Dolar 32,4999
%0.27
Euro 34,5819
%0.25
Altın 2.500,610
%0.7
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de bayram sabahı sessiz

İzmir'de bayram sabahı sessiz

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sabahı İzmir'de sessizlik hakim oldu. Kentin meydan ve caddeleri boş kalırken, vatandaşlar ise bayramı cam ve balkonlarına astıkları Türk bayraklarıyla kutladı.

  • Ege Postası
  • 23.04.2020 - 11:13

Bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 100'üncü yıl dönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında alınan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle İzmir'de sessizlikle karşılandı. Kentin en işlek cadde ve meydanları boş kalırken, resmi törenlerin düzenlendiği Alsancak Cumhuriyet Meydanı'nda sessizlik hakim oldu. Önceki yıllarda meydanda düzenlenen törenlerde büyük bir coşku yaşanırken ve olağanüstü katılım olurken, bu bayramda ise boş kaldı. Havadan drone ile görüntülenen Gündoğdu ve Konak Meydanı da bayram sabahında sakinliğiyle dikkat çekti. İzmirliler, bayramın coşkusunu hissetmek için balkon ve camlarına astıkları Türk bayraklarıyla evlerinin cephelerini adeta kırmızıya boyadı. Normal zamanlarda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı okullarındaki törenlerle kutlayan öğrenciler ise, bayramın 100'üncü yılını bu sene evlerinde kutluyor.

CUMHURİYET MEYDANI'NA ÇELENK BIRAKILDI

Pandemi koşulları sebebiyle resmi tören düzenlenemedi ancak Alsancak Cumhuriyet Meydanı'na Milli Eğitim Bakanlığı ve İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çelenk bırakıldı. Törende konuşma yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, "Şanlı mazisi boyunca milli egemenliği, karakterine adeta nakşeden aziz milletimiz, birlik ve beraberlik içinde kenetlenerek, bu toprakları bizlere vatan kılmıştır. Milletlerin tarihinde öyle günler vardır ki üzerinden yıllar geçse de ilk günkü önemini korur. Bugün 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' şiarıyla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'mizin kuruluşunun 100'üncü yılına ulaştık. Sevgili çocuklarım, 23 Nisan tarihinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından sizlere bayram olarak armağan edilmesi asla tesadüf değildir. Siz evlatlarımıza duyduğu inancın ve güvenin ifadesidir. Ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği bu zorlu süreçte okulundan, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından bir müddet ayrı kalan sevgili çocuklarım, sizlerin gayretine, umuduna ve inancına şahitlik etmekten büyük bir kıvanç duyuyorum" dedi.

‘GÜLEN GÖZLERİNİZ BU TOPRAKLARDA DAİM OLSUN’

İzmir'in dört bir köşesinde bayram coşkusunu evlerinde kutlayan çocukları tebrik ettiğini söyleyen Yahşi, "Sizlerin gayreti bu vatanı şahlandıracak, hayalleriniz bu ülkeyi yıldızlara taşıyacak. Gülen gözleriniz, şen kahkahalarınız bu topraklarda daim olsun. Bu duygularla TBMM'nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Kurtuluş Savaşımızı sevk ve idare eden İlk Meclis'teki tüm milletvekillerini, bize bu vatanı armağan eden tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yad ediyorum" diye konuştu. 

23 NİSAN COŞKUSU BALKONLARDA YAŞANDI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle İzmir'in Buca ilçesindeki vatandaşlar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı balkonlarda ve sitelerinin bahçelerinde kutladı. Ahmet Piriştina Bulvarı üzerindeki bir apartmanda oturan Evren Uyanık (38), sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evinin hoparlörlerinden bayram şarkıları açtı. Şarkıları duyan birçok vatandaş da evlerinin balkonlarına çıkıp bayram coşkusunu doyasıya yaşadı. 200/10 Sokak'ta bulunan bir sitede de bayram coşkusu aralıksız devam etti. Sitede oturan çocuklar en güzel kıyafetleriyle sitenin bahçesinde toplanırken, bayram şiirlerini okumayı ihmal etmedi. Site sakinleri de yine balkonlarda hem çocukları alkışladı hem de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

HEM ÇOCUKLAR HEM BÜYÜKLER MUTLU

Evinden açtığı şarkılarla bayram coşkusunun balkonlardan yaşanmasını sağlayan Evren Uyanık, "Bu sene okula başlayan bir oğlum var. Okula gidemiyor olmasına rağmen 23 Nisan kutlaması gerektiğini düşündüm ve aklıma böyle bir şey geldi. Her ne kadar evde olsak da bayram coşkusunu doyasıya yaşıyoruz. Mahalledeki ilgi de çok güzel. Bence herkes böyle bir şey bekliyordu. Eğer benim yaptığımı başka biri yapmış olsaydı balkona çıkıp katılırdım. İnşallah ilerleyen yıllarda bayramı meydanlarda doyasıya kutlarız" dedi.

Bayram coşkusunun yaşandığı sitenin yöneticisi Hanife Şahin (50), hem bayramı kutladıklarını hem de çocukları mutlu ettiklerini söyledi. Şahin, "Çocuklarımız, okul kapanmadan önce bayram hazırlıklarını yapmışlardı. Kıyafetlerini almışlardı ve 23 Nisan'ı büyük bir heyecanla bekliyorlardı. Ancak sokağa çıkma kısıtlaması gelince biz de komşularımızla konuşup böyle bir etkinlik yapma kararı aldık. Çocuklarımız da sabah erkenden kalktılar. Tüm site olarak bayram coşkusunu yaşadık ve herkes de çok mutlu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun" dedi. 

ÖĞRETMENLERDEN BAYRAM KONVOYU

Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki öğretmenler, "23 Nisan konvoyuna el sallayın" sloganıyla oluşturduğu konvoyuyla, koronavirüs salgını dolayısıyla evlerinden çıkamayan vatandaşların ve çocukların, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusuna katılmasını sağladı. Kendilerine ait araçları Türk bayraklarıyla, balon ve süslemelerle donatan öğretmenler, İzmir sokaklarında tur attı. Tur sırasında, özel izinle dışarı çıkan öğretmenlerin konvoyuna yasak kapsamındaki vatandaşlardan katılım olmaması için, polis de eşlik etti. Karşılarında bayraklarla donatılan ve korna çalan araçları gören İzmirliler, balkonlara ve pencerelere çıkarak, el salladı. Kimi vatandaşlar bu anı ölümsüzleştirirken, kimisi de ellerine bayrak alıp, marşlara eşlik etti. Şehir Ömer Halisdemir Anaokulu önünden başlayan tur, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önünde sona erdi.

Konak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Filiz Türkmenoğlu, "Evlerinden çıkamayan herkese, özellikle de çocuklarımıza 23 Nisan coşkusunu yaşatmak istedik. Ne yapabiliriz diye düşündük ve böyle bir şeyde karar kıldık. Herkes bizlere alkışlarıyla, salladıkları bayraklarla balkonlardan eşlik etti. İzmir milli bayramlarına oldukça hassas yaklaşan bir şehirdir. Bugün de bunu görmüş olduk" dedi. (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.