmir dış körfezi içindeki denizaltı fayının kırılmasıyla gerçekleştiğini belirterek, depremin büyüklüğünün 4.8, derinliğinin ise 11 kilometre olduğunu ifade etti. İzmir'de korkutan sarsıntılar

  • Ege Postası
  • 25.12.2017 - 08:28

EGEPOSTASI/DHA- Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü depremin bugün saat 08.13'te yerin 16.98 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi. Deprem İzmir'de kısa süreli paniğe neden oldu.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi de, (USGS) İzmir’de meydana gelen depremin 4.6 büyüklüğünde olduğunu ve 10 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı.

Deprem, İzmir, Manisa ve çevre il, ilçelerde hissedildi.

İKİNCİ DEPREM

4.8 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 08.30'da da yine aynı yerde, 3.9 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. İkinci deprem de kentte hafif şidette hissedildi.

AFAD, depremin merkez üssünün İzmir'in Foça ilçesine 8.33 kilometre, İzmir'e ise, 41.48 kilometre uzaklıkta, yerin 11.76 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi. Korkuya neden olan deprem, ilk belirlemelere göre herhangi bir hasara yol açmadı.

FOÇALILAR ÇOK KORKTU

İzmir Körfezi'nde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem, merkez üssüne yakın olan İzmir’in Foça ilçesinde şiddetli hissedildi. Foçalılar sarsıntının etkisiyle panik yaşadı. Birçok kişi deprem sırasında evlerinden dışarı çıktı. Ancak, ilçede can ve mal kaybı olmadı. Depremin hemen ardından ilçeyi dolaştıklarını belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "Sarsıntı ilçemizde çok güçlü hissedildi. Birçok vatandaşımız iş ve okula gittikleri için uyanıktı. Bu nedenle hissedenlerin sayısı da çok fazlaydı. Herkes panik halinde evlerinden çıktı. Ancak, hiçbir yaralanma, can kaybı ya da binalarımızda hasar meydana gelmedi. Ben ve çalışma arkadaşlarımın tespit ettiğimiz bir hasarlı bina yok. Henüz bize yapılan bir başvuru da yok" dedi.

MİDİLLİ DEPREMİNİN UZANTISI MI ARAŞTIRILACAK

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de, saat 08.13'te meydana gelen ve merkez üssü İzmir Körfezi olan Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğündeki depremin, 4.8 büyüklüğünde bu sarsıntının bağımsız bir deprem mi yoksa Midili depreminin etkili olan Anadolu'ya uzanan kolu üzerinde mi olduğunu araştıracaklarını söyledi.

Prof. Dr. Ercan, "Deprem 08.13'te, yerin 16.8 kilometre derinliğinde oldu. Depremin  olduğu tam nokta İzmir Körfezi'nin içi, uzun adanın hemen kuzeyinde Foça, Karaburun, Gediz Çatalağzı üçgeni içinde oldu. Deprem en güçlü olarak Foça ve mahallesi Bağarası, Menemen ve İzmir'in Karşıyaka,  Alaybey, Bayraklı ve Urla ilçesi kesimlerinde güçlü olarak hissedildi. Deprem dalgaları yaklaşık süresi 17 saniye sürdü. İzmir'deki evlerde hissedilir düzeyde salınma gelişti. Bu depremin işleyişi üzerinde bilgimiz yok. 4.8 büyüklüğünde bu sarsıntının bağımsız bir deprem mi yoksa Midili depreminin etkili olan Anadolu'ya uzanan kolu üzerinde mi olduğunu araştıracağız. Deprem yıkıcı olmamıştır ancak Gediz Çatalağzı'nın olduğu yerde eski taş evlerde baca yıkılması gibi basit zararlar oluşturmuş olabilir" dedi.

PROF. DR. SÖZBİLİR O RAPORDA SÖYLEMİŞTİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Uzunada ile Foça arasındaki İzmir dış körfezi içindeki denizaltı fayının kırılmasıyla gerçekleştiğini belirterek, depremin büyüklüğünün 4.8, derinliğinin ise 11 kilometre olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sözbilir, "Bu bölgede Foça ile Karaburun Yarımadası arasında dış körfezi sınırlayan KKB- GGD uzanımlı denizaltı faylarının etkinliği söz konusu. Son bir yıl içinde meydana gelen Ayvacık- Midilli depremleri ile Manisa- Bodrum- Muğla depremleri arasında kalan bölgede oluşan gerilim farkı nedeniyle bu depremlerin olabileceği düşünülmekte" dedi.

Depremin olduğu yeri kendi hazırladığı sismotektonik haritada gösteren Prof. Dr. Sözbilir, depremin mavi yıldız işaretinin olduğu yerde gerçekleştiğini belirterek, haziran ayında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki Midilli depremi raporunda gerilim farkını gidermek için bu bölgede deprem olması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.