Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 74 gün sona Cuma namazı!

İzmir'de 74 gün sona Cuma namazı!

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, cemaatle namaz kılınmasına ara verilen camiler yeniden ibadete açıldı. Vatandaşlar, uzun bir aradan sonra bugün cuma namazı kıldı. Vatandaşların ilk tercihi ise Konak Meydanı oldu. Öte yandan bütün ilçe belediyeleri namaz öncesi ve sonrası koronavirüs önlemleri aldı. Vatandaş uygulamalardan memnun kaldı.

  • Ege Postası
  • 29.05.2020 - 14:43

Koronavirüsle mücadele kapsamında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı kontrollü sosyal hayat politikasının uygulanmaya başlanmasının ardından, cuma namazı Türkiye genelinde kılındı. 

16 Mart'ta camilerde cemaatle ibadete ara verilmesinin ardından bugün tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de ilk kez cuma namazı kılındı.

İzmir'de Bilal Saygılı Camisi avlusuna gelen vatandaşlar, sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde cami avlusuna alındı. Cami avlusu girişinde maskesi olmayanlara maske dağıtıldı, eller sıvıyla dezenfekte edildi. Cemaat, cami avlusuna sosyal mesafeye kurallarına uyularak yerleştirilen şeritlerin arkasına geçerek saf tuttu. Birçok kişi seccadesini yanında getirdi. Getirmeyenlere ise avluda seccade dağıtıldı. Diyanet görevlileri de giriş ve çıkışlarda tedbirlere uymayan vatandaşları uyardı.

Maske takmanın zorunlu olduğu namazı, İzmir İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan kıldırdı. 

İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, hutbede yaptığı konuşmada bugünü özlemle ve hasretle beklediklerini söyledi.

"Şimdi vuslat zamanı" diyen Balkan, "Hislerimizi anlatmaya kelimeler kafi değil. Vakit, vaktimizi kulluğumuzu, şükrümüzü, dualarımızı ve niyazımızı arz etme vaktidir. Aziz İstanbul'un kapıları 29 Mayıs 1453 günü muazzam fetihle İslam'a açılmıştır. Ecdadımızı rahmetle minnetle anıyoruz. Salgın hastalık nedeniyle bir süre ara verdiğimiz camilerimizin kapıları da yine bugün aziz milletimize ve cemaatimize açıldı. Fetih coşkusuyla camilerimize koşmamızın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bu büyük günün kıymetini bilelim ve sorumluluklarımızı unutmayalım ve tedbirlere hassasiyetle uyalım." ifadelerini kullandı.

Balkan, daha sonra sosyal mesafe kuralları çerçevesinde cuma namazı kıldırdı. 

Namaza Vali Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Başkanı Bilal Saygılı, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da katıldı.

İZMİRLİLER KONAK MEYDANI'NA AKIN ETTİ

Koronavirüs salgınıyla mücadelede normalleşme sürecine girilmesinin ardından, ilk cuma namazı kılındı.

Konak Meydanı da Cuma namazı kılmak isteyen cemaat için hazırlandı.

Geçmişte bazı özel günlerde cuma namazlarına ev sahipliği yapan meydanda Hükümet Konağı önünde sosyal mesafe kuralı dikkate alınarak cuma namazı eda edildi.   

İzmirliler, cuma namazını kılmak için tarihi Konak Meydanı'na akın etti. Meydanın girişleri barikatlarla kapatılırken, vatandaşlar içeriye tek tek alındı. Maskesi olmayan vatandaşlar alana alınmazken, tek tek ateş ölçümü de yapıldı. Alınan karar kapsamında namaz kılacak olan vatandaşlar seccadelerini kendileri getirirken, olmayanlara ise tek kullanımlık seccade dağıtıldı. Meydana giren vatandaşlar, önceden belirlenen ve meydana çizilen sarı noktalar üzerinde sosyal mesafe kuralarına uyarak saf tuttu. Sıcak havaya rağmen vatandaşlar Tarihi Konak Meydanı'nı doldurdu. Cuma namazından önce Hisar Camii Hatibi Selim Menteşeli ve Hisar Camii Müezzini Muzaffer Gülmez tarafından Kuran-ı Kerim okundu.

Cuma hutbesinde de vatandaşlara koronavirüs tedbirlerine uyulması gerektiği hatırlatıldı. Menteşeli'nin kıldırdığı namazın ardından vatandaşlar, meydanı kontrollü bir şekilde terk etti.

Kente bağlı ilçelerde de cami bahçeleri ve meydanların yanında statlar da cuma namazı kılmak isteyen vatandaşları ağırladı. 

(DHA/AA)
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.