Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de İstanbul Sözleşmesi eyleminde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

İzmir'de İstanbul Sözleşmesi eyleminde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

İzmir Alsancak'ta kadın örgütlerinin çağrısıyla toplanan grup, İstanbul Sözleşmesi'ne desteklemek ve kadın cinayetlerine tepki göstermek için eylem yaptı. İstanbul Sözleşmesi için yapılan eyleme polis müdahale etti. Basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruptan 17 kişi gözaltına alındı. Gece geç saatlerde gözaltına alınan 17 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

  • Ege Postası
  • 05.08.2020 - 20:07

Kadınlar bugün Türkiye'nin dört bir yanında İstanbul Sözleşmesi'ni savunmak için sokaklara çıktı.

İzmir'deki bazı kadın örgütlerinin üyeleri, kadınlara yönelik şiddet ve cinayetleri protesto etmek amacıyla Konak ilçesindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya geldi.

Ellerinde döviz ve pankartlarla toplanan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ni desteklemek ve kadın cinayetlerine tepki göstermek için eylem yaptı. 

İzmir Kadın Platformu’nun, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına ilişkin Alsancak semtinde bulunan ÖSYM önünden başlatacağı yürüyüşü polis engelledi.

Engellemelere tepki gösteren kadınlara polis müdahale ederken, 17 eylemci gözaltına alındı.  

Öte yandan eylemciler gözaltına alınanlar bırakılana kadar oturma eylemi yapma kararı aldı.

HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Kadınlar bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kadınlar adına ortak açıklamayı Şengül ve Hülya Ulaşoğlu okudu.

Temmuz ayında 3 anne-kız, toplamda 36 kadının öldürüldüğünü hatırlatılarak, "İstanbul Sözleşmenin mecliste imzalandığı gün şiddeti önleme, şiddete maruz kalanları koruma, failleri gerektiği şekilde cezalandırma sözünü yerine getirmekten vazgeçeceğini ilan edenler, bu cinayetlerin suç ortağıdır, her gün uğradığımız şiddetin failidir" dendi. 

"İstanbul Sözleşmesi, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, bir insanın cinsiyeti üzerinden şiddete maruz bırakılmasının önlenmesi, şiddete uğrayanların korunması ve şiddet faillerinin gerektiği şekilde cezalandırılması için somut hukuki ve toplumsal adımları tanımlayan, devlete açık ve net yükümlülükler getiren uluslararası bir metindir" diyen kadınlar sözleşmenin öngördüğü bütünsel politikayı oluşturan ana temanın hayatın tüm alanlarında kadın erkek eşitliğini sağlamak olduğunu söyledi.

İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini bir partinin yönetim kurulunda karar altına almak isteyenlere karşı her alanda bir araya geldiklerini ifade eden kadınlar, "Mücadelemizin geri dönüşü yok. Sadece sözleşmenin iptali gündeminin ortadan kalkmasını değil, sözleşmenin devleti yapmakla yükümlü kıldığı tüm koruma, önleme, tazminat, çevirmen desteği, eşitlik politikaları geliştirme ve uygulama sorumluluklarının da hemen yerine getirilmesini istiyoruz. Kadınların mücadelesi engellenemez. Biz kadınlar bu haklarımızın gereğinin yerine getirilmesi için yan yana durmaya, hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu

Türkiye’nin dört bir yanında eş zamanlı olarak sokaklara çıkan kadınlar “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” sloganlarıyla İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara cevap verdi. “Devlet kadınlardan korksun”, “Kadın dayanışması yaşatır”, “Kadın cinayetlerine acil önlem”, “6284 ve İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Koruma aklama failleri yargıla”, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Aile değiliz kadınız, isyandayız” sloganları eşliğinde, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı olan kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini hep bir ağızdan haykırdı ve “Burada” dedi. 

GÖZLATINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Gece geç saatlerde gözaltına alınan 17 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.