Dolar 32,5734
%0.1
Euro 35,0284
%0.57
Altın 2.435,370
%0.5
Bist-100 9.764,00
%0.43

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de bir garip gözaltı

İzmir'de bir garip gözaltı

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın telefon dinlemesine takılan konuşmasında geçen konsey kelimesi üzerine KCK üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmasına tepki gösteren İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, KCK gibi bir terör örgütü yapılanmasıyla hiçbir alakaları olmadığı halde yapılan gözaltı işlemenin hukuk skandalı olduğunu ve başta kent konseyleri olmak üzere demokratik kitle örgütlerine yönelik bir göz dağı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Telefonda 'Konsey' dedi, örgüt üyesi sanıldı

  • Ege Postası
  • 13.02.2018 - 14:18

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın, 2012 yılında telefon dinlemesine takılan konuşmasında geçen ‘komisyon’ kelimesi üzerine, geçtiğimiz hafta terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması olarak geçen KCK yapılanması üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındığını belirterek sert tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı yönetmeliği ile kurulan kent konseylerinin Belediye Kanunu’nda da yer aldığını, Konseyin Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın da 2012 yılından bu yana görev yaptığını belirten İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, yaşanan durumu ‘garabet’ ve ‘hukuk skandalı’ olarak nitelendirdi.

BELGE İSTENİNCE DEVREYE İZMİR KENT KONSEYİ BAŞKANI ÇAĞRI GRUŞÇU GİRDİ

Emniyet yetkililerine ve Savcı’ya kent konseyinin KCK yapılanmasıyla organik ya da düşünsel hiçbir bağı olmadığını ispat etmek için uğraş verdiklerini, durumu anlattıklarını ancak emniyet yetkililerinin kendilerine, ‘Bu yönetmelikten haberimiz yok’, Savcının da ‘Getirin o zaman evrakları, görelim’ dediğini kaydeden İzmir Kent Konseyi Başkanı Gruşçu, İzmir Kent Konseyi’nin İçişleri Bakanlığı yönetmeliği ile kurulduğunu ispat eden belgeleri hazırlayıp götürmelerinin ardından Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın serbet bırakıldığını söyledi.

ÇAĞRI GRUŞÇU: SAVCI SONUNDA ÖZÜR DİLEMİŞ AMA…

İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, yanlışlığın fark edilmesinin ardından Savcının özür dilediğin belirterek, “İzmir Kent Konseyi’nin İçişleri Bakanlığı Yönetmeliği ile kurulduğunu, Belediye Kanunu’nda var olduğunu söylediğimizde ‘Bizim bundan haberimiz yok’ dediler. Hiç haberdar değillermiş. Hatta savcı en sonunda özür dilemiş. ‘Yanlış anlaşılmadan ötürü özür dilerim’ demiş. Bundan sonraki süreçte merak ettiğimiz soru; kent konseylerine ve buna benzer demokratik kitle örgütlerine bir gözdağı mı verilmek isteniyo? Bugün meselemiz olan yarın tüm kent konseylerinin ve demokratik kitle örgütlerinin başına gelebilir. Tüm kent konseyi neferlerimizle bundan sonra daha yüksek sesle haklarımızı savunacak ve anlatacağız” değerlendirmesini yaptı.

BUNDAN SONRA SESİMİZ DAHA GÜR ÇIKACAK, KENT KONSEYLERİNİN İTİBARI İÇİN YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ

Kent konseyini terör örgütü olarak değerlendirmenin kimsenin harcı olmadığını vurgulayan İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, kent konseylerinin hak ettiği itibarın yasal düzenleme ile verilmesi çağrısında bulundu ve işbirliğine hazır olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Kent konseyleri hakkında bugüne kadar birçok şey söylendi, yazıldı, çizildi. Ancak bardağı taşıran son nokta bu oldu. Toplum için çalışan ve gecesini gündüzüne katan gönüllü üyelerimizi terör örgütü yaftalamasıyla sorgulamak kimsenin harcı değildir. Yapılan bu haksızlık sadece bizim değil ülkemizde hak savunuculuğu yapan tüm kent konseylerinin meselesidir. Bu hatayı yapanlar hakkında gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Bundan sonra bilinmelidir ki, sesimiz çok daha gür çıkacak. Toplumun ve insanlığın hakkını daha yüksek sesle savunacağız. Acilen kent konseylerini hak ettiği itibara kavuşturan bir yasal düzenleme istiyoruz. Bunun için de işbirliğine hazırız.”

GRUŞÇU YAŞANAN SÜRECİ EGEPOSTASI’NA ANLATTI

Gözaltı sürecini ve sonrasında verdikleri mücadeleyi  Egepostası’na anlatan Çağrı Gruşçu, “Geçen hafta Kızbes hanımı emniyet gözaltına aldı. Gözaltında, emniyetin kent konseyini kayıtlarda KCK yapılanması altında bir yapı olarak değerlendirdiği ortaya çıkıyor. Tutanaklara da böyle geçiriyorlar. KCK örgütü yapılanması altında. Kızbes hanım telefon dinlemesine takılıyor. Ancak bu telefon dinlemesi 2012 yılına ait. Konsey ibaresini yakalıyorlar. Ardından kent konseyini, KCK’nın alt yapılanması içinde bir konsey olarak değerlendiriyorlar. Kızbes hanım anlatıyor böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylüyor. Kent konseyinin eski bir yapı olduğunu, resmi bir kurum olduğunu, Belediye Kanunu’na göre kurulduğunu belirtiyor. Tabi bunu ispatlamasını istiyorlar. Enteresan olan da bu. İçişleri Bakanlığı’nın Yönetmeliği ile kurulan yapılar olmasına rağmen, Emniyetin, bakanlığın bu yönetmeliğinden haberi bile yok. Hadi o da olmayabilir. En son savcı diyor ki, ‘Getirin o zaman evrakları, görelim’ diyor. Biz de burada hukuki belge olarak hazırladık. O belgeye istinaden Kızbes hanım resmi olarak bırakıldı. Kadın meclisi başkanlığını yapıyor 2012’den beri dedik. Böyle garabet bir ortam, durum oluştu.”

İLÇE KENT KONSEYLERİ DE DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan İzmir Kent Konseyi’nin Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın gözaltına alınmasına, İzmir'deki diğer kent konseyleri bir araya gelerek tepki gösterdi. 

İlçe kent konseyleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu ve Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ı ziyaret ederek ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletirken, bir basın açıklaması da gerçekleştirdi. İzmir Kent Konseyleri Birliği adına Dönem Sekreteri Mükerrem Demir tarafından İzmir Kent Konseyi’nde yapılan açıklamada Aydın’a yönelik emniyet tarafından yapılan trajikomik ve haksız gözaltına tepki gösterildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.