Dolar 32,3157
%0.2
Euro 35,1213
%0
Altın 2.292,730
%0.67
Bist-100 9,06
%2.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de hava kirliliği 'hassas' derecede

İzmir'de hava kirliliği 'hassas' derecede

İzmir'de, havaların soğuması ve kömür kullanımının artmasıyla birlikte kentin birçok noktasında hava kirliliği oluştu. Kent merkezindeki hava kirliliği seviyesinin yaşlılar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek durumda olduğu rapor edildi. Pandemi nedeniyle maske kullanan İzmirliler, salgın sona erse de maskeleri çıkaramamaktan korkuyor.

  • Ege Postası
  • 04.12.2020 - 08:30

İzmir'de kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, doğalgazın olmadığı bölgelerde vatandaşların ısınmak için evlerinde odun ve kömür yakması nedeniyle hava kirliliği oluştu. Kent merkezi başta olmak üzere şehrin birçok noktasında gökyüzünü kaplayan dumanlar nedeniyle görüş mesafesinde de azalma yaşandı.

Konak ilçesine bağlı Kadifekale, Ballıkuyu, Gültepe, Tepecik, Gürçeşme gibi semtler sobaların kullanımından dolayı hava kirliliğinin yoğun yaşandığı bölgeler oldu.

Bazı ana arterlerde sürücülerin duman nedeniyle kontrollü araç kullandığı görüldü.

HAVA KALİTESİ HASSAS DURUMDA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme İstasyonu verilerine göre, Konak ilçesinin Hava Kalite İndeksi (HKİ) 118 olarak ölçüldü. Bu değerin yaşlılar ve solunum rahatsızlığı olan hassas grupları etkileyebilecek seviyede olduğu belirtildi.

ŞEHİR MERKEZİNDE EN YÜKSEK HAVA KİRLİLİĞİ İSE 104 DEĞERİ İLE ÇİĞLİ OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme İstasyonu verilerine göre, Konak ilçesinin Hava Kalite İndeksi (HKİ) 118 değeri ile ölçüm yapılırken, hava kirliliği hassas hava kalitesi 101 ile 150 değerleri arasında bulundu. Hava kalitesinin yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyede olduğu rapor edildi. Şehir merkezinde en yüksek hava kirliliği ise 104 değeri ile Çiğli oldu.

"BİZ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN TEMİZ BİR İZMİR İSTİYORUZ"

Kış aylarının gelmesiyle beraber, doğalgazın olmadığı bölgelerde vatandaşların ısınmak için odun ve kömür yaktığını belirten Mehtap Demir(32) "Hava kirliliği beni çok rahatsız ediyor camdan baktığımızda bu kelebeği rahatlıkla görebiliyoruz. Daha iyi bir yaşam acilen alınmasını istiyorum. Zaten maske takıyoruz ama yinede hava kirliliği bizi zorluyor" dedi. Özellikle çocuklar için temiz bir hava istediklerini kaydeden Kerim Turan (39) da şöyle konuştu:
"Ben 39 yıldır İzmir'de yaşıyorum. Her geçen yıl daha kötüye giden bir hava kalitemiz var. Yetkililerin bir önlem aldığını düşünmüyorum. Pandemi nedeniyle maske takıyorum ama İzmirliler olarak daha öncesinde de böyle bir gereksinimimiz vardı. Bu kirliliği gören İzmir'de yaşamak istemez. Özellikle bir Konaklı olarak pandemiden sonra da muhtemelen böyle maskeli gezmeye devam edeceğim. Yetkililere sesleniyorum. İnsanı önceleyen politikalar uygulayıp bizi kirlilikle yüz yüze bırakmasınlar. Biz çocuklarımız için temiz bir İzmir istiyoruz"

'BALKONDAN KARŞIYI GÖREMİYORUM'

İzmir'in her yerinde doğalgaz olmadığına dikkat çeken Hayrettin Ertaş (37), kirliliğin bundan da kaynaklanıyor olabileceğini söyleyerek, "Havalar soğudu. Kırsalda yaşayanlar haliyle ısınmak için odun, kömür yakıyor. Heryerde doğalgaz yok. Ben yüksek bir yerde oturuyorum. Akşam saatlerinde balkona çıktığımda karşı tarafı göremiyorum. Hava çok kirli. Açıklanan verilere göre de hava kirliliği fazla. Solunum sorunu olan ve yaşlı vatandaşlar ciddi zarar görebilir. Yetkililerden birşeyler yapmalarını istiyoruz. Çünkü gidişat şunu gösteriyor ki bu bölgede oturanlar olarak maske takmaya devam edeceğiz. İnsanın genzi yanıyor, nefes alamıyoruz" diye konuştu. Vatandaşlardan Ömer Dayanık (38) ise "Konaktaki bazı yerlerde vatandaşlar kömür yakıyor. Çocuklarımızı dışarı çıkaramıyoruz. Kronik rahatsızlığı olanlar bu dumanı soluyor. Pandemi döneminde hemen önlem alınmalı" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.