Dolar 32,3747
%0.18
Euro 35,0654
%0
Altın 2.325,990
%0.24
Bist-100 9,11
%0.34

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de inadına İmam Hatip!

İzmir'de inadına İmam Hatip!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Üçkuyular'daki eski Maliye Meslek Lisesi'ni İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürmeye yönelik girişimi sonrasında İzmir'de başlayan kriz yeniden alevlendi. Bölge halkının karşı çıktığı, meslek odaları ve belediyenin de itirazlarını yargıya taşıdığı tartışmalı sürecin ardından bakanlık İmam Hatip Lisesi, yurt, vergi dairesi ve cami yapılması için ihaleye çıkma kararı aldı. Bakanlık dava da dinlemedi

  • Ege Postası
  • 09.12.2015 - 10:07
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar ilçesinde eski Maliye Meslek Lisesi’nin İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesine yönelik sancılı süreçte son perdeye gelindi. Geçtiğimiz yıl söz konusu alanda vergi dairesi, cami ve yurt yapılmasına olanak veren imar planlarını askıya çıkartan bakanlık, açılan davalar ve gelen onca itiraza karşın İmam Hatip ısrarından vazgeçmedi. Devam eden yargı sürecine karşılık 23 Aralık'ta kat karşılığı ihaleye çıkacak olan bakanlık, 2016 yılının başında da inşaata başlayacak.

"KAPATILAN MALİYE LİSESİ İMAM HATİP OLUYOR"HABER İÇİN TIKLAYINIZ!!!
 
BAKANLIK NE İTİRAZ DİNLEDİ, NE DAVA!
Milli Eğitim Bakanlığı, yerel idare, meslek odaları ve bölgedeki vatandaşların tüm itirazları ve karşıt görüşlerine rağmen Üçkuyular'da İmam Hatip Lisesi ile cami yapacak. Geçtiğimiz yıl krize yol açan ve hazırlanan imar planlarına sayısız itirazın geldiği süreçte inşaata başlama kararı alan bakanlık, kapatılan eski Maliye Meslek Lisesi'nin yer aldığı toplam 10 bin 647 metrekarelik alanda cami, İmam Hatip Lisesi, yurt binaları ve vergi dairesi yapacak.
 
OTEL ARAZİSİNE KARŞILIK İMAM HATİP VE CAMİ
23 Aralık tarihinde İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi'nin arsa karşılığı yapacağı ihalenin ardından mevcut binaların yıkımı yapılarak yeni tesislerin inşaatına start verilecek. Pazarlık usulü ile ihale yapacak olan Milli Emlak Dairesi, dini tesis, İmam Hatip Lisesi ve resmi tesis binalarının yapım işi karşılığında, Üçkuyular'da mevcut pazaryeri ve otobüs terminalinin bitişiğinde yer alan ve geçtiğimiz yıl imar planı değişikliği ile turizm ve ticarete açılarak otel izni verilen vergi dairesine ait hizmet binasının yer aldığı alanı verecek.
 



2017'DE TAMAMLANACAK
Milli Emlak ayrıca, vereceği otel arazisi (mevcut vergi dairesinin bulunduğu hizmet binası) için de 5 yıl boyunca emlak vergisi almayacak. Yılbaşından itibaren eski Maliye Meslek Lisesi'nde yıkım faaliyetlerine start verilmesi beklenirken, tesislerin inşaatı toplam 450 gün yani, yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanacak.
 


BELEDİYE VE MESLEK ODASI İPTAL DAVASI AÇMIŞTI
Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İmam Hatip Lisesi yapımına olanak sağlayan söz konusu imar planlarına geçtiğimiz yıl içinde çeşitli gerekçelerle itiraz eden yerel yönetim ve meslek odalarının açtığı davalar ise sürüyor. Bölgedeki halkın imza kampanyası başlatarak karşı çıktığı projeye ilişkin imar planlarının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle ayrı ayrı davalar açan Karabağlar Belediyesi ile TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin itirazları yargı tarafından haklı görüldüğü takdirde projenin tamamen iptali ve yeni bir kamu zararı  söz konusu olacak. Bakanlığın söz konusu hamlesi ve nihai mahkeme kararını beklemeden inşaata başlaması tepki toplarken, yargıdan gelecek olası bir iptalle süreç de sil-baştan işleyecek.
 


MEB İMAM HATİP VE CAMİ İÇİN "ACİL İHTİYAÇ" DEMİŞTİ
Karabağlar ilçesi Fahrettin Altay Mahallesi'nde yer alan Maliye Meslek Lisesi'nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesi için geçtiğimiz yıl karar alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hazırladığı planlar Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan onay almıştı. Bakanlık alanda belediyelerin imar yetkisini by-pass ederek, MEB'in Üçkuyular'da yer alan ve atıl durumda bulunan eski yatılı meslek lisesine ait yurt binaları, derslikler ve idari yapıların olduğu 10 bin 647 metrekarelik alanın 8 bin metrekaresine İmam Hatip Lisesi, 2 bin 647 metrekarelik alanda da vergi dairesi yapılmasına olanak sağlayan imar planlarını onaylayarak askıya çıkarmıştı. Mülkiyeti hazineye ait arazide 4 kata kadar yapılaşma sınırını koruyan planlara olur veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eğitim tesis alanı ve resmi kurum alanı olarak belirlenen söz konusu okul alanında cami, pansiyon ve spor salonu yapılmasına yönelik yapılaşma koşullarını da onaylamıştı. Bakanlığın söz konusu çalışmasına karşı çıkan mahalle sakinleri, Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi değişikliğe karşı itiraz ederek, konuyu yargıya taşıma kararı almıştı. Geçtiğimiz yıllarda okul alanı ile ilgili birçok çalışma yapan İzmir Ticaret Odası meclis üyeleri ve İzmirli ekonomicilerin tüm çabaları da boşa giderken, M. Nida Tüfekçi, Kamer Genç ve Şerif Ercan gibi birçok ünlü ismin eğitim aldığı maliye liselerinin sonuncusu da resmen tarihe karışmış oldu. İzmir ili dahilinde halen 28 İmam Hatip Ortaokulu, 27 Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 2 Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere toplam 57 olan dini eğitim veren kurum sayısı da yapılacak son okulla birlikte 58'e çıkmış olacak. İmam Hatip Lisesi olması planlanarak askıya çıkarılan Karabağlar sınırlarındaki söz konusu alan haricinde, ilçede halen 3 İmam Hatip Ortaokulu, 2 Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 1 Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yer alıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.