Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 1 Mayıs heyecanı başladı

İzmir'de 1 Mayıs heyecanı başladı

1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşırken, İzmir'de emek cephesi kutlamalar için hazırlıklarını tamamladı. Bu yıl yine Gündoğdu Meydanı'nda toplanacak olan on binlerce işçi "Özgürlük ve Demokrasi mücadelesi için haydi 1 Mayıs'a" sloganı çatısı altında birleşecek ve taleplerini haykıracak. Emek cephesi tek yürek, tek sloganla

  • Ege Postası
  • 21.04.2017 - 14:07

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- DİSK, KESK, TMMOB, TÜRK-İŞ ve sayısız sivil toplum örgütü, siyasi partiler ile çeşitli kurumların katılması beklenen 1 Mayıs kutlamaları için kurumlardan "Hazırız" mesajı geldi. İşçi Bayramı için geceli gündüzlü çalışan tertip komitesi tanıtım faaliyetlerine hız katarken, İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleşecek ve binlerce işçinin katılması beklenen kutlama programının detayları da belli oldu.

İzmir'de 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı bu yıl da Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda kutlanacak. Önümüzdeki Pazartesi saat 14:00'da başlaması beklenen dev organizasyonda Moğollar konseriyle start alacak. Organizasyonun tertip komitesini oluşturan DİSK, KESK, TMMOB ve Türk-İş Salı gününden itibaren yüz binlerce bildiri, afiş ve pankart ile İzmirlileri de alanlara davet edecek. Emek cephesinin büyük özenle hazırlandığı 1 Mayıs'ta işçiler başta kıdem tazminatı olmak üzere, meydanlarda kadro, iş güvenliği, demokrasi gibi taleplerini haykıracak. Konfederasyonlara bağlı sendikalar ile meslek örgütlerinin sabah saatlerinde bağlı bulundukları işyerlerinde başlatacağı kutlama faaliyetleri Gündoğdu'da noktalanacak. Çeşitli etkinliklerle gerçekleşecek ve Soma'da çalışan taşeron maden işçilerinin de destek vereceği programa bu yıl 150 bine yakın emekçinin katılması bekleniyor.

Programın detayları hakkında bilgiler veren ve "Özgürlük ve demokrasi mücadelesi için haydi 1 Mayıs'a" sloganı çatısı altında birleşen" tertip komitesindeki DİSK ve bağlı sendikalardan referandum sonrasındaki ilk önemli organizasyonla ilgili önemli açıklamalar da beraberinde geldi.  

ANA GÜNDEM KIDEM TAZMİNATI

1 Mayıs'ın bu yıl ayrı bir önem taşıdığına vurgu yapan Sosyal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Ereş, "Bu yıl meydanlarda ana gündem maddemiz kıdem tazminatlarımız olacak. Kıdem tazminatlarımız vazgeçilemez unsurumuz ve iş güvencemizdir. Buna kimse dokunamaz. Bu yıl 1 Mayıs'ta ağırlıklı olacak bu konuyu ele alacağız. İkinci sırada ise taşeron meselesi ve kadro talebimiz var. Tüm emekçi arkadaşlarımızı bu iki önemli konuyla ilgili olarak uyarıyoruz. Alanlarda olmamızın bu seneki asıl sebebi bunlar olacak" diye konuştu.

"BU YILKİ 1 MAYIS DÖNÜM NOKTASI OLACAK"

Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube Yöneticisi Ayhan Tural, her sene olduğu gibi bu yıl da işçi sınıfının gündeminin yoğun olduğunu belirtti ve "Bizim temel taleplerimiz kıdem tazminatına yönelik saldırıları. Hükümetin bu yönde önemli hamleleri ve hazırlıkları var. DİSK Genel-İş Sendikası olarak her zaman kıdem tazminatlarına dokundurtmayacağımızı ve bunun bir genel grev sebebi olduğunu söylemiştik. Gerekirse bunu örgütleriz. DİSK'in tarihinde bunun örnekleri vardır. 15-16 Haziran'da bunu yaptık. Gerekirse tarihimizi yeniden güncelleriz. Biz bu mücadeleye hazırız. İşçi sınıfının bu haklarına saldırı geldiği takdirde sokaklarda, alanlarda, meydanlarda, alanlarda, iş yerlerinde genel grevi yeniden örgütleriz. Taşeron konusundaki temel taleplerimiz bellidir. Kiralık işçilik kesinlikle kabul ettiğimiz bir şey değildir. Şu anda emeği itibarsızlaştırıp, değersizleştiren bir iktidar var. Bu iktidarın taşerona kadro sözünü tutacağına inanmıyoruz. Ama biz mücadelemizi yükselteceğiz. Bugünkü hükümet bu sözünü tutmayacaktır. Ne söyledilerse tersini yaptılar. 15 yıldır işçi hakları bir bir gasp ediliyor ve emek düşmanlığı zirve yapmış durumda. Samimiyetlerine inanmıyoruz, tarafları bellidir, iktidar sermayeden yanadır. Bu yıl 1 Mayıs'tan itibaren emeğin "Hayır"larını örgütleyeceğiz" dedi.

"EMEKÇİLER GİDİŞATTAN MEMNUN DEĞİL"

İşçi sınıfının dayanışma ve mücadele günü olduğuna dikkat çeken Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek de, "İşçi sınıfının en büyü kazanılmış hakkı kıdem tazminatıdır. Yeni çıkan kiralık işçi düzenlemesi ile köle düzeni getirilmiştir. Taşeron sistemi, enflasyon karşısında ücretlerin eriyerek geriye gitmesi gibi konuları ön planda tutarak mücadeleyi hızlandıracağız. Emekçiler olarak ülkedeki gidişattan memnun değiliz. Ülke istikrarlı ve yatırım yapılabilir bir ülke olmaktan çıkarsa fabrikalar kapanır, bunun sonuçlarını emekçiler çekecek, işsizlik artacak. Böylece vahşi kapitalizmin istediği olacak ve düşük ücretle işçi çalıştırmanın da önü açılacak. Terör tırmanıyor, ülke orta doğu bataklığına sürükleniyor, fabrikalardaki işçiler bu gelişmeleri endişeyle takip ediyor. Kimsenin benim keyfim iyi deme şansı yok. O açıdan tüm işçilerin kendi bayramına sahip çıkması gerekiyor. Tüm bu sorunları haykırmak, taleplerimizi dile getirmek için meydanlarda, alanlarda olacağız" şeklinde açıklamada bulundu.

"GÜVENCESİZ ÇALIŞMA ADETA BİR KANGREN OLMUŞTUR"

Sektördeki yaşadıkları zorluklara dikkat çeken ve örgütlenme alanında yaşadıkları sıkıntılara değinen Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Ege Böle Temsilcisi Tahir Ozan da şunları kaydetti: "Yeni kurulmuş bir sendika olarak 5-6 yıldır örgütlenme anlamında ciddi sıkıntılar yaşamaya devam ediyoruz. Bunun en önemli sebebi de mevsimlik işçi gerçeğidir. Güvenceye alıp, sendikal örgütlenmeye dahil ettiğimiz işçilerin bu süreçte iş akitleri sona eriyor, yeniden işsiz kalıyorlar. Önümüzdeki en büyük engellerden bir diğeri de güvencesiz çalışmadır. Bugün turizm ve eğlence sektörünün halen büyük bir bölümünde birçok işçi sigortasız çalıştırılmaktadır. Bu durum bir kangrene dönüşmektedir. Tüm bunlara karşın sendikal faaliyetlerimize devam etmeye çalışıyoruz. Her türlü yasal engellemeye rağmen örgütlü bulunduğumuz işyerlerine toplu sözleşme yapmaya uğraşıyoruz. Tüm bunları bir kez daha haykırmak için alanlara ineceğiz."

"KADINLARIN GELECEĞİ İÇİN ALANLARA! "

Yaptıkları eylemler ve kadın hakları konusundaki mücadelesiyle tüm Türkiye'ye örnek olan Genel-İş Sendikası İzmir 6 No'lu Şube Başkanı Emine Yılmaz da, "Biz kadın cinayetlerini protesto etmek ve özgür yaşam haklarımız için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız. Bu bayram bizim bayramımız. Kadın olarak varlığımız her yerdedir. Esnek çalışma, yarım gün işçi çalıştırılması gibi uygulamalar yüzünden kadınlar adeta iş hayatından dışlanarak evlerine kapatılıyor.  Biz evlerde değil, meydanlarda, alanlardayız. Çocuklarımız için, geleceğimiz için, kadının toplumsal hayatta var olması için haydi bütün kadın emekçiler 1 Mayıs'a diyoruz. Kıdem tazminatımız için, kadına özgürlük ve yaşam hakkı için haydi 1 Mayıs'a diyoruz" dedi.  

"BU ÜLKENİN KADERİNİ BİR KİŞİNİN ELİNE TESLİM ETMEYECEĞİZ"

Taşeron sistemin son bulması için mücadeleye etmeye devam edeceklerinin altını çizen Genel-İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu ise, bu yıl alanlarda olma gerekçelerini ise şöyle sıraladı: "Şube olarak örgütlü olduğumuz işyerlerinin büyük kısmı taşeron. Taşeron sistemi alabildiğine büyüyerek gidiyor. Bu sistemin yasaklanması ve tüm işçilere ayrımsız gerçek kadro verilmesini talep ediyoruz. Özel istihdam bürolarına karşı, kıdem tazminatının gaspına karşı, özel sözleşmeli personel sistemine karşı İşçi Bayramı'nda  alanlarda olacağız. Geçen 1 Mayıs'tan bu yana işçi haklarına tüm bu mücadelemize karşın bir geriye gidiş var. Geçen yıl özel istihdam büroları açılmamıştı. Geçen yıl bu ülkenin kaderi bir kişiye teslim edilmemişti. Biz dün nasıl kiralık işçiliğe, kıdem tazminatının gaspına, özel istihdam bürolarının açılmasına hayır diyorsak, bugün de bu ülkenin kaderinin bir kişinin eline teslim edilmemesi için hayır diyoruz."

EMEKLİLER 4 ANA TALEP İÇİN MEYDANLARI DOLDURACAK

Emekli-Sen Ege Bölge Temsilci Yardımcısı Şadiye Sual da 4 ana taleplerini haykırmak için örgütlendiklerini söyledi ve "Emek en yüce değerdir diyerek demokrasi mücadelesinin içinde her zaman yerimizi alacağız. Emeğimizi savunacağız. Peki emekliler ne istiyo? Gerçek intibak yasası istiyoruz. Eğitim ve sağlık ücretsiz olsun istiyoruz. Zorunlu bireysel emeklilik sistemi kaldırılsın istiyoruz. Banka promosyonları en az bir maaş olsun istiyoruz. Bu sene bu taleplerimizi dile getirmek üzere tüm emeklileri ve İzmirlileri Gündoğdu'da buluşmaya davet ediyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.